PROKLETA AVLIJA

Detalji događaja

  • недеља | 10.05.2015.
  • 19:30 - 21:00
  • Pozorišni trg 1
  • 021/520-091

Večiti stvaraoci i uvek aktuelne teme – prema istoimenom romanu Ive Andrića balet PROKLETA AVLIJA!

Za prvu predstavu umetničke igre po motivima jednog Andrićevog romana originalnu muziku je napisao Zoran Erić, a koreografiju je uradila Dana Rutenberg iz Izraela. Scenario, režiju i scenografiju potpisuje Nebojša Bradić.

„Prokleta avlija“ nastala je u koprodukciji Nacionalne fondacije za umetničku igru sa Narodnim pozorištem u Beogradu i festivalom Grad Teatar iz Budve. U predstavi igraju Milica Jević, Nikola Tomašević, Rikardo Kampos Freire, Luka Lukić, Nebojša Gromilić, Igor Naumovski, Čedomir Radonjić i Nebojša Naumovski, a asistent koreografa je Marija Janković-Šehović.
Od oktobra prosle godine ovaj komad se izvodi na redovnom repertoaru velike scene Narodnog pozorista u Beogradu, dok je premijerno izvođenje na letnjem festivalu Grad Teatar u Budvi donelo ogroman uspeh i višeminutne ovacije.

Reč reditelja:
„Igra je za Andrića uvek bila preozbiljno događanje, osobeno ponavljanje života u svoj svojoj protivrečnosti i složenosti. Igranje za Andrića znači savladavanje materije i materijalnog. Igra otvara vrata jedne dublje stvarnosti, gde postojanje gledamo kao u ogledalu. Igra je daleko od bilo kakve nevinosti i naivnosti – sve je u suštini igra, a igra je sama po sebi ’đavolski ozbiljna stvar’. Priča o Andrićevoj Avliji u ovoj predstavi postaje sve zgusnutija, mračnija, ali i poetičnija… Sve se svodi na utamničene ljude – zatvorenike i njihove čuvare – ograđene spoljnjim, nametnutim zidom, ali i unutrašnjim krugom koji su sami sebi napravili. Ovo je priča o sveprisutnoj krivici – krivici zbog pristajanja na takvo okruženje, i slabosti da se bilo šta promeni.”
Nebojša Bradić

Prodaja ulaznica na blagajni Srpskog narodnog pozorišta, radnim danima od 10,00 časova, do početka predstave.
Cena karte: 1.000,00 dinara

***

Inače uvrštena u program festivala Nomus 2015. i predviđena da se odigra 24. aprila, predstava je zbog ozbiljnih povreda dva baletska igrača koji igraju glavne uloge odložena za gore navedeni datum.