Od Baha do Baumana

Detalji događaja

  • субота | 20.05.2017.
  • 20:00 - 21:40
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Kamerni ansambl Novog simfonijskog orkestra „Makris”

Solisti:

Srđan Vukašinović, harmonika (Švajcarska) – dobitnik nagrade „Prva harmonika sveta”

Vasa Vučković, klarinet – Dušan Kostić, kontrabas – Urmin Nes Majstorović, horna – – laureati uglednih međunarodnih konkursa

Specijani gost koncerta: Sonja Kalajić, muzička testera

Dirigent: Predrag GOSTA

Vrlo zanimljiv program donosi odabrane koncerte iz Godišnjih doba Antonija Vivaldija, komade Astora Pjacole, Ariju iz Bahove Orkestarske svite br. 3 u obradi za muzičku testeru i gudače (Da li ste ikada čuli kako zvuči muzička testera?), Botesinijev Gran Duo, kao i svetsku premijeru Koncerta za harmoniku, klarinet, hornu i orkestar Zerbrechliches Gleichgewicht Feliksa Baumana.

Ulaznice su puštene u prodaju i mogu se nabaviti u MUZIČKOJ OMLADINI NOVOG SADA (Katolička porta 2/II, tel. 021/452-344), radnim danima od 8 do 14 sati, kao i dva sata pred početak događaja na mestu održavanja. Cena ulaznice: 500,00 dinara

***Srđan VUKAŠINOVIĆ, harmonikaš, rođen je 1983. godine u Srbiji, gde stiče osnovno i srednje muzičko obrazovanje. Od 2001. godine pohađa master studije na Ciriškom umetničkom učilištu (Zuricher Hochschule der Kunste) u Švajcarskoj, gde radi s poznatim profesorima za harmoniku kao što su Hugo Not (Noth), Jolanda Skibli (Yolanda Schibli), Teodoro Ančeloti (Theodoro Ancellotti) i Fridrih (Friedrich) Lips. Zvanje magistra za muzičku pedagogiju i koncertno izvođenje dobija 2005. i od tada predaje na istoj visokoj školi. Ovaj svestrani umetnik bavi se i komponovanjem i autor je nekoliko savremenih komada za harmoniku. Takođe, zanima se za moderne tokove kako klasične muzike tako i džeza i pravca world music, ostvarujući saradnje s brojnim kompozitorima i izvođačima. S kolegom iz Turske Tajlanom (Taylan) Arikanom, koji svira baglamu (anatolijsku lautu), osniva duet pod nazivom „Meduoteran“. Godine 2006. izlazi i njihov debi album Horon, koji predstavlja spoj muzičkih žanrova – u prvom redu srpskog i turskog narodnog melosa s klasičnom muzikom i džezom.

Kao srednjoškolac, Srđan učestvuje na nekoliko međunarodnih takmičenja gde osvaja titulu laureata, a njegov prvi veliki uspeh bio je 1999. godine, kada je postao pobednik na Takmičenju za svetski harmonikaški trofej u Španiji. U saradnji s poznatom fabrikom za izradu harmonika „Bugari“ u Italiji, dizajnirao je sopstveni model harmonike s više načina štimovanja (multituning accordion). Ovaj projekat je trajao tri godine i dao mu je osnovu za dalja istraživanja, čiji je rezultat izrada prve harmonike od polikarbona, a kasnije i otvaranje njegove fabrike za izradu harmonika „Carboneon“ u Švajcarskoj. Srđan je svirao na raznim festivalima širom sveta kao solista, ali i zajedno s poznatim muzičarima, kao što su Fazil Saj (Say), Žil (Gilles) Apap i mnogi drugi. Umetnički je direktor festivala „Melodiaarau“ i „Classic Nuevo“ u Švajcarskoj.

NOVI SIMFONIJSKI ORKESTAR „MAKRIS” je svoj prvi koncert priredio pre nešto više od dve godine – 31. januara 2015. Njegov osnivač i umetnički direktor je dirigent Predrag Gosta, a orkestar, koji okuplja prvenstveno mlade talente, ujedno je i zvaničan orkestar Nove beogradske opere (osnovane marta 2014). Ovaj ansambl deluje pod pokroviteljstvom Fondacije „Makris“ iz SAD-a, a nosi ime američkog kompozitora grčkog porekla Andreasa Makrisa (1930–2005). Fondacija „Makris“, sa sedištem u Vašingtonu, radi na očuvanju muzičke zaostavštine Andreasa Makrisa i pomaže razvoj mladih talenata. Zahvaljujući ovoj zadužbini, Nova beogradska opera i Studio za ranu muziku dobili su na korišćenje novo italijansko čembalo, kamerne orgulje, barokne timpane i druge instrumente, kombi za prevoz, a više mladih umetnika primilo je školarine koje su im omogućile da se usavršavaju na majstorskim radionicama u Beogradu, Rusiji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD-u i Austriji. NSO „Makris” posebnu pažnju poklanja istorijskoj interpretaciji, te zavisno od repertoara svira na savremenim ili istorijskim instrumentima, ili koristi određene elemente koje približavaju interpretaciju vremenu kada je muzika nastala. Orkestru je 2015. za njegov rad i zasluge u širenju kulture u Beogradu i u zemlji januara prošle godine časopis Muzika klasika dodelio priznanje „Orkestar godine“.

PREDRAG GOSTA je osnovne i postdiplomske studije solo pevanja i čembala završio na čuvenom Koledžu za muziku u Londonu „Triniti“, nakon čega je otišao u SAD na Državni univerzitet Džordžije u Atlanti, gde je završio master studije iz solo pevanja, horskog i orkestarskog dirigovanja. Usavršavao se u Rusiji, Evropi i SAD-u, radeći s dirigentima kao što su Jorma Panula, Gustav Majer, Kolin Meters, Aleksandar Polijaničko, Vladimir Ponjkin, Andrej Anjihanov, Enio Nikotra, Džonatan Bret, Dejan Savić, Milan Načev i drugi. Kao specijalista za muziku 18. veka, Gosta je umetnički direktor baroknog orkestra na istorijskim instrumetnima „New Trinity Baroque“ u Atlanti, koji važi za jedan od najboljih baroknih orkestara u SAD-u. Godine 2013. osnovao je Baroknu akademiju u Beogradu, a 2014. i Novu beogradsku operu, čiji je cilj da obogati repertoar u regionu i omogući mladim talentima da svoje umeće pokažu na sceni. Kritike uglednih muzičkih časopisa kao što su Gramofon, Opera, Early Music i drugi opisuju Predraga Gostu kao jednog od najharizmatičnijih mlađih dirigenata u SAD-u. Među orkestrima i ansamblima kojima je dirigovao treba spomenuti Londonski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar državne kapele „Glinka” iz Sankt Peterburga, moskovski Ruski nacionalni orkestar, Nacionalnu filharmoniju iz Vašingtona i Beogradsku filharmoniju. Od 2008. godine, kao zamenik dirigenta Nacionalne filharmonije u Vašingtonu, Gosta je debitovao na scenama muzičkih centara „Kenedi“ i „Stratmor“. Šef-dirigent je Baleta „Gvinet“ u Atlanti od 2006, a predavao je na Koledžu „Oksford“ i Državnom univerzitetu Džordžije u Atlanti. Objavio je desetak kompakt-diskova, uključujući i ce-de s Londonskim simfonijskim orkestrom, kao prvi koji je s prostora bivše Jugoslavije dirigovao ovim prestižnim ansamblom.