Petak, 25. jul

Detalji događaja

  • petak | 25.07.2014.
  • 19:00
  • Dvorište Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj"

Novosadsko muzičko leto
Dvorište Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, 21,00
VOJVOĐANSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR
dirigent: Berislav SKENDEROVIĆ
solista: Marko GRACIANI, violina
program: Vagner, Čajkovski, Dvoržak

*Ulaznice po ceni od 500,00 dinara prodaju se u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel.021 452 344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.
ON LINE rezervacije i kupovina ulaznica na: www.muzickaomladina.org

**U slučaju lošeg vremena koncert će se održati u Sinagogi sa početkom u 21,00 časova!

Marko Gracijani (1988), violina, Hrvatska

Violinu je počeo da uči u u sedmoj godini kod prof. Krunoslava Peljhana u muzičkoj školi „I. M. Ronjgov“ u Rijeci, a od 2000. godine i kod prof. Leonida Sorokova, u čijoj klasi je 2010. diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, stekavši zvanje magistra muzike. Istovremeno postaje i asistent na istoj instituciji, a naredne godine i koncert-majstor Zadarskog kamernog orkestra. Od 2012. je i na mestu koncert-majstora Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Redovno pohađa mnoge letjne i zimske seminare u Hrvatskoj, Austriji, Italiji i Japanu, pod vođstvom profesora Dore Švarcberg, Marine i Leonida Sorokova, Aleksandra Vinickog, Pavela Vernjikova, Pinkasa Cukermana, Viktora Tretjakova, Gerharda Šulca i Zahara Brona. Takođe prisustvuje i seminarima u Sijeni, pri Univerzitetu „Accademia Chigiana“, te, zahvaljujući fondaciji Štaufer, i mesečnim majstorskim seminarima koje održava poznati italijanski violinista Salvatore Akardo u Kremoni. Kao solista i kao član raznih kamernih sastava nastupa na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima, postižući zapažene rezultate. Višestruki je dobitnik prvih nagrada na hrvatskim nadmetanjima učenika i studenata muzike i plesa, takmičenjima „Zajčevi dani“ i „Etide i skale“, evropskom takmičenju «Alfredo i Vanda Markosig» u Goriciji, takmičenju „Grand Prix Lions“ u Rijeci i na takmičenju „Istria Nobilissima“, na kojem je, osim prve nagrade, osvojio i posebnu nagradu (snimanje CD-a u Trstu). Nagradni kompakt-disk ostvario je uz saradnju slavnog jermenskog pijaniste Rubena Dalibaltajana. Marko Gracijani je bio i laureat velikih međunarodnih takmičenja u Lisabonu, Moskvi, Astani i Beču. Proglašen je za najuspešnijeg mladog muzičara godine 2006. te je osvojio i nagradu Zagrebačke filharmonije i „PBZ Carda“. Dobitnik je i državne nagrade „Stjepan Šulek“ za najbolje violinisko izvođenje u 2005. i 2006. godini i to za interpretaciju Prvog koncerta za violinu i orkestar Sergeja Prokofjeva.
Godine 2007. dobio je godišnju nagradu grada Rijeke za vrhunske koncertne, umetničke i takmičarske uspehe u Hrvatskoj i inostranstvu. Posebna čast ukazana mu je 2004. kada mu je omogućeno da svira u Zagrebu u Dvorani „Lisinski“ u ciklusu ,Audijencija – Priča o Kingu\’ na skupocenoj Gvarnerijevoj violini ,King\’ iz 1735. godine. Svoj drugi nosač zvuka snimio je 2009. zajedno sa violončelistom Stjepanom Hauzerom, na kojem su zabeležena dela Baha, Kodalja, Solime i Hendla-Halvorsena. Zanimljivo je da je 2011. osnovao i Hrvatski gudački kvartet zajedno s violinistkinjom Alinom Gubajdulinom, violistom Aleksandrom Jakopancem i violončelistom Smiljanom Mrcelom. Sledeće, 2012, nagrađen je prvom nagradom na prvom izdanju Hrvatskog takmičenja mladih muzičkih umjetnika \’\’Papandopulo\’\’.
Kao solista i kao član raznih kamernih sastava uspešno je nastupao na takmičenjima, resitalima i koncertima s orkestrom u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Holandiji, Litvaniji, Nemačkoj, Portugalu, Poljskoj, Japanu i Rusiji. Do sada je svirao s orkestrom Opere Hrvatskog narodnog kazališta „Zajc“ iz Rijeke i orkestrom Opere Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita, kao i s Hrvatskim, Splitskim, Zadarskim i Varaždinskim kamernim orkestrom, Zagrebačkim solistima, Zagrebačkom, Slovenačkom i Kaunaškom filharmonijom, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Hrvatske radio-televizije, te Festivalskim simfonijskim orkestrom u Lisabonu.

