O prihvatanju nesavršenosti

Detalji događaja

  • ponedeljak | 24.04.2017.
  • 22:00 - 23:00
  • Akademija umetnosti - Multimedijalni centar, Đure Jakšića 7, Novi Sad
  • 021/452-344

NomuS 2017
O PRIHVATANJU NESAVRŠENOSTI
(Posvećenje Stravinskog)
Solo koreodrama
Autor i izvođač projekta: Miloš SOFRENOVIĆ

Aranžman i dizajn zvuka: Vladimir KORAĆ
Dizajn kostima: Katarina VUKOVIĆ
*Svetska premijera

Prodaja ulaznica i informacije o koncertu u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II, tel. 021/452-344), radnim danima od 8 do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.
On-line rezervacije i kupovina karata na: www.muzickaomladina.org

Cena ulaznice: 500,00 dinara
***

MILOŠ SOFRENOVIĆ, plesač, koreograf, reditelj i pedagog, Srbija/Velika Britanija
„Beskompromisan, veoma posvećen stvaralac – koreograf, izvođač i pedagog“, kako ga je opisala čuvena konceptualna umetnica Marina Abramović, „koji u svaki projekat ulazi punog srca i budnog uma, veoma brzo pronalazeći nove potencijalne saradnike unutar umetničke zajednice“, stekao je svoje profesionalno plesno i koreografsko obrazovanje u Londonu. U glavnom gradu Velike Britanije tri godine je bio stipendista plesnog teatra Centra „Laban“ (Laban Centar).
Kao plesni umetnik, koreograf i reditelj koristio je nekoliko međunarodnih stipendija, među kojima se izdvajaju one koje je dobio od Ministarstva kulture Srbije, Fondacije „Soros“ (Beograd), programa „Dance Web“ (Festivala „Impuls Tanz“ u Beču), „Dance Omi“ (SAD) i „Odisej“ Plesnog teatra u Singapuru.
Među brojnim istraživačkim, putnim i produkcijskim stipendijama, kao i rezidencijalnim i umetničkim boravcima, vrlo važna je potpora dobijena za istraživanje i rezidencijalni boravak dodeljena 2016. od Kulturnog centra Islanda, upravo za realizaciju projekta solo koreodrame „O prihvatanju nesavršenosti“ (Posvećenje Stravinskog), koja svoju premijeru doživljava na ovogodišnjim Novosadskim muzičkim svečanostima.
Zahvaljujući sposobnosti da hrabro i uspešno prevaziđe mnoge prepreke na putu ostvarenja umetničkog čina, jer maštovito i inteligentno pronalazi kreativna i promišljena rešenja, Miloš Sofrenović je tokom karijere ostvario uspešne kontakte i koprodukcije s mnogim koreografima poput Ane Sančez Kolberg (London), Kit Jonson (Kopenhagen), Liz King (Beč), Denijela Tana (Singapur), Mikaila Honesua (Berlin), Pine Bauš (London), Filipa Armatija (Lokarno), Dagmar Hos, Sonje Vukičević (Beograd). Miloš Sofrenović je bio selektor, umetnički direktor, i član žirija brojnih uglednih međunarodnih festivala i takmičenja na polju teatra i igre.
Sam se kao igrač i koreograf usavršavao kod poznatih pedagoga kao što su Suzana Linke, Džonatan Barouz, Kristina Kono (dugododšnja pedagoškinja trupe Pine Bauš), Vera Montero, Ko Mirobuši, Jumiko Jošioka, Vim Vandekejbus, Akram Han i dr. Takođe se specijalizovao u oblasti solističke plesne forme inspirisane nemačkim tanc-teatrom i japanskim plesom buto, a među nominacijama za uspešna ostvarenja pažnje vredan je bio predlog za godišnju koreografsku nagradu „Dimitrije Parlić“ u Narodnom pozorištu u Beogradu za autorski projekat „Solo za tri vizije – vizije Petra Handkea, Samjuela Beketa i Virdžinije Vulf“, 2010. Profesionalni izvođački, pedagoški i koreografski angažmani vodili su Miloša Sofrenovića do pozorišnih scena Beograda i drugih gradova u Srbiji, zatim u Jermeniji, Nemačkoj, Makedoniji, Belgiji, Hrvatskoj, SAD-u, Austriji, Holandiji, Švedskoj, Mađarskoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Islandu, Turskoj, Singapuru.
Milos Sofrenovic 00
Fotografije: Ksenija Španec