Petak, 25. april

Detalji događaja

  • petak | 25.04.2014.
  • 22:00
  • SNP, Scena "Jovan Đorđević"

SNP, Scena „Jovan Đorđević“, 22,00
Od Monteverdija do Mine
SOQQUADRO ITALIANO (Italija)
Vincenzo CAPEZZUTO, vokal
Claudio BORGIANNI, reditelj
Luciano Orologi – saksofon i klarinet, Simone Vallerotonda – teorbo i barokna gitara
Andrea Buccarella – čembalo, Simone Prando – kontrabas, Leonardo Ramadori – perkusije
Cristina Spelti, video projekcija
Program: Dug put italijanske muzike uz odlomke iz filmova Pjer Paola Pazolinija, Mikelenđela Antonionija…

realizaciju koncerta pomogao: ITALIJANSKI INSTITUT ZA KULTURU U BEOGRADU
www.iicbelgrado.esteri.it

*Informacije o programu u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolicka porta 2/2, tel.021/452-344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova
**Prodaja ulaznica na blagajni Srpskog narodnog pozorišta (Pozorišni trg 1, tel.021/520-091) radnim danima od 10,00 i subotom od 14,00 časova, pa do početka predstava.
Cena ulaznice: 800,00 dinara

SOKVADRO ITALIJANO (Soqquadro Italiano), Italija
Ideja za kulturni projekat koji su kreirali Vinčenco Kapecuto i Klaudio Borđani potiče iz njihovog zajedničkog zanimanja za muziku, pozorište i italijansko umetničko stvaralaštvo na prekretnici između 16. i 17. veka. Po mnogim znalcima ocenjen kao jedna od najosobenijih i najinovativnijih italijanskih muzičkih grupa, „Sokvadro italijano“ pokazuje interesovanje za sve oblike umetničkog izražavanja, kao i stalnu spremnost i potrebu za neprekidnom „kontaminacijom“. Repertoar koji neguje obuvata ranu muziku, džez, tradicionalnu i popularnu muziku, uvek ostajući otvoren i prijemčiv za stvaranje novih spojeva – fuzija. Od 2011. godine ansambl nastupa u Belgiji, Francuskoj, Italiji, Holandiji i muzicira na prestižnim manifestacijama od internacionalnog značaja, poput festivala u belgijskom Gentu i italijanskoj Raveni ili Roterdamskih operskih dana (Operadagen Rotterdam) i „Baroka u Viterbou“ (Barocco di Viterbo). Stalno istraživanje prošlosti i sadašnjosti, u nastojanju da se otkrije originalnost i smisao između nereda i reda, kontrasta između nemira i mira, odnosno jedinstva suprotnosti, jeste i svojevrsni umetnički kredo ovog samosvojnog sastava.

VINČENCO KAPECUTO, glas
Već četiri godine, nastupajući kao gost – pevač s ansamblom „L’Arpeggiata“ kojim diriguje Kristina Pluhar, umetnik podjednako učestvuje i u realizaciji nosača zvuka ostvarenih za kuću „EMI/Virgin Classics“, među kojima su Via Crucis (2010), Los Pajaros Perdidos (2012), Mediterraneo (2013) i Music for a While (2014). Ova saradnja podrazumeva, pored turneja i prisustva na mnogim međunarodnim muzičkim festivalima, i česta nastupanja, npr. u na čuvenom londonskom serijalu Bi-Bi-Sijevih koncerata „Proms“, zatim u prestižnim dvoranama poput Karnegi hola u Njujorku, Vigmor hola u Londonu, ili rimske Akademije filarmonike. Vinčenco Kapecuto je radio istovremeno i kao pevač i igrač, sa ansamblom „Akordone“ (Accordone Ensemble) na Salcburškom muzičkom festivalu i s Evropskim baroknim orkestrom. Američka književnica Dona Leon pozvala ga je da bude deo projekta Gondola (knjiga i kompakt-disk), kao jedinog pevača uz barokni ansambl „Pomo d’oro“ pod vođstvom Rikarda Minazija i čuvenu mecosopranistkinju Čečiliju Bartoli, kao specijalnu gošću, u kojem je izvodio venecijansku ariju iz 18. veka Arie da Battello. Takođe, bio je i jedan od kreatora diska Ti amo anche se non so chi sei, zajedno s najprestižnijim italijanskim vokalnim umetnicima među kojima su bili i Franko Batijato, Lučo Dala i Đani Morandi. Veoma važno je i Kapecutijevo plesačko iskustvo prvog igrača – soliste, sticano u Napuljskoj operi „San Karlo“, Engleskom nacionalnom baletu, Argentinskom baletu Hulija Boke, Trupi „MM“ (MMCompany) Mikelea Merole i Aterbaletu, kao i uspesi na međunarodnim takmičenjima s kojih je poneo brojne nagrade.

KLAUDIO BORĐANI, umetnički direktor i reditelj
Posle završetka muzičkih studija, umetnik je radio kao pisac i glumac, igrajući brojne uloge u Italiji i inostranstvu. S Orkestrom Vizantijske akademije 2009. godine, za festival „Savremeni barok“ (Conteporaneamente barocco), dramaturški je uobličio život i lik čuvenog kastrata Senesina – u predstavi Za jednu dušu (Per anima sola). Već sledeće sezone u saradnji s Orkestrom Verdija (L’orchestra la Verdi) uradio je projekat posvećen napolitanskoj muzici 18. veka, da bi se kao pisac ostvario na kompakt-disku Tutta colpa dell’ amore Roberta i Marinele Feri (Marinella Ferri). Od 2006. do 2011. Klaudio Borđani je vodio Pozorišnu trupu „Bauči“. Među njenim uspešno realizovanim artističkim produkcijama bila je i Priča o jednom cvetu koji je Bog stvorio greškom (Storia di un fiore che Dio fece nascere per sbaglio) po biografiji pesnikinje Dine Feri. Ovde su drama, ples i muzika postali umetnički elementi koje je ovaj svestrani stvaralac kasnije upotrebio gradeći projekat Sokvadro Italijano, odnosno, zajedno sa Vinčencom Kapecutom osnivajući 2011. godine, istoimeni ansambl.