Operske arije za Frančesku Kuconi

Detalji događaja

  • sreda | 26.05.2021.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

*novosadska premijera*
Radoslava Vorgić
, sopran
Ansambl „New Trinity Baroque” na istorijskim instrumentima
Umetničko vođstvo i čembalo: Predrag Gosta

Frančeska Kuconi (Franscesca Cuzzoni), debituje u Parmi (1714) i dobija naziv Parmiđana. Bila je muza Georga Fridriha Hendla, Hasea, Vivaldija i mnogih drugih. U vreme kada je živela, klasifikacija glasova nije postojala, već su kompozitori pisali muziku za određene pevače, pa tako i posebno za ovu opersku divu.
Na koncertu će biti premijerno izvedene arije koje su iz manuskripta prebačene u modernu notaciju, počevši od najranijih uloga Frančeske Kuconi iz 1718. godine i arije „Fra catene“ (Vivaldi), pa do kraja njene operske karijere 1738. godine i arije „Come potesti, oh Dio“ (Arena).

***
Ulaznice po ceni od 500,00 dinara prodaju se:
Lično – u Muzičkoj omladini Novog Sada – Katolička porta 2, radnim danima od 9h do 13h i dva sata pred početak koncerta, do početka programa, u holu Sinagoge.
On-line – http://online.muzickaomladina.org/karte//#/login
*Na navedenom linku odaberite opciju REZERVIŠI, pa potom izaberite mesta. U roku od 3 dana potrebno je da kupite karte, prema uputstvima, koja će vam stići e-mailom.
Studenti i đaci imaju popust 50%
****
Radoslava Vorgić Žuržovan, diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na Odseku za opštu muzičku pedagogiju i Odseku za solo pevanje u klasi prof. dr Milice Stojadinović. Master i koncert egzamen završila je na Univerzitetu „Johanes Gutenberg“ u Majncu u klasi prof. Klaudije Eder. Trenutno je na trećoj godini doktorskih umetničkih studija u klasi prof. dr Milice Stojadinović.
Pevala je u gotovo dvadeset opera u operskim kućama u Nemačkoj, Francuskoj i Švajcarskoj i imala niz zapaženih solističkih koncerta u Srbiji, Nemačkoj, Engleskoj i Italiji. Redovno nastupa s ansamblom New Trinity Baroque, s kojima je snimila kompakt disk. Sarađuje s dirigentkinjom Tamarom Adamov-Petijević i orkestrom i horom Orfelin.
Završila je majstorske radionice u klasi Andreasa Šola, Ton Kopmana, Vofganga Kačnera i Martina Žestera, a usavršavala se i kod Eme Kirkbi, Marijane Mijanović, Predraga Goste, Eve Batori, Felisiti Lot, Šeril Studer, Svetlane Brzaković i drugih.
Član je Ekselent programa „Barok vokal“.
Radoslava Vorgić Žuržovan je dobitnica nagrada: Ibla takmičenja na Siciliji, Kamerne opere Rajnsberg, Međunarodnog takmičenja u Nojštatu, baroknog takmičenja TAMIŠ u Sarbrukenu. Bila je stipendistkinja Fondacije “Valter-Kaminski“ u Nemačkoj, „Akademije nauka i književnosti Majnc“, Fonda za mlade talente Ministarstva za omladinu i sport „Dositeja“, Fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih „Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović Kalin“, Humanitarnog fonda „Privrednik“. Prva je žena Vitez fondacije „Laza Kostić“.
Posebnu ljubav neguje prema baroknoj i savremenoj muzici, nemačkom lidu i pedagoškom radu.