PETIT STANDARD

Detalji događaja

  • понедељак | 08.08.2016.
  • 21:00 - 22:30
  • Vrt Srednjoškolskog doma, Nikolajevska 1, Novi Sad
  • 021/452 344

Trio VESNE PISAROVIĆ
John Betsch – bubnjevi
Vesna Pisarović – glas
Chris Dahlgren – kontrabas

Petit Standard je novi muzički projekat ugledne hrvatske pevačice Vesne Pisarović i još jedan u nizu plodova njenog radikalnog muzičkog preokreta, gde je popularni izraz zamenila džezom. Uz pratnju dvojice svetski priznatih džez muzičara – bubnjara Džona Beča (John Betsch) i basiste i kompozitora Krisa Dalgrena (Chris Dahlgren), dakle rudimentarnom formom koja se sastoji od glasa, basa i bubnjeva, Vesna Pisarović muzikom ispituje klasičan žanr džez standarda i kompozicije Stiva Lejsija (Steve Lacy). Poštujući tradicionalni repertoar, ali pri tome ne bežeći ni od eksperimentalnog i dekonstruktivnog pristupa, Petit Standard zaobilazi stereotipe i nudi originalnu muzičku interpretaciju džez kanona.

Prodaja ulaznica i informacije o koncertu u Muzičkoj omladini Novog Sada – Katolička porta 2/2, radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja.
ON-LINE rezervacije na: na www.muzickaomladina.org
cena karte: 500,00 dinara

*u slučaju lošeg vremena koncert će se održati u Sinagogi, sa početkom u 21,00 časova!

Amerikanac John Betsch (1945) je jedan od vodećih svetskih bubnjara današnje džez scene. Sarađivao je s mnogim velikanima kao što su Maks Rouč (Max Roach), Abdula (Abdullah) Ibrahim, Dui (Dewey) Redman i Stiv Lejsi. Njegova diskografija uključuje više od 30 albuma za izdavačke kuće „Enja”, „RCA Novus”, „Sackville”, „Soul Note”, „Strata East” i „Verve”, nastalih zajedno s Džimom Peperom (Jim Pepper), Arčijem Šepom (Archie Shepp), Henrijem Tredgilom (Henry Threadgill), Malom Voldronom (Mal Waldron) i mnogim drugim.

Za Vesnu Pisarović muzika je sastavni deo života još od najranijeg detinjstva: od učenja flaute u muzičkoj školi, preko mladalačkih eksperimentisanja s pank-rokom, do strogih studija tehnike glasa, ali i nešto indirektnije, studiranjem i sticanjem diplome iz fonetike i književnosti na Sveučilištu u Zagrebu. Međutim, Vesnin put do džez i improvizovane muzike nije sasvim uobičajen. S 20 godina njeno ime postaje vrlo prisutno i cenjeno u industriji popularne muzike u Hrvatskoj. Ova umetnica potpisuje pet komercijalnih albuma s platinastim i zlatnim tiražima, prima brojne nagrade ne samo u Hrvatskoj već i u zemljama bivše Jugoslavije, čak se i takmiči na Pesmi Evrovizije 2002. godine. Međutim, susret s fri-džez umetnikom Peterom Brecmanom (Peter Brötzmann) u jednom berlinskom klubu bio je odlučujući za njen preokret i dalju karijeru. Zaljubivši se u intenzivnost i slobodu jednog, tada za nju potpuno drugačijeg, muzičkog izražavanja, donosi odluku da se u potpunosti posveti džezu. Tako upisuje prvo studije na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu, a potom nastavlja na slavnom londonskom učilištu „Guildhall”, gde stiče zvanje magistra na odseku za džez interpretaciju.
Godine 2012. objavljuje svoj džez prvenac With Suspicious Minds za renomiranog berlinskog izdavača „Jazzwerkstatt“. Trenutno živi i radi u Berlinu i sarađuje s brojnim muzičarima kao što su Greg Koen (Cohen), Toni Bak (Tony Buck), Kris (Chris) Abrahams, Kris Dalgren, Džon Beč, Gerhard Gšlesl (Gschlößl), Stiv Heder, Klejton Tomas (Clayton Thomas), Volfgang Šmidke (Wolfgang Schmidtke), Martin Zase (Sasse), Frederik Kester (Frederick Köster).

Chris Dahlgren (1961) je njujorški kontrabasista i kompozitor. Studirao je džez na konzervatorijumu u Sinsinatiju. Magistrirao je kompoziciju i eksperimentalnu muziku na Univerzitetu „Wesleyan“. Sarađivao je s brojnim muzičarima svetskog glasa. Među njima su i Entoni Brekston (Anthony Braxton), Džon Beč, Kale (Kalle) Kalima, Rob Braun (Brown), Piter Epstin (Peter Epstein), Keni Volesen (Kenny Wollesen), Bili (Billy) Larkin. Trenutno živi u Berlinu, gde predaje na Berlinskom džez institutu.