Svečulni tragovi svetlosti

Detalji događaja

  • petak | 21.04.2017.
  • 22:00 - 23:05
  • Srpsko narodno pozorište, Pozorišni trg 1, Novi Sad
  • 021/ 520-091

NomuS 2017
SVEČULNI TRAGOVI SVETLOSTI
Autor: Vladimir LABAT ROVNJEV
*Svetska premijera dela

Prodaja ulaznica (od 13. marta) u Srpskom narodnom pozorištu (Pozorišni trg 1, tel. 021/520-091) radnim danima od 10h i subotom od 14h, pa do početka programa. On-line rezervacije na: www.snp.org.rs
Cena ulaznice: 800,00 dinara
Informacije o koncertu u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II, tel. 021/452-344), radnim danima od 8 do 14h.

***
VLADIMIR LABAT ROVNJEV, multimedijalni umetnik, Srbija
Umetnik vrlo složene biografije – vajar, slikar, grafičar, kantautor, kompozitor, pesnik i dizajner, poslednjih nekoliko decenija traga za duhovnom stvarnošću. „Poeta u svemu tome, i pre svega. Jednom rečju – renesansni čovek.”
Od 1979. pa do danas eksperimentiše na poljima skulpture, poezije, muzike i razvoja duhovne energije. Na temu ekologije objavljuje kantautorski el-pi album 1979. u produkciji RTB-a. Među prvima u svetu stvara akustične skulpture i od 1980. na njima izvodi bezbroj koncerata, izložbi, muzičkih priloga za radio, televiziju, pozorište i film.
Sve ovo je posebno omogućeno njegovom praktičnošću iskazanoj u poznavanju i upotrebi 16 različitih zanata kojima povezuje svoju zamisao kao vajar i muzičar, što celokupnu ideju pretvara u multimedijalni događaj. „On je meštar koji bi da popravi svet, onaj njegov naopaki deo u koji srljamo nepristojno brzo. On je lučonoša koji bi da nam osvetli put do nekog boljeg, tek retkima dokučivog a nadohvat – malo volje i malo više truda – sveta. On je lovac na zmajeve, krotitelj volje čelične, neumorni tragalac i neobuzdani kreativac, večno zaražen radoznalošću.On je čovek koji veruje u ideju znanja, zajedništva, odanosti i viteštva…“
Autor je i učesnik brojnih samostalnih i grupnih izložbi, te koncerata u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je u stotinak televizijskih emisija, radijskih i novinskih intervjua.
Jedan od značajnih autorskih radova iz ovih oblasti objedinio je u rešenjima simbola Vojske Jugoslavije, a, takođe, kreator je oznaka specijalnih jedinica SDB-a. Najnoviji ciklus multidisciplinarnih kreacija pod naslovom SVAR OMFAL, koje nastaju od 1996. godine kao prva takva tvorevina u svetu, predstavljaju akustično-energetsko-svetlosne strukture i oblike čije dejstvo aktivira sveobuhvatnu, svečulnu percepciju.
Ovakav vid kreativnih ostvarenja uvodi čoveka u izmenjeno stanje svesti, a grafičku i prostornu formu trajno preobražava i zadržava u paralelnoj dimenziji koju „vidimo“ svečulnim opažanjem. Član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine, Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Vojvodine, Udruženja estradnih umetnika. Uvršten je u internacionalni imenik značajnih osoba.
Labat 00
fotografija: Srđan Doroški