Podrška talentima: BUILDING BRIDGES

Detalji događaja

  • nedelja | 22.04.2018.
  • 20:00 - 23:00
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

János PALOJTAY & Zoltán FEJÉRVÁRI, klavir (Mađarska)

 Naziv programa „Podrška talentima“ inspirisan je naslovom projekta slavnog pijaniste Andraša ŠIFA „Building Bridges“ čija je osnovna zamisao pomoć mladim pijanistima u građenju njihove nacionalne i internacionalne karijere. Tako Šif svake godine bira troje talentovanih mladih muzičara koje potom promoviše organizujući im koncerte u uglednim dvoranama Evrope i Severne Amerike.
Dvojicu mađarskih pijanista – Zoltana Fehervarija i Janoša Palojtaja, koji su Šifovi izabranici za sezonu 2017/2018, zahvaljujući Nomusu 2018, čuće i publika u Srbiji i to u resitalima koji će jedan za drugim biti izvedeni iste večeri prema sledećem rasporedu:

Podrška talentima
BUILDING BRIDGES – Sir András Schiff presents Young Pianists
20,00
János PALOJTAY
Program: Haydn, Brahms, Debussy, Bartok
21.30
Zoltán FEJÉRVÁRI
Program: Bach, Bartok, Kurtag, Janacek, Schumann

Prodaja ulaznica i informacije u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452 344), radnim danima od 8 do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.
On-line kupovina karata i rezervacije na: www.muzickaomladina.org
Cene ulaznica: 800,00 dinara. *ulaznica važi za oba programa/resitala

***
Mladi mađarski pijanista Janoš Palojtaj u svoje novije nastupe i interpretativne uspehe ubraja i one koji se odnose na važne dvorane kao što su Sala Korto u Parizu, Nacionalni auditorijum u Madridu, Karnegi hol u Njujorku, Teatar „Herbst“ u San Francisku i Teatar Verdi u Trstu. Svirao je širom Španije i s većinom mađarskih simfonijskih orkestara i imao sreću da sarađuje s dirigentima kao što u Kristofer Hogvud, Oliver fon Dohnanji, Gregori Vajda, Gergelj Madaraš, Andraš Keler i Žolt Hamar. Rođen je 1987. godine u Budimpešti gde je 2011. i diplomirao je na Akademiji „Franc List“ u klasi Andraša Kemeneša. Studirao je dve godine i u Salcburgu, da bi 2014. završio i prestižni kurs „Konzertexamen“ na Visokoj muzičkoj školi u Štutgartu pod mentorstvom profesora Kirila Gerštajna. Palojtajijev plemeniti klavirski zvuk „poliran“ je u majstorskim klasama prominentnih pijanista poput Dmitrija Baškirova, Ferenca Radoša, Mareja Peraje i Ser Andraša Šifa. Kao svestrani umetnik studirao je i kompoziciju, a uspehe na stvaralačkom polju krunisao pobedom na Takmičenju iz improvizacije na Konzervatorijumu „Bela Bartok“. Osvojio je treće mesto na XVII Internacionalnom klavirskom takmičenju „Paloma O’Shea“ u Santanderu u Španiji (2012) i drugu na I Međunarodnom Šopenovom konkursu u Budimpešti. Dobitnik je i Gundelove umetničke nagrade (2011) i nagrade Memorijala „Biro Sari“.

Zoltan Fehervari je nosilac stipendije Zadužbine „Borletti – Buitoni” i dobinik druge nagrade na Internacionalnom koncertnom takmičenju „James Mottram” za mlade pijaniste u Mančesteru (2010), a umetnikova najsvežija pobeda je ona na Internacionalnom muzičkom konkursu za klavir u Montrealu 2017. Bio je dve godine student u Madridu. Tu je učio kod Dmitrija Baškirova i Martineza Mehnera, a zatim je studirao na Muzičkoj akademiji „Franc List” u Budimpešti gde je radio s Andrašom Kemenešom, Denešom Varjonom i Ritom Vagner. Fejervari danas redovno priređuje resitale na koncertnim scenama mnogih evropskih zemalja i SAD – a, među kojima su njujorški Karnegi vajl hol (Weill Hall), Centar „Kimmel” u Filadelfiji, Kongresna biblioteka u Vašingtonu, Dvorana Gaštajg u Minhenu, Kuća muzike u Valensiji, Nacionalna biblioteka u Buenos Ajresu i sala Muzičke akademije „Franc List” u Budimpešti. Takođe je česti solista budimpeštanskog Festivalskog i Mađarskog nacionalnog orkestra, kao i Orkestra Festivala u Verbijeu i Orkestra „Concerto Budapest”. Do sada je sarađivao s uglednim dirigentima poput Ivana Fišera, Zoltana Kočiša, Ken-Išira Kobajašija i Gabora Takač – Nađa. Na poziv pijanistknje Micuko Učide bio je gost Muzičkog festivala u Marlborou (Vermont u Novoj Engleskoj) u periodu od 2014. do 2016. godine. Kompakt – disk „Malediction snimljen s ansamblom Budimpeštanska kamerna simfonija donosi mu 2013. Gran pri. Već četvrtu godinu Zoltan Fejervari je zaposlen na Odseku za kamernu muziku budimpeštanske visoke škole na kojoj je i sam diplomirao.