Petak, 1. avgust

Detalji događaja

  • petak | 01.08.2014.
  • 21:00
  • Vrt Srednjoškolskog doma (Nikolajevska 1)

Novosadsko muzčko leto
Vrt Srednjoškolskog doma (Nikolajevska 1), 21,00
Stefan MILENKOVIĆ, violina i Marko HATLAK, harmonika
TANGO COMPAS
Marko Črnčec, klavir
Luka Herman Gaiser, kontrabas
gošća programa: Ana Bezjak, vokal
program: muzika Astora Pjacole, Rišara Galijana…

Stefana Milenkovića, zasigurno jednog od naših najvećih muzičkih talenata, i uglednog slovenačkog harmonikaša Marka Hatlaka povezala je zajednička strast i ljubav prema tango muzici. Njihovo muzičko putovanje otpočinje u duu. Ostvaruju veliki broj uspešnih koncerata, a vremenom obogaćuju nastupe saradnjama s drugim umetnicima. U ovom projektu im se pridružuju i pijanista Marko Črnčec i basista Luka Herman Gejzer (Gaiser).
Muzika koju izvode u ovakvom sastavu predstavlja spoj različitih umetničkih idividua, različitih stilova: klasične muzike Stefana Milenkovića, Hatlakovog mešanja klasike, tanga i etna i Gejzerovih i Crnčecovih džez improvizacija.

Zbog nestabilnog vremena koncert će biti održan U SINAGOGI sa početkom u 21 čas!

Dodatne ulaznice za ovaj program mogu se nabaviti u Muzičkoj omladini Novog Sada do 14,00 casova ili od 19,00 casova u holu Sinagoge!

Stefan Milenković je privukao pažnju svetske javnosti još kao desetogodišnjak. Njegovo solističko muziciranje uz renomirane simfonijske i kamerne ansamble do danas je, između ostalih, uključilo Berlinski simfonijski orkestar, Helsinšku filharmoniju, Orkestar Francuskog radija, Orkestar Boljšog teatra, Belgijski nacionalni orkestar, Simfonijski orkestar Indijanapolisa, vodeće simfonijske sastave Meksika, Brazila i Australije, te kamerne orkestre „Orfeus“ ili „Aspenska kamerna simfonija“. To je podrazumevalo saradnju s čuvenim dirigentima poput Lorina Mazela, Danijela Orena, Vladimira Fedosejeva, Lu Jia, Liora Šambadala i En Šao, a 2002, tada 25-godišnjem violinisti, donelo mu je u rodnom Beogradu i izbor za „umetnika godine“. Za posvećenost humanitarnim akcijama dobio je brojna priznanja od kojih mu je najnovije – „najhumanija ličnost“ (2003) dodeljeno u domovini. S istim ciljem učestvovao je na brojnim gala koncertima pod pokroviteljstvom Uneskoa u Parizu, zajedno s legendarnim Plasidom Domingom, Lorinom Mazelom, Aleksisom Vajsenbergom i Jehudijem Menjuhinom. Možda najbolje od svih prikaza interpretativnih osobenosti našeg najpopularnijeg violiniste govore reči kritičara Hanover presa da on ima sve: „lepotu zvuka Davida Ojstraha, čistotu i logiku fraze Henrika Šeringa, virtuozitet Jaše Hajfeca, ljubav prema muzici Jehudija Menjuhina i temperament i radost Jicaka Perlmana“.

Harmonikaš Marko Hatlak od 2000. godine nastupa na scenama u Sloveniji, ali i šire. Svirao je kao solista s Moskovskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, nemačkim orkestrom „Jena Philharmonic“, sarađujući s dirigentima među kojima su i En Šao, Marko Letonja, David de Viljers, Karmina Šilec. U kamernoj muziciranju pridružuju mu se, pored Stefana Milenkovića, i Vlatko Stefanovski, Stefan Husong, Una Paliser, Neil Ines, Tomi Emanuel, Mate Bekavac, Mojca Zlobko i Karmen Pečar. Zabeležio je više tonskih izdanja s delima iz tango, savremene, barokne i etno muzike. Piše muziku za film, pozorište i za dečje predstve.