Roman i Prijatelji I

Detalji događaja

  • petak | 21.10.2022.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Roman SIMOVIĆ, violina – Milena SIMOVIĆ, viola
Antonio MENESES, violončelo – Andrey GUGNIN, klavir

P r o g r a m:
F. BRIDGE: Fantazija,za klavirski kvartet
R. SCHUMANN: Klavirski kvartet u Es-duru, Op.47
Pauza
G. FAURE: Kvartet za klavir, violinu , violu i violončelo br.1 u c-molu, op.15
***

 Ulaznice su u prodaji od 19. septembra u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 9h do 14h, kao i on line uplatom na račun na linku: https://ulaznice.muzickaomladina.org/rs/site/index
Cene karata: 1.200 dinara galerija i parter sredina i 1.000,00 dinara parter sa strane
***
Zahvaljujući svom briljantnom virtuozitetu i urođenoj muzikalnosti, te bezgraničnoj mašti, violinista Roman Simović (Crna Gora/Velika Britanija) nastupa na svim kontinentima, svirajući na mnogim vodećim svetskim scenama, uključujući Veliku dvoranu Konzervatorijuma „Čajkovski”, Marijinski teatar u Sankt Peterburgu, Veliku operu u Tel Avivu, dvorane „Viktorija” u Ženevi, „Rudolfinum” u Pragu, „Barbican” u Londonu, „Grieg” u Bergenu, „Rahmanjinov” u Moskvi, Centar umetnosti u Seulu. Kao solista muzicira s najuglednijim orkestrima poput Londonskog simfonijskog orkestra i „Nova Škotska” u Kanadi, simfonijskih orkestara Marijinskog teatra i „Regio” u Torinu, Kamernog orkestra „Franc List” (Mađarska), kamernih orkestara u Bernu, Salcburgu i Turskoj, Poznanjske i Praške filharmonije. Među dirigentima s kojima sarađuje jesu Valerij Gergijev, Antonio Papano, Danijel Harding, Đanandrea Nozeda, Kristijan Jarvi, Jirži Belohlavek, Pablo Heras Kasado, Nikolaj Znajder. Umetnika često pozivaju na najznačajnije muzičke festivale kao što su Bele noći u Sankt Peterburgu, Moskovska zima i Istočni festival „Valerij Gergijev” u Moskvi, Dubrovačke letnje igre, „KotorArt”, Bemus i Nomus, Sion i Verbije u Švajcarskoj, Bergen u Norveškoj, ili festivali u Portogruaru (Italija) i Granadi (Španija). Na njima sarađuje s renomiranim umetnicima: Leonidom Kavakosom, Jujom Vang, Gotjeom Kapisonom, Tabeom Cimerman, Mišom Majskim, Šlomom Mincom, Fransoa Leleom, Itamarom Golanom, Simonom Trpčeskim, Žanin Jansen, Julijanom Rahlinom.
Pored svoje velike solističke karijere, Roman Simović je i aktivni kamerni muzičar. Osnivač je i član izvrsnog Gudačkog kvarteta „Rubikon”. Kao violinski pedagog vodi majstorske kurseve u SAD-u, Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Srbiji, Crnoj Gori, Izraelu.
Dugi niz godina deluje kao koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra.

Podjednako uspešna i kao violinistkinja i violistkinja, Milena Simović (Srbija/Velika Britanija) gradi blistavu međunarodnu karijeru na svim izvođačkim poljima, od solističkog do kamernog i koncertantnog. Koncertirajući na svim kontinentima, najviše na evropskom, azijskom i američkom, umetnica je naročito bila aktivna u „pretkoronskoj“ sezoni 2018/19, nastupajući kao solistkinja na brojnim koncertima u Italiji, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Francuskoj, Portugalu i nekadašnjim jugoslovenskim republikama, svuda svirajući s najuglednijim umetnicima aktuelne svetske muzičke scene. Među njenim partnerima u kamernim ansamblima su Ivri Gitlis Leonidas Kavakos, Judža Vang, Vadim Holodenko, Konstantin Lifšic, Boris Andrijanov, Itamar Golan, Julijan Rahlin, Roman Simović, Gordan Nikolić, Tim Hugh, Olga Sitkovetski, Alena Baeva i mnogi drugi. Niz godina ona je rezidencijalni violista i pedagog za kamernu muziku na avgustovskom Festivalu kulture u gradu Santu Lusurđu na Sardiniji koji okuplja najuspešnije mlade muzičare, neke još i akademce sa svih kontinenata. Godine 2017. bila je angažovana kao prva violistkinja Simfonijskg orkestra Birmingama, a dve godine je bila i saradnica violiniste Najdžela Kenedija na raznim diskografskim izdanjima.
Umetnica koncertira na violini iz 1680, čuvenog graditelja Đovanija Batiste Ruđerija (Giovanni Battista Rugeri) i violi iz 1740, takođe italijanskog majstora instrumenata, Paola Antonija Testorea (Testore).

Violončelista Antonio Menezis (Brazil/Švajcarska), danas je jedan od najvećih umetnika na svom instrumentu. U svojoj dvadesetoj je pobedio na Međunarodnom takmičenju ARD u Minhenu, a pet godina kasnije, 1982. osvojio prvo mesto i zlatnu medalju na čuvenom Konkursu „Čajkovski“ u Moskvi. Predstavljajući se u glavnim muzičkim centrima Evrope, Amerike i Azije, Menezis je svirao s većinom vodećih svetskih orkestara u Berlinu, Londonu, Amsterdamu, Beču, Parizu, Pragu, Moskvi i Sankt Peterburgu, Minhenu, Njujorku, Filadelfiji, Vašingtonu i Tokiju. Sarađivao je s najvećim dirigentima današnjice poput Klaudija Abada, Gerda Albrehta, Herberta Blomšteta, Semjona Bičkova, Rikarda Šaija, Ser Endrjua Dejvisa, Šarla Dituaa, Danijelea Gatija, Nemea Jarvija, Marisa Jansonsa, Herberta fon Karajana, Rikarda Mutija, Mstislava Rostropoviča, Jurija Temirkanova.
Deset godina je bio član legendarnog Trija „Bozar“ (Beaux Arts Trio), a sarađivao je i s Kvartetom „Vermer“. Omiljeni partneri u resitalima su mu bili pijanisti Menahem Presler i Marija Žoao Pireš. Među recentnim diskografskim izdanjima Antonija Menezisa su dva raritetna kompakt-diska snimljena za „Deutsche Grammphon“ s Berlinskom filharmonijom i Herbertom fon Karajanom.
Pamte se i umetnikovi nastupi s Maksimom Vengerovim i Simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Si, kao i učešća na najznačajnijim festivalima širom sveta, a od novijih u Aldeburgu i Edinburgu.
Menezis je profesor u Bazelu od 2008, a njegova pedagoška delatnost obuhvata i brojne majstorske tečajeve u Madridu, Sijeni, Severnoj Americi i Japanu.

Od kako je zahvaljujući svojim strastvenim interpretacijama pobedio na prestižnom Međunarodnom klavirskom takmičenju u Sidneju 2016, uz glavnu, osvojivšii i niz specijalnih nagrada, karijera pijaniste Andreja Gugnjina je pošla uzlaznom putanjom, kako po broju koncerta, tako i brojnim nagrađenim snimcima. Za svoje diskografsko izdanje 24 Prelida i Klavirskih sonata broj 1 i 2, objavljeno 2020. u kući „Hyperion“ dobio je „instrumentalnu nagradu“ Muzičkog magazina Bi-Bi-Si. Pozivaju ga da svira s proslavljenim orkestrima, poput Londonske filharmonije, Simfonijskog orkestra Marijinski, Državnog akademskog simfonijskog orkestra Rusije, Holandskog, Zapadnoaustralijskog i Sidnejskog simfonijskog orkestra. Među dirigentima s kojima je sarađivao su Valerij Gergijev, Danijel Rajskin, Jap van Zveden, Stanislav Kohanovski, Ašer Fiš.
Andrej Gugnjin je čest učesnik poznatih festivala poput onih u Verbijeu, Ruru, Sankt Peterburgu, Dubrovniku , Ohridu, ili Međunarodnog Šopenovog festivala u Duszniki u Poljskoj. Svoj široki repertoar od dela za klavir solo do koncertantnih ostvarenja, objavio je u kućama „Piano Classics“, „Atoll Records“. Zanimljivo je da su njegovi snimci Šostakovičevih klavirskih koncerata iz 2007, za „Delos Internacional“ upotrebljeni i u filmskoj muzici za Spilbergovog Oskarovca „Bridge of Spies“. U tekućoj sezoni očekuju ga resitali širom Evrope i Amerike, uključujući Beč, Viljnus, Solt Lejk Siti, ali i koncerti s Danskim nacionalnim simfonijskim orkestrom, Filharmonijom Nagoje, Državnim simfonijskim orkestrom Armenije i Orkestrom Južnočeške filharmonije.