Utorak, 29. jul

Detalji događaja

  • utorak | 29.07.2014.
  • 21:00
  • Vrt Srednjoškolskog doma (Nikolajevska 1)

Novosadsko muzičko leto
Vrt Srednjoškolskog doma (Nikolajevska 1), 21,00
Mohammad Reza MORTAZAVI, perkusije (Iran)

*Ulaznice po ceni od 500,00 dinara se prodaju u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel.021/452 344), radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.
ON LINE REZERVACIJA I KUPOVINA ULAZNICA NA: www.muzickaomladina.org

**U slučaju lošeg vremena, koncert će se održati u Sinagogi, sa početkom u 21,00 časova!

Muhamed Reza Mortazavi je rođen 1978. godine u Iranu. Udarački instrument tombak počinje da uči sa šest godina. O njegovoj fasciniranosti muzikom i urođenom neverovatnom talentu svedoči podatak da je sa samo devet godina savladao gotovo sve tehnike sviranja na tombaku, a s deset je osvojio prvu nagradu na prestižnom iranskom takmičenju posvećenom ovom instrumentu, rezervisanom isključivo za najbolje nacionalne muzičare. Narednih godina nastavlja da pobeđuje na istom konkursu, da bi u svojoj 20. godini važio za najboljeg svetskog izvođača na tombaku. Tokom karijere znatno je unapredio umetnost sviranja na tombaku, uvodeći preko 30 novih udaraca i razvijajući bogatu tehniku sviranja prstima, samim tim radikalno menjajući i tradicionalni način sviranja, što nije uvek nailazilo na odobravanje i razumevanje starih majstora tombaka. No, publika u Teheranu se vremenom sve više i više oduševljavala ovim umetnikom i veoma brzo su svi Mortazavijevi koncerti bili unapred rasprodati.
Umetnik sa 22 godine prvi put gostuje u Minhenu i doživljava neverovatan uspeh. Verovatno nije slučajno da ga je njegovo prvo otiskivanje u Evropu odvelo baš u Nemačku, u kojoj živi i stvara poslednjih 12 godina.
Posle koncerta u Minhenu, Mortazavi nastupa i u drugim evropskim zemljama i stiče sve veću popularnost. U konkurenciji od 600 kandidata, 2003. godine osvaja prestižnu nemačku nagradu za svetsku muziku „RUTH“, u kategoriji „novih otkrića“.
Mortazavijeve nastupe prate sjajne kritike. O njemu pišu najveće medijske kuće. Više puta je gostovao u programima velikih televizijskih kuća (BBC, ARD, Glas Amerike i sl.). Njegov neverovatni talenat, virtuoznost i muzikalnost ne mogu da ostanu neprimećeni, bilo da je reč o stručnoj javnosti ili publici.
Godine 2011 je učestvovao na Sajmu svetske muzike „WOMEX 11“ (World Music Expo) u Kopenhagenu.
Mortazavi nastupa solo, ali i sarađuje s brojnim muzičarima, producentima, pozorištima i plesnim ansablima širom sveta.