Sreda, 20. avgust

Detalji događaja

  • sreda | 20.08.2014.
  • 21:00
  • Vrt Srednjoškolskog doma (Nikolajevska 1)

Novosadsko muzičko leto
Vrt Srednjoškolskog doma (Nikolajevska 1), 21,00
VLATKO STEFANOVSKI & MIROSLAV TADIĆ

Koncert će zbog mogućnosti pljuskova najavljenih za popodnevne i večernje sate biti izmešten u SINAGOGU!

Dodatne ulaznice za ovaj koncert su puštene u prodaju i mogu se nabaviti u Muzičkoj omladini Novog Sada do 14,00 časova ili od 19,00 časova u holu Sinagoge!

Vlatko Stefanovski je jedan od osnivača u bivšoj Jugoslaviji čuvene grupe „Leb i sol“, s kojom objavljuje 14 albuma i održava veliki broj koncerata širom sveta. Od sredine 90-ih godina razvija vrlo uspešnu samostalnu karijeru, o čemu svedoče i proslavljeni albumi, između ostalih: Cowboys & Indians, Sarajevo, Vlatko Stefanovski trio, Kula od karti i Thunder from the blue sky. Saradnja s Miroslavom Tadićem na tonskim zapisima Krushevo, Treta majka, Live in Belgrade i Live in Zagreb dodatno oplemenjuje njegov rad na gitarskoj muzici i utiče na istraživanje makedonskog tradicionalnog muzičkog nasleđa. U poslednjih nekoliko godina Vlatko Stefanovski obilazi svet i sarađuje s velikim zvezdama kao što su Tomi Emanuel, Stokelo Rozenberg, Giboni, Jan Akerman, Teodosij Spasov, Stefan Milenkovic, Kudsi Erguner, Bojan Z., Manu Kače, Toni Levin, ali i komponuje muziku za film, pozorišne i baletske predstave. Kao solista, Stefanovski svira s brojni orkestrima i ansamblima: Londonskim simfonijskim orkestrom, Lajpciškim simfonijskim orkestrom Srednjenemačke radio-televizije, Filharmonijskim orkestrom Monte Karla, bečkim orkestrom „Tonkünstler“, „Simfonijetom“ iz Sofije, big bendovima „FoolCool“ i čak tri javna servisa: RTV Slovenije, Hrvatske radio-televizije i RTV Srbije.
Stefanovski je poznat širom sveta po jedinstvenom tonu i tehnici sviranja. Sa svojim triom (Vlatko Stefanovski Trio) je obišao mnoge scene sveta. Godine 2007. skopski univerzitet “Sveti Ćirilo i Metodije” dodeljuje mu zvanje “počasnog doktora za umetnost“. Rođen je u Prilepu, a danas živi u Skoplju.

Miroslav Tadić, gitarista, kompozitor, aranžer i pedagog, jedan je od naših najpriznatijih, najangažovanijih, najraznovrsnijih i najproduktivnijih umetnika u svetu. Ovog majstora klasične i električne gitare urednici uglednog časopisa Guitar Player Magazine uvrstili su 1997. među 30 najoriginalnijih gitarista sveta.
Nastupa i snima ploče s velikanima svetske muzičke scene među kojima su ansambl Losanđeleske opere s Plasidom Domingom, zatim Dušan Bogdanović, Marija Žoao, Džek Brus iz rok grupe „Cream“, Vlatko Stefanovski, Teodosij Spasov, Djivan Gasparjan, Joakim Kun, braća Teofilović i mnogi drugi. Tadićev jedinstven pristup kompoziciji, aranžiranju i improvizaciji zasnovan je na osobenoj mešavini mnogobrojnih muzičkih stilova kao što su barok, klasika, džez, bluz, rok, balkanski folklor, flamenko, afrička i indijska muzika. Do sada je snimio preko trideset diskova za izdavačke kuće širom sveta („CMP“, „MA Recordings“, „Enja“, „Croatia Records“, „Sony BMG“) uz redovne pohvale publike i kritičara. Pisao je muziku za veliki broj eksperimentalnih i kratkometražnih filmova, kao i za, u svetu nagrađivani, film 72 dana Danila Šerbedžije. Rođen je u Tuzli, a danas živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Od 1985. profesor je gitare na uglednom Kalifornijskom umetničkom institutu u Los Anđelesu.