Stefan Milenković & Edin Karamazov

Detalji događaja

  • subota | 25.07.2015.
  • 21:00 - 22:30
  • vrt Srednjoškolskog doma, Nikolajevska 1
  • 021 452 344

Novosadsko muzičko leto 2015 – otvaranje
program: „Mozaik“

Informacije i prodaja ulaznica u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel.021 452 344) radnim danima od 8 do 14 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja.
ON LINE rezervacije i prodaja na: www.muzickaomladina.org
cena ulaznice: 1.200 dinara

*u slučaju lošeg vremena koncert će se održati u Sinagogi!

Stefan Milenković je privukao pažnju svetske javnosti još kao desetogodišnjak. Njegovo solističko muziciranje uz renomirane simfonijske i kamerne ansamble do danas je, između ostalih, uključilo Berlinski simfonijski orkestar, Helsinšku filharmoniju, Orkestar Francuskog radija, Orkestar Boljšog teatra, Belgijski nacionalni orkestar, Simfonijski orkestar Indijanapolisa, vodeće simfonijske sastave Meksika, Brazila i Australije, te kamerne orkestre „Orfeus“ ili „Aspenska kamerna simfonija“. To je podrazumevalo saradnju s čuvenim dirigentima poput Lorina Mazela, Danijela Orena, Vladimira Fedosejeva, Lu Jia, Liora Šambadala i En Šao. Godine 2002, tada 25-godišnji violinista, izabran je u rodnom Beogradu za „umetnika godine“. Za posvećenost humanitarnim akcijama dobio je brojna priznanja.
Učestvovao je na brojnim gala koncertima pod pokroviteljstvom Uneskoa u Parizu, zajedno s legendarnim Plasidom Domingom, Lorinom Mazelom, Aleksisom Vajsenbergom i Jehudijem Menjuhinom.

Promoter novog, retkog i neobičnog, Edin Karamazov sledi jedinstvenu umetničku viziju, s ciljem proširenja granica tehnike i repertoara za gitaru i lutnju. Mediji i publika širom sveta ga smatraju najvećim virtuozom na lauti današnjice. Umeće sviranja na ovom instrumentu stekao je u tradicionalnoj švajcarskoj školi „Cantorum Basiliensis“ kod majstora Smita Hopkinson. Nominovan je za nagradu »Grammy« (2009) i dobitnik je prestižnih priznanja među kojima su: »Edison« (2002), »Premio Cubadisco« (2009), »Brit Award« (2007), »Premio Goffredo Petrassi« (2011) i »Diapason d’Or de’l anee« (2003). Čuveni kompozitori, kao što su Kšištof Penderecki, Arvo Pert, Erki-Sven Tur, Leo Brouver, Dusan Bogdanović i Nikita Koškin napisali su dela posvećena Edinu Karamazovu. Svirao je u najuglednijim evropskim dvoranama: amsterdamski Koncertgebau, londonski Vigmor hol, sala Berlinske filharmonije i bečki Koncerthaus. Kao solista sarađivao je s vodećim ansamblima za ranu muziku – »Hiliard« i »Hesperion XX«. Sarađivao je s virtuozom Andreasom Šolom, kao i s čuvenim Stingom, čiji je zajednički nastup publika u Srbiji imala prilike da čuje na Festivalu »Guitar Art« pre nekoliko godina.

edin karamazov wb foto