Vojvođanski simfonijski orkestar
Orkestar je osnovan 2001. godine na inicijativu maestra Berislava Skenderovića, kao reprezentativni sastav AP Vojvodine, pod nazivom Vojvođanski simfoničari. Za devet godina postojanja, organizovan po principu ansambla „stađone“, ostvario je 70-ak koncerata, dostigavši značajan nivo muziciranja i dobre interpretativne standarde. Vojvođanski simfoničari privlačili su na svoje novosadske koncerte u Sinagogi i Srpskom narodnom pozorištu uvek brojnu publiku, koja je s odobravanjem pokazivala da njena očekivanja u pogledu kvalitetnog simfonijskog zvuka, izvođačke discipline, sigurnosti i ujednačenosti sviranja nisu izneverena. Insistiranjem na raznolikosti klasičnog, ponekad i žanrovski šireg repertoara (posebno kada su bili u pitanju popularniji „gala novogodišnji koncerti“), orkestar se do sada najbolje predstavljao u poznoromantičarskim delima simfonijske i koncertantne literature, pleneći raskošnim zvukom, širokom dinamičkom skalom i raspevanim kantilenama, ali se odlično iskazivao i u interpretacijama kompozicija 20. veka, kao i savremenog domaćeg stvaralaštva. U protekloj deceniji uspešno je izveo preko 70 premijernih programa s učešćem svetski priznatih domaćih i stranih dirigenata. Od renomiranih gostujućih umetnika međunarodne muzičke scene s kojima je sarađivao, važno je spomenuti maestre kao što su Saulijus Sondeckis, Marko Parizoto, Mats Liljefors, Markus Pošner, Ližija Amadio, Filip Piket, Frančesko la Vekija, Bundit Ungrangse, Mladen Tarbuk, te atraktivne soliste među kojima su bili Valerij Ojstrah, Martin Kefler, Sreten Krstić, Siprijen Kacaris, Aleksandar Madžar, Rita Kinka, Jasminka Stančul, Kristof Berner, Nemanja Radulović, Katarina Jovanović, Nebojša Jovan Živković, Laura Levai Aksin, Roman Simović, Gzavije Filips, Žan-Mark Filips Varžabedjan, Nikolas Altštet, Maja Bogdanović, klavirski duo Sanja i Lidija Bizjak, Laura Vukobratović, Dejan Bogdanović, Stefan Milenković, Fransoa Salke, Anjelo Deziderio, Mladen Čolić, Ratimir Martinović, Aleksandar Tasić i još niz takođe izvanrednih interpretatora. Prepoznajući i uvažavajući tokom godina značaj delovanja Vojvođanskih simfoničara kao jedinog takvog ansambla u pokrajini, koji je svojim umetničkim nivoom zaslužio definitivno statusno uobličenje u profesionalno orkestarsko telo, Vlada APV i Parlament doneli su krajem 2010. godine odluku kojom je orkestar postao pokrajinska institucija. Od februara 2011, u 10. godini postojanja, ansambl deluje pod nazivom Vojvođanski simfonijski orkestar, ponovo s šefom-dirigentom Berislavom Skenderovićem, sada imenovanim i na funkciju direktora orkestra. Prema oceni stručnih kritičara, kao i angažovanih gostiju-dirigenata i solista, Vojvođanski simfonijski orkestar dostigao je visok interpretativni nivo respektabilnog profesionalnog ansambla, te je kao takav nastupio i na otvaranju festivala KotorArt 2005, a po svojoj poziciji u matičnoj sredini, redovno učestvuje i na Novosadskim muzičkim svečanostima.

Berislav Skenderović, dirigent
Direktor je i šef-dirigent Vojvođanskog simfonijskog orkestra i jedan od vodećih umetnika u muzičkom životu Vojvodine, a od 2007. do maja 2009. godine bio je i direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta. Završio je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, diplomiravši na dva odseka: klavir u klasi profesora Dušana Trbojevića i dirigovanje kod Živojina Zdravkovića. Usavršavao se na postdiplomskim studijama dirigovanja u Visokoj školi za muziku u Minhenu u klasi Mihaela Hermana i u operskom studiju kod Volfganga Zavališa, kao i na majstorskim kursevima Serđua Čelibidakea. Karijeru je započeo kao dirigent hora u Operi SNP-a (1975/78) i gostujući dirigent Subotičke filharmonije, a prvi međunarodni angažman ostvaruje u Bavarskoj državnoj operi kao baletski dirigent (1979/81). Sledi angažman na mestu prvog dirigenta Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu (1981/85), gde sarađuje s vodećim operskim solistima, rediteljima i koreografima iz nekadašnje Jugoslavije i ostvaruje uspešne premijere Rigoleta, Travijate, Pajaca, Kavalerije rustikane, Bala pod maskama, Aide, Boema, Karmine burane, a čest je gost-dirigent i Festivalskog orkestra Dubrovnika. Šef-dirigent Simfonijskog orkestra RTV Sarajevo bio je od 1985. do 1991. godine. S tim ansamblom je pripremio brojne televizijske koncerte, snimio dva ce-dea i nastupao u svim domaćim muzičkim centrima, koncertirajući s renomiranim solistima (Jovan Kolundžija, Dubravka Tomšič, Ksenija Janković, Aleksandar Madžar, Tonko Ninić, Rita Kinka, Jasminka Stančul). Od 1992. godine preuzima mesto šefa-dirigenta Filharmonijskog orkestra Opere Kejp Tauna, uz koji narednih pet godina uspešno sarađuje s umetnicima iz celog sveta, izvodeći brojne operske i baletske premijere.
U isto vreme maestro Skenderović deluje i kao gost-dirigent u Durbanu i Port Elizabetu. Njegov veliki repertoar obuhvata podjednako simfonijsku, opersku i baletsku literaturu različitih stilskih perioda.
Po povratku u zemlju, 2001. godine osniva Vojvođanske simfoničare, kao reprezentativni orkestar AP Vojvodine, koji odlukom Vlade i Parlamenta A. P. Vojvodine, nakon jedne decenije uspešnog delovanja, februara 2011. godine postaje institucija. U ulozi gosta-dirigenta Berislav Skenderović je nastupao s vodećim orkestrima u Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Litvaniji, Grčkoj, Rusiji, Ukrajini, Italiji, Portugalu, Češkoj, Meksiku, Kanadi, Čileu, Argentini, Brazilu, Koreji, SAD, uključujući i uspešan koncert u prestižnoj dvorani „Isak Štern“ njujorškog Karnegi hola. Tokom bogate karijere učestvovao je i na svim velikim jugoslovenskim festivalima, poput Muzičkog bijenala u Zagrebu, Tribine kompozitora u Opatiji, Dubrovačkih letnjih igara, Splitskog leta, KotorArta, Nomusa, te snimao za više radio i televizijskih stanica.