SINGING BRIDGES: Capella Romana (Portland, Oregon)

Detalji događaja

  • ponedeljak | 04.06.2018.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Aleksander Lingas, muzički direktor i osnivač
Vizantija u Rimu: srednjovekovni vizantijski crkveni napevi pre 1204.
Program je zasnovan na rukopisima sačinjenim u skriptorijumu opatije Grotaferata na brežuljcima Rima, koji su od njenog osnivanja 1004. korišćeni više od hiljadu godina u vizantijskim obredima.
Prvi deo programa čine napevi iz Grotaferate – u čast njenih osnivača sv. Nila Kalabrijskog i sv. Bartolomeja, s grupom stihira na grčkom jeziku – u čast sv. Benedikta, osnivača zapadnohrišćanskog monaštva.
U drugom delu programa se nalazi Carigradska psalmodija i Palestinska himnodija, posvećene prazniku Duhovima, kao i Psalam 18 i finalni antifon iz pravoslavne večernje službe, uz uzvišen i uzbudljiv refren Aleluja.

Ulaz je slobodan.

Produkcija i realizacija koncerta:
Fondacija Novi Sad EPK 2021
Akademija umetnosti Novi Sad
Muzička omladina Novog Sada

„Cappella Romana“ je profesionalni vokalni ansambl koji izvodi ranu i savremenu duhovnu muziku u hrišćanskoj tradiciji Istoka i Zapada. Ansambl je naročito poznat po izvođenju i snimcima srednjovekovnog vizantijskog pojanja (istočna varijanta gregorijanskog pojanja), grčkih i ruskih duhovnih pesama, kao i po interpretacijama drugih vrsta duhovne muzike koja izražava istoriju i tradiciju jedinstvenog i zajedničkog hrišćanskog nasleđa.
„Capella Romana“ oživljava muziku koja dodiruje duboke potrebe čoveka pored onih za pripadanjem i deljenjem kreativnog iskustva; ta muzika ima čitav niz moralnih, emocionalnih i duhovnih efekata. „Mi nastojimo da omogućimo našoj publici iskustvo čiste radosti, ne samo pukim rečima, već pre svega posredstvom lepote i posebnosti ljudskog glasa u melodijama.“
Vokalni sastav „Capella Romana“ je osnovan je 1991. godine, a njegovo ime govori o srednjovekovnom grčkom konceptu rimskog ekumenizma, koji je obuhvatio Rim i Zapadnu Evropu, kao i Vizantijsko carstvo Carigrada – „Novog Rima“ – i njegovu slovensku zajednicu.
Fleksibilna po broju članova, u zavisnosti od zahteva repertoara, „Capella Romana“ je posvećena izučavanju i izvođenju slovenskog i vizantijskog muzičkog nasleđa na originalnim jezicima kako bi današnjoj publici približila dve snažne muzičke tradicije, nažalost, malo poznate na Zapadu.
Na polju savremenog stvaralaštva ovaj ansambl stavlja akcenat na izvođenje dela evropskih autora, kao što su Mihael Adamis, Ivan Mudi, Arvo Part i Džon Tavener, kao i na promociju severnoameričkih kompozitora, među kojima su otac Sergej Glagoljev, Hristos Hacis, Peter Mihaelides i Tiki Zes.
„Capella Romana“ svake godine ima seriju koncerata u Portlandu, Oregonu i Sijetlu, kao i brojne nacionalne i međunarodne turneje.
Stručna kritika neprestano hvali ovaj vokalni ansambl, posebno ističući njegove kreativne i inovativne programe, kao i svetske i američke premijere mnogih dela. „Capella Romana“ redovno sarađuje s umetnicima poput dirigenta Pola Hilijera, zatim stručnjaka za duhovne napeve Joanisa Arvanitisa i kompozitora Ivana Mudija.
Sedište ansambla je u Portlandu, u državi Oregon, na Pacifičkom severozapadu SAD-a.