Ponedeljak, 28. april

Detalji događaja

  • ponedeljak | 28.04.2014.
  • 19:30
  • SNP, Scena "Pera Dobrinović"

SNP, Scena „Pera Dobrinović“, 19.30
JOCELYN POOK – Stage and Screen
*Višestruko nagrađivana autorka muzike za filmska ostvarenja Stenlija Kjubrika, Martina Skorsezea, Majkla Redforda…
JOCELYN POOK ENSEMBLE (Velika Britanija)
Melanie PAPPENHEIM, vokal
Tanja TZAROWSKA, vokal
Jonathan Peter KENNY, vokal
Kelly McCUSKER, violin – Jocelyn POOK, viola – Laura MOODY, violončelo – Susi EVANS, klarinet
Program: Muzika iz filmova Širom zatvorenih očiju, Mletački trgovac, Bande Njujorka, Soba u Rimu….

*Informacije o programu u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolicka porta 2/2, tel.021/452-344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova.
**Prodaja ulaznica na blagajni Srpskog narodnog pozorišta (Pozorišni trg 1, tel.021/520-091) radnim danima od 10,00 i subotom od 14,00 časova, pa do početka predstava.
cena ulaznice: 1.000 dinara

DŽOSLIN PUK, kompozitor
Jedna je od najsvestranijih britanskih autorki sa širokim opusom posvećenim pozorišnom, televizijskom i operskom mediju, kao i koncertnoj sceni. Svojim, neosporno vrlo originalnim delima postigla je međunarodnu reputaciju materijalizovanu brojnim nagradama i nominacijama poput „Zlatnog globusa“, „Olivijea“ i Britanske kompozitorske nagrade. Čuvena po muzici za film Širom zatvorenih očiju, koja joj je donela Filmsku nagradu Čikaga i nominaciju za „Zlatni globus“, ova umetnica je sarađivala s nekolicinom vodećih svetskih reditelja, muzičara i umetničkih institucija, uključujući Stenlija Kjubrika, Martina Skorsezea, Kraljevsku opersku kuću (Royal Opera House), Bi-Bi-Sijev „Proms“, Endrjua Moušna, Pitera Gebrijela, Lori Anderson. Takođe, vredan rad ostvarila je partiturom za Mletačkog trgovca (s Al Paćinom u naslovnoj ulozi), nominovanom za „Classical Brit Award“ u kojoj je do izražaja došao glas kontratenora Andreasa Šola (Scholl), ali i muzikom za Brik Lejn Sare Gavron i Bande Njujorka Martina Skorsezea. Kao autorka razgranatih interesovanja i velikog ugleda koji je rastao i s njenim elektro-akustičkim ostvarenjima i kompozicijama za koncertno izvođenje, Džoslin Puk je nastavila da „slavi“ i raznolike mogućnosti ljudskog glasa i u tom cilju i domenu nastala je i njena prva operska porudžbina Ingerland (2010), zatim, takođe poručena dela Mobile i Portraits in Absentia (kolaž zvuka, glasa, muzike i reči satkan iz poruka na sopstvenoj telefonskoj sekretarici). Uspeh je postigla i s ciklusom Hearing Voices premijerno izvedenim s Koncertnim orkestrom Bi Bi Sija i pevačicom Melani Popenhajm 2012. godine. Iz biografije Džoslin Puk izdvajamo podatak da je studirala violu u Školi za muziku i dramu „Gildhol“ (Guildhall School of Music and Drama). Diplomu je stekla 1983, posle čega je usledilo vreme koncertnih turneja i snimanja s više uglednih umetnika, ali i delovanja kao članice ansambla „Communards“. Britansku kompozitorsku nagradu osvojila je za muzičko-scenski komad Speaking in Tunes, a „Olivijea“ za produkciju Sent Džona izvedenu u Nacionalnom teatru. Za uočen doprinos muzici za televizijske komercijalne i šou programe takođe je predlagana za nagrade (nominacija za priznanje „Bafta“ za muziku u Državnom inspektoru. Kao ugledni stvaralac, predsedavala je i bila član raznih komisija poput one za dodelu nagrade Takmičenja za mlade kompozitzore Bi-Bi-Sijevog „Promsa“, Nagrade britanskih kompozitora i nagrade „Ivor Niovello“.

ANSAMBL DŽOSLIN PUK
Sastav neguje širok repertoar autorske muzike, i one pisane za album Nedorečene stvari (Untold Things), kao i izbor numera iz nekih radova za televizijska i filmska ostvarenja Džoslin Puk. Razumljivo je što se ova muzika opire klasifikaciji, budući da njena dela najčešće predstavljaju spoj vremena i kultura, mešavinu oblika pisanih za gudače i vokalnih formi, klasične tradicije sa srednjovekovnim instrumentarijumom, jemenskih pesama, ptičjeg peva i dečjeg čavrljanja na igralištu. Kompozitorka povezuje pevače različitog porekla i izvorišta, kombinuje strane jezike s izmišljenim rečima, podjednako koristi i glasove koji se unatrag, uzastopno ponavljaju, kreirajući tako jedan eklektičan zvučni pejzaž.

MELANI POPENHAJM
Kao pozorišna umetnica, bila je kreator rada i članica mnogih multimedijalnih grupa od kojih je neke i osnovala, poput sastava „The Shout“. Igrala je glavnu ulogu u omladinskoj operi Misper at Glyndebourne, a pevala je i u produkciji Svetog Džona (Saint John) Marijan Eliot u Nacionalnom pozorištu. Juna 2010. učestvovala je kao vokalna solistkinja i glumica u dva muzičko-scenska ostvarenja u Studiju „Linburi“ Kraljevske operske kuće: A Ring, A Lamp, A Thing Orlanda Gofa i Ingerland Džoslin Puk. Dve naredne godine pevala je u operskim predstavama na Međunarodnom festivalu u Mančesteru, a 2012. imala još dva velika uspeha s ansamblom „Operashots“. Najpre u novom delu Grejama Fitkina i Jasmin Vardimon, te s izuzetno ocenjenom pevačko-glumačkom ulogom u ciklusu Hearing Voices Dž. Puk, koji je pod dirigentskim vođstvom Eme (Emma) Bernard prenosio i Bi-Bi-Sijev Radio 3. Sa svojim kolegama iz grupe „The Shout“ Melani Papenhajm je osnovala trupu „Flam Production“ s ciljem kreiranja novih muzičko-scenskih kompozicija manjeg obima, od kojih su Flam i Jilted ocenjene kao zabavne i virtuozne, a na festivalima u Britaniji i inostranstvu postale i veoma popularne. Njen glas se može čuti u mnogim televizijskim i filmskim produkcijama kao što su Edvard II (Edward) i Vrt (The Garden) Dereka Džarmana ili Skorsezeove Bande Njujorka. Velike pohvale publike i kritike sakupila je i za svoj vokalni doprinos televizijskoj seriji Doktor Hu, posvetivši i svoj nastup na Bi-Bi-Siju kompozitoru muzike Mariju Goldu. U nizu kompakt-diskova, najveći broj izdanja je s ostvarenjima Džoslin Puk s kojom sarađuje 20-ak godina, a najnoviji Desh, sa scenskom muzikom, osvojio je Britansku kompozitorsku nagradu. Pojavljuje se i u filmovima, a kao autorka, napisala je i snimila muziku za nekoliko radio-drama, muzičkih komada i zvučnih instalacija (i za Bi-Bi-Si). Pored izvođačke karijere, vrlo je angažovana u radu majstorskih radionica i često deluje kao lider u mnogim uglednim umetničkim organizacijama, a vrlo rado se pojavljuje i kao asistent baletskim umetnicima koji koriste glas u svojim predstavama. Tako radi s ansamblima kao što su „Protein Dance“ i „Volcano Theatre“ i koreografi Jasmin Vardimon i Artur (Arthur) Pita. Deluje i kao vokalni pedagog pozorišne trupe „DV8 Physical“.
http://melaniepappenheim.com

TANJA CAROVSKA, glas
Makedonka po rođenju, ova umetnica se bavi pevanjem, pisanjem stihova i komponovanjem, naizmenično boraveći u Britaniji i domovini. Od svojih obožavalaca opisana je kao „devojka anđeoskog glasa“ koja stvara originalne, lepo oblikovane pesme na engleskom, podjednako pevajući i tradicionalne melodije na svom maternjem jeziku i usavršavajući se za balkanski i vizantijski harmonski stil. Njen glas i aranžmani mogu se čuti u nagrađenoj partituri Džejmsa Hornera za Troju, uključujući i završni duet (partner joj je bio Džos Groban), kao i u originalnoj muzici za isto delo (Gabrijel Jared) koju je dirigovala i uvežbavala s horom. Sarađivala je i na muzičkoj matrici za film Stradanje Hristovo (The Passion of the Christ) Mela Gibsona, a s istim kompozitorom (Džonom Debnijem) radila je i na tonskom zapisu muzike za Jazbinu (Lair) za „Playstation Sony“. Njen noviji doprinos vokalnoj komponenti izvođenja vezan je za film Majke (Mothers) makedonskog reditelja Milka Mančevskog. Snimala je u mnogim od velikuh filmskih studija, između ostalih i u londonskim studijima „Abbey Road“ i „Air Lyndhurst“ i u losanđeloskom „TODD.A.O.“. Kao pevačica, radila je i s grupom „Zohar“ koju vodi kompozitor Eran Baron Koen, a u svom autorskom rukopisu često kombinuje makedonske narodne napeve sa savremenom engleskom poezijom. Pre dve godine nastao je njen prvi album originalnih pesama s naslovom No Record of Wrong, objavljen u Velikoj Britaniji.
http://tanjatzarovska.bandcamp.com

DŽONATAN PITER KENI, kontratenor, Velika Britanija
Rođen u Liverpulu, prvo student u Ekseteru, a zatim u Školi za muziku i dramu „Gildhol“ u Londonu (profesori Džejms Boumen i Brajan Gordon), čuveni engleski kontratenor najpoznatiji je po interpretaciji specifičnih partija za ovaj glas u operama i oratorijumijma Georga Fridriha Hendla. Izvodio ih je na „Hendlovom festivalu“ u Karlsrueu u Nemačkoj, Kraljevskoj operi i Kovent gardenu u Londonu, zatim u Dablinu, Milanu, Lisabonu, Njujorku, Antverpenu, Bruklinu, Melburnu, kasnije i u Štutgartu, Otavi, Berlinu, Haleu, Strazburu. Takođe, igrao je i ulogu pastira u Monteverdijevom Orfeju na festivalu u Salcburgu pod vođstvom Džona Eliota Gardinera i u Engleskoj nacionalnoj operi, kao i naslovnu ulogu u slavnom Glukovom istoimenom muzičko-scenskom ostvarenju u Škotskoj operi. Od kasnijih angažmana treba pomenuti Kenijev rad u Cirihu, potom Krakovu (opera Paradise Lost Kšištofa Pendereckog), a onda i učešće na Londonskom operskom festivalu gde je nastupio u komadima Majkla Najmana (Michael Nymana) Letters, Ridless and Writs, nastalim prema različitim tekstovima Volfganga Amadeusa Mocarta. Takođe je gostovao i u Holandiji, Oslu, Irskoj, Varšavi, Almeidi, Njujorku, Bolonji. U Japanu je ponovo tumačio ulogu Orfeja, potom koncertirao širom Evrope. U Tajmsu ga opisuju kao jednog od najsnažnijih i najprijatnijih glasova među kontratenorima današnjice, a Nedeljni independent o Keniju piše kao o jednom od najčistijih i najlepših kontratenorskih glasova u svetu. Njegovi snimci obuhvataju Bi-Bi-Sijev TV film i kompakt-disk s Bahovom Pasijom po Mateju (koji su predstavljeni i u Španiji i Francuskoj), zatim tonske zapise Izraela u Egiptu, Agriine i Didone i Eneja pod vođstvom Džona Eliota Gardinera ostvarene za „Philips“, kao i diskove s kantatama Ditriha Bukstehudea za „Channel Classics“, a radio je i za kuće „Accord“ i „Virgin“, upravo delo Deluge Džoslin Puk.