TANGO JAZZ QUARTET (Argentina)

Detalji događaja

  • петак | 12.08.2016.
  • 21:00 - 22:30
  • Vrt Srednjoškolskog doma, Nikolajevska 1, Novi Sad
  • 021/452 344

Alejandro Beelmann, bubnjevi – Federico Hilal, kontrabas – Horacio Acosta, klavir
Gustavo Firmenich, tenor saksofon i klarinet

„Neverovatna fuzija koja zvuči savršeno” Richard Galliano

Bend kombinuje melodijske i ritmičke obrasce tanga s harmonijom i improvizacijama džeza. „Rezultat takvog spoja je osnova naše muzike“, objašnjava Gustavo Firmenih (Firmenich), vođa kvarteta.
Svirajući najpre širom Argentine i stičući brojne ljubitelje, Kvartet „Tango Jazz“ od 2011. godine osvaja i evropsku muzičku scenu, do sada nastupajući u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Španiji, Austriji i Češkoj.
Godine 2014. kvartet je imao veliku svetsku turneju, koja je trajala gotovo dva meseca. Muzičko putovanje ova četiri muzičara započelo je tada u Sjedinjenim Američkim Država, pa se dalje kretalo po evropskim zemaljama sve do Rusije i Sibira, a završeno je nastupom u Kini.

„Ovo je prvi put da sam čuo neverovatnu fuziju džeza i tanga koja ima smisla i zvuči savršeno“, izjavio je Rišar Galijano, dodajući da su uplitanje bubnjeva u tango, kao i način na koji su melodije tretirane – s puno obzira i poštovanja, ostavili na njega najveći utisak.
***

Prodaja ulaznica i informacije o koncertu u Muzičkoj omladini Novog Sada – Katolička porta 2/2, radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja.
ON-LINE rezervacije na: na www.muzickaomladina.org
cena karte: 500,00 dinara

*u slučaju lošeg vremena koncert će se održati u Sinagogi, sa početkom u 21,00 časova!

…Sve je počelo kada je Gustavo Firmenih oživeo plesne večeri uz učešće tango orkestara i džez bendova, po kojima je Buenos Ajres nekada bio čuven, nazivajući ih „Típica y jazz ”. U svom bavljenju džezom i tangom, koji imaju dosta sličnosti, Gustavo je otkrio i jedan aspekt koji čini razliku između ova dva žanra – improvizaciju. Zbog toga je i 2000. godine započeo traganje za načinima da uspešno spoji ova dva muzička stila. Više godina je teorijski i praktično izučavao tango: svirao je u različitim kamernim formacijama s iskusnim muzičarima, učeći od njih o tajnama tanga. Godine 2005. osniva Kvartet „Tango Jazz”. Tokom naredne dve godine muzičari su se često smenjivali u ansamblu da bi 2007. bila stvorena konačna, pa i današnja, formacija kvareta, koja nailazi na fantastične reakcije kod publike i stručne kritike.
Do danas, kvartet je objavio tri kompakt-diska. Prvi je ostvaren u saradnji s uglednim francuskim harmonikašem Rišarom Galijanom i promovisan međunarodnim turnejama, koje je podržalo Ministarstvo kulture i spoljnih poslova Argentine, prepoznajući ih kao projekat od izuzetnog umetničkog i kulturnog značaja.