SERGEI KRYLOV & LITVANSKI KAMERNI ORKESTAR

Detalji događaja

  • ponedeljak | 15.04.2019.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Nomus 2019.
Program:
P. I. ČAJKOVSKI: Serenada za gudače
P. de SARASATE:Andaluzijska romansa, za violinu i orkestar
***
C. SAINT-SAËNS:Introdukcija i rondo kaprićozo u a-molu, op. 28, za violinu i orkesta
P. de SARASATE: Fantazija “Karmen”, za violinu i orkestar

Prodaja ulaznica i informacije u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja. On-line rezervacije i kupovina karata: www.muzickaomladina.org
Cene ulaznica:
1.500,00 dinara parter sredina i galerija i 1.200,00 dinara parter sa strane

Pokrovitelj festivala Nomus 2019: Grad Novi Sad

SERGEJ KRILOV, violin, Rusija / Italija
Živahno muziciranje, intenzivna lirika i očaravajuća lepota tona osobine su koje su ovom izvanrednom umetniku osigurale mesto među najpoznatijim izvođačima današnjice. U skorašnjim sezonama Sergej Krilov je bio redovan gost u nekoliko velikih dvorana i sarađivao je s mnogim vodećim svetskim orkestrima. Pojavio se, između ostalog, s Državnom kapelom iz Drezdena, Filharmonijskim orkestrom Radio Francuske, Nemačkim simfonijskim orkestrom iz Berlina, Filharmonijom milanske Skale, Nacionalnom akademijom „Santa Cecilia“, Londonskom filharmonijom, Sanktpeterburškom filharmonijom, Orkestrom Marijinskog teatra, Orkestrom Koncerthausa iz Berlina, Kraljevskom filharmonijom, Filharmonijom iz Kopenhagena, Ruskim nacionalnim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Japanske radio-televizije iz Tokija, Simfonijskim orkestrom iz Atlante, Engleskim kamernim orkestrom i Budimpeštanskim festivalskim orkestrom.
Nastupao je s brojnim dirigentima, od Dmitrija Kitajenka, Mihaila Pletnjova, Valerija Gergijeva, Andreja Borejka, Vasilija Petrenka i Vladimira Jurovskog, do Fabija Luizija, Roberta Abada, Jurija Temirkanova, Vladimira Aškenazija, Dmitrija Lisa, Jurija Bašmeta i Mihala Nesteroviča.
Kao muzički direktor Litvanskog kamernog orkestra od 2008. godine, Sergej Krilov rado preuzima dvostruku ulogu soliste i dirigenta u širokom repertoaru, od baroka do savremene muzike.
Sergej Krilov posvećuje veliki deo svog vremena kamernoj muzici, svirajući s pijanistima Denisom Macujevim, Nikolajem Luganskim, Itamarom Golanom, Mihailom Lifitsom, Brunom Kaninom i Borisom Berezovskim, a u većim kamernim ansamblima s umetnicima kao što su Elena Baškirova, Jurij Bašmet, Maksim Risanov i Aleksandar Knjazev. Krilov je ostvario izuzetno hvaljena tonska izdanja za kuće „Melodija“ i „EMI“, zatim „Deutsche grammophonom“ i „SONY Classical“ za koju je nedavno izašao i tonski zapis Violinskog koncerta „Metamorfoze“ Kšištofa Pendereckog, pod dirigentskim vođstvom samog autora, kao deo izdavačkog projekta koji će sadržati snimke celokupnog opusa ovog velikog poljskog kompozitora.
Rođen 1970. u muzičkoj porodici u Moskvi, Krilov, poput mnoge izuzetno darovite dece, počinje da uči violinu već u petoj godini, a potom završava i čuvenu Centralnu muzičku školu u rodnom gradu. Internacionalni prodor mladi umetnik ostvaruje pobedama na međunarodnom violinskim takmičenjima „Rodolfo Lipizer“, „Stradivarius“ i „Fritz Kreisler“.

LITVANSKI KAMERNI ORKESTAR
Osnovan 1960, orkestar je brzo postao jedan od najprefinjenijih i najviše međunarodno hvaljenih litvanskih ansambala. Prvi javni koncert pod rukovodstvom njegovog osnivača, umetničkog direktora i šefa-dirigenta Saulijusa Sondeckisa, održan 30. oktobra 1960, pobrao je odmah izvanredne kritike i srdačan prijem publike. U raskošnu biografiju orkestra najpre ulaze turneje širom Evrope i kroz obe Amerike, Kubu, Egipat, Južnu Afriku, Ujedinjene Arapske Emirate, Australiju i Japan (gde je gostovao čak šest puta) i brojni koncerti u dvorani Berlinske filharmonije, bečkom Muzikferajnu, Rimu, Londonu, amsterdamskom Koncertgebauu, Sali „Plejel” u Parizu ili lajpciškom Gevandhausu, kao i na festivalima u Rajngauu, Gštadu, Salcburgu i Šlezvig-Holštajnu, Lucernu i Ludvigsburgu. Među mnogim čuvenim majstorima dirigentske palice koji su vodili mlade litvanske gudače na brojnim gostovanjima na prvom mestu je legendarni ser Jehudi Menjuhin, koji je s njima sarađivao s naročitim afinitetom i plemenitošću od 1992. do 1999. godine. Veliki broj najvećih instrumentalnih solista iz raznih zemalja i generacija bogate dugu istoriju Litvanskog kamernog orkestra. Pomenimo samo violiniste G. Kremara, I. Ojstraha, O. Kagana, J. Rahlina, V. Rjepina, Saru Čang, V. Spivakova, Žanin Jansen, violiste J. Bašmeta i M. Risanova, violončeliste M. Rostropoviča, N. Gutman, N. Šahovsku, D. Geringasa, M. Majskog, A. Knjazeva, pijaniste J. Franca, E. Kisina, E. Virsaladze, D. Baškirova, V. Krajnjeva, D. Macujeva i A. Volodina.
Precizna artikulacija tona, kristalna intonacija, jasnoća i transparentnost zvuka, delikatnost dinamičkog nijansiranja i gudačkih linija, izvanredan timski rad krase izvođenje raskošnog baroknog i klasicističkog repertoara, ali i novih dela, redovno prisutnih i na koncertnim programima i u diskografiji. Tokom, uskoro šest, proteklih decenija i bliske saradnje s različitim solistima, dirigentima i horovima, Litvanski kamerni orkestar je snimio preko 100 repertoarski raznolikih diskografskih izdanja.
Godine 2008, posle nekoliko uspešnih koncerata s Litvanskim kamernim orkestrom u dvorani Nove filharmonije u Viljnusu, kao umetnički direktor angažovan je Sergej Krilov, violinista svetskog ugleda, odmah se obavezavši da sačuva, ali i da, u dinamičnom uzajamnom partnerstvu, na novi stepen uzdigne kvalitet posebnog zvuka, tradicionalnih interpretacija i standarde izvanrednog muziciranja.