NOVOSADSKI MOCARTERAJ

Detalji događaja

  • уторак | 26.01.2016.
  • 21:00 - 22:15
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021 452 344

Mocartu za rođendan!

U solo i raznovrsnim kamernim – instrumentalnim i vokalno instumentalnim formacijama, naši ugledni umetnici sviraju MOCARTA, a povodom 260 godina od rođenja ovog velikana.

Učestvuju:
Iris Kobal, Valentina Nenaševa, Vesna Milikić, Rita Kinka, Dorian Leljak – klavir
Laura Levai – Aksin, Sonja Antunić – flauta
Radoslava Vorgić – sopran
Kristijan Boroš – klarinet
Gudački kvartet TAJJ

Prodaja ulaznica i informacije:
Muzička omladina Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel.021 452 344), radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja.
ON-LINE rezervacije i prodaja na: www.muzickaomladina.org

Cena ulaznice: 500,00 dinara

* studenti, đaci i penzioneri imaju popust 50%

Da li ste se nekada zapitali koliko se tokom jedne godine u dvoranam širom sveta izvede Mocartovih dela ili koliko su njegove kompozicije – melodije inspirisale i dalje inspirišu nastanak novih dela, drugačijih tumačenja.
Možda u prstima imate njegove sonate i koncerte ili ste pisali i čitali o njemu ili naprosto uživate u njegovoj muzici. Možda baš i niste ljubitelj njegovih „nota“, ali ne možete da osporite njegovu genijalnost.
Volfgang Amadeus Mocart, rodio se u Salcburgu 27. januara 1756. godine. Jedan je od najvećih kompozitora svih vremena. Za samo 35 godina, koliko je živeo, napisao je preko 600 dela. Oprobao se u pisanju gotovo svih žanrova i formi. Kad se o Mocartu govori ili piše najčešće se navode lakoća sa kojom je pisao, njegova svestranost, vrcav i radoznao duh, kao i savršeni sklad, ravnoteža i produbljenost, kao najupečatljivije karakteristike njegovih dela.
Mocart je ipak možda najčuveniji po svojim operama, simfonijama, klavirskim i violinskim koncertima, gudačkim kvartetima i kvintetima, kao i violinskim i klavirskim sonatama. Nazvan u svoje vreme „čudom od deteta“, vrlo rano počinje da