Petak, 8. avgust

Detalji događaja

  • petak | 08.08.2014.
  • 21:00
  • Vrt Srednjoškolskog doma

Novosadsko muzičko leto
Vrt Srednjoškolskog doma, 21,00
AMIRA MEDUNJANIN, vokal
Ante GELO, gitara i Nenad VASILIĆ, kontrabas

Amira Medunjanin je stekla veliku popularnost širom sveta koristeći u muzici elemente sopstvene tradicije. Sevdalinku, koja predstavlja njen muzički izbor i životni put, čula je od svoje majke, a tokom vremena izgradila je jedinstven muzički stil, oplemenjujući ga i elementima iz drugih muzičkih tradicija i žanrova.
Gart Kartrajt, novinar londonskog lista Gardijan, Amiru naziva „bosanskom Bili Holidej“ upravo zbog načina na koji se poigrava sa sevdahom (improvizuje), nalazeći novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina.

Koncert će zbog nestabilnog vremena biti održan u SINAGOGI sa početkom u 21 čas!
Dodatne ulaznice za ovaj program su puštene u prodaju i mogu se nabaviti u Muzičkoj omladini Novog Sada do 14,00 časova ili od 19,00 časova u holu Sinagoge!

Amira Medunjanin je rođena u Sarajevu. Nakon što je 2003. godine gostovala na albumu A Secret Gate grupe „Mostar Sevdah Reunion“, ona 2005. snima svoj debitantski nosač zvuka Rosa, koji dobija sjajne kritike u Velikoj Britaniji i širom Evrope, pojavljujući se i među kandidatima za album godine. Potom, 2009. ostvaruje kompakt-disk pod nazivom Live. Iste godine objavljuje već snimljen studijski album Zumra, gde su zabeležene tradicionalne pesme iz Bosne i Hercegovine, ali iz Srbije i Makedonije, koje su predstavljene autohtonim načinom izvođenja, u specifičnim aranžmanima i uz pratnju harmonike. Godine 2013. Amira Medunjanin ostvaruje album Amulette u saradnji s Bojanom Zulfikarpašićem i Baharom Kalifeom (Bachar Khalife), a ovo tonsko izdanje objavila je kuća „Harmonia Mundi“. Dobitnica je prestižne nagrade «La plue belle voix feminine 2012» (kao najbolji ženski vokal 2012. godine) koju dodeljuje Fondacija „Orange“ (na francuskom festivalu „Babel med music“ u Marselju).
www.amira.com.ba