REMI PANOSSIAN (Francuska)

Detalji događaja

  • понедељак | 15.08.2016.
  • 21:00 - 22:30
  • Vrt Srednjoškolskog doma, Nikolajevska 1, Novi Sad
  • 021/452 344

Remi Panosjan krajem 2009. godine započinje trio avanturu s kontrabasistom Maksimom Delporeom (Maxime Delporte) i bubnjarem Frederikom Petipreom (Frederic Petitprez). Godine 2011. izlazi njihov album Add fiction, kojim osvajaju međunarodnu kritiku i publiku. Inače, trojica muzičara su i jako dobro prijatelji, pa razumevanjem i poverenjem dodatno obogaćuju svoje muziciranje, dajući triju specifičnu snagu i harizmu, kao i jedinstvo koje je i lirsko i puno energije. Trio je francuska radio-stanica „TSF Jazz“ proglasila 2011. za otkriće godine i bio je pozvan da nastupi u pariskoj Olimpiji na večeri pod nazivom „Ti i noć i muzika“.
Već tokom prve četiri godine trio je održao preko 200 koncerata u Francuskoj, Brazilu Nemačkoj, Venecueli, Portugalu, Belgiji. Ostvario je čak pet turneja po Aziji, s preko 90 koncerata: na džez festivalima u Tokiju (Japan), na ostrvu Jarasum (Južna Koreja), u Tajhungu (Tajvan), u Nanžingu (Kina)… Potom, 2013. izlazi drugi album BBANG, koji ova trojica umetnika predstavljaju publici širom sveta – u Kanadi na džez festivalima u Otavi, Montrealu, Vankuveru, u Evropi na londonskom „Sunfest“-u, pariskom džez festivalu „New Morning“, i „Enjoy“ u Nemačkoj, kao i po Aziji, u Južnoj Koreji, Kini i Japanu.
Od tada pa do danas – njihova muzička avantura ne prestaje…
***

Prodaja ulaznica i informacije o koncertu u Muzičkoj omladini Novog Sada – Katolička porta 2/2, radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja.
ON-LINE rezervacije na: na www.muzickaomladina.org
cena karte: 500,00 dinara

*u slučaju lošeg vremena koncert će se održati u Sinagogi, sa početkom u 21,00 časova!

Koncert se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji
http://www.institutfrancais.rs/srp/01a.html
***

Remi Panosjan (Rémi Panossian, 1983, Monpelje, Francuska) je počeo da svira klavir sa sedam godina. Imao je samo deset kada je učestvovao na koncertu Mišela Petrusjanija (Michel Petrucciani) i od tada je beznadežno posvećen džezu. Studirao je na Džez učilištu u Monpeljeu ne samo muzičku teoriju i istoriju muzike, već i džez improvizaciju, u čemu je bio najbolji. Pohađao je brojne majstorske radionice i imao privilegiju da sarađuje s najvećim muzičarima, poput Stefana Kočojana (Stéphane Kochoyan), Stiva Kolmana (Steve Coleman) i Endija Milna (Andy Milne).
Posle nastupa sa spisateljicom Režin Detambel (Régine Detembel) na Džez festu u Beču 2000. godine, Remi se seli u Tuluz kako bi nastavio muzičko školovanje. Za samo dve godine je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Tuluzu, primivši nacionalnu diplomu za džez i improvizovanu muziku. Četiri godine je vodio Dečju džez radionicu, a trenutno, kada mu to brojne obaveze i turneje dozvole, podučava u Kejp Bretonu.
Godine 2002. Remi upoznaje fantastičnog muzičara – kontrabasistu Žilijena Dutua (Julien Duthu) i njih dvojica započinju uspešnu saradnju, ostvarujući em-pe 3 album No End 2005. i kompakt-disk Two 2008. godine za ediciju „Plus Loin“ izdavačke kuće „Harmonia Mundi“. Duo je dobio nagradu Francuske džez akademije za najbolji novi talenat.

Maksim Delporte (Maxime Delporte) je rođen 1976. u Johanesburgu u Južnoj Africi. U Francusku stiže 1985. i nakon studija klavira, flaute, gitare, bubnjeva i trube bira kontrabas za svoj glavni instrument. Tri godine je vodio big bend u Marselju, nakon čega se seli u Tuluz, gde radi na nekoliko projekata s različitim muzičarima: Abduom Salimom, Kristijanom (Christian) „TonTonom“ Salutom, Pjerom Dajroom (Pierre Dayraud), Žan-Markom Padovanijem (Jean-Marc Padovani)… Nastupao je na džez festivalima u Nansiju (Nancy Jazz Pulsatons), Marsijaku (Jazz in Marciac), festivalima „Jazz sur son 31“, „Millau en Jazz“, ali i van Francuske (Španija, Italija, Maroko, Portugal…).
Maksim Delporte se oprobao i u ulozi kompozitora. Prvi album, koji je snimio sa svojim bendom – Stabat Akish objavljen je u aprilu 2009. za njujoršku izdavačku kuću „Tzadik“ u ediciji koja nosi ime Džona Zorna (John Zorn’s Label).

Frederik Petipre (Frederic Petitprez) je rođen u Nici 1981. godine. Počeo je da uči bubnjeve kada se sa 16 godina doselio u Tuluz, gde je 2002. je diplomirao na Muzičkoj akademiji, a u istom gradu je studirao i na Nacionalnom džez učilištu. Godinu dana kasnije postaje član studentskog džez benda koji je radio pod vođstvom Erika Larena (Eric Lareine) i bubnjara Fransoaa Mervila (François Merville), i odlazi na svoju prvu nacionalnu turneju. Iste godine počinje da svira u Sekstetu Abdua Salima i da sarađuje s američkim bubnjarem Leonom Parkerom. Od 2011. predaje bubnjeve na najvećem muzičkom džez učilištu u Tuluzu. U međuvremenu se osniva i Orkestar „Artichaut“, s kojim započinje dugoročnu saradnju s edicijom koja nosi ime Džona Zorna – izdavačke kuće „Tzadik“ iz Njujorka.
Svirao je s muzičarima kao što su Riki (Ricky) Ford, Dejmon Braun (Damon Brown), Pjerik Pedron, Ugona Okegvo (Ugonna Okegwo), Žerom Bard (Jérôme Barde)…
Od 2008. svira na mnogim međunarodnim džez festivalima: u Karakasu (Venecuela), Tajhungu (Tajvan), Jarasumu (Južna Koreja), Tokiju (Japan), zatim u Kini, Belgiji, Portugalu, Brazilu…