Renata ZIMA, violina

Detalji događaja

  • понедељак | 11.09.2017.
  • 20:00 - 21:30
  • Svečana sala Gradske kuće (Trg slobode 1), Novi Sad
  • 021/ 452-344

Ciklus Mlade zvezde u usponu

Klavirski saradnici: Nataša Srdić Jahn i Ana Ćuković

Program: Beethoven, Mozart, Franck, Saint-Saens

*ulaz je SLOBODAN

***

Renata Zima je rođena 1995. godine u Novom Sadu, u muzičkoj porodici. Violinu počinje da svira u šestoj godini u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“, kod prof. Mirjane Hajduković. Školovanje nastavlja kod svog oca, profesora Čabe Zime, a prvi razred srednje muzičke škole upisuje u klasi prof. Ive Stanković.

Od početka svog školovanja nastupa na brojnim takmičenjima kao solista i kao član različitih kamernih ansambala, osvajajući najviša priznanja (više od 30 nagrada), od kojih su najznačajnija na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije (kao solista, prve nagrade: 2004 – laureat, 2006, 2008. i 2010. i treća 2012; kao član klavirskog trija – laureat 2003. i 2007, prva nagrada 2005; kao član kamrnog dua – prva nagrada 2014). Nosilac je nekoliko nagrada na Međunarodnom takmičenju „Stringfest” u Sremskoj Mitrovici, i samostalno i kao član gudačkog trija. Treba pomenuti i osvojena prva mesta na Međunarodnom gudačkom takmičenju „Rudolf Matz” u Dubrovniku (Hrvatska), Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije, Lazarevačkim susretima mladih gudača i Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“. Dve godine zaredom (2005. i 2006) Dečji festival „Zlatno zvonce“ dodeljuje joj zahvalnicu za nesebičan i dragocen doprinos ulepšavanju sveta deteta.

Pohađala je majstorske kurseve kod profesora Igora Koretija (Italija), Ina Mirkovića (Hrvatska), Megumija Tešime (Japan), Dejana Bogdanovića (Italija), Kristine Šuklar (Austrija), Olega Pokhanovskog (Kanada), Jevgenija Epštajna (Izrael).
Učestvovala je u radu (2012. i 2013) međunarodnog simfonijskog orkestra „TRIORCA“ koji ujedinjuje mlade svirače iz tri zemlje.
Bila je član Vojvođanskog omladinskog kamernog orkestra (od 2007. do 2012), s kojim je 2011. godine nastupala kao solista na turneji po Vojvodini.
U julu 2014. godine upisuje se na Akademiju umetnosti u Gracu, u klasi prof. Vesne Stanković, gde je trenutno student četvrte godine akademskih studija.
Držala je solističke koncerte u Zrenjaninu, Kuli i Kikindi, a s orguljašem Stjepanom Molnarom – u Somboru i Vukovaru. U septembru prošle godine nastupila je u Novom Sadu u Svečanoj sali Gradske kuće.
Više puta je snimala i nastupala za Radio-televiziju Vojvodine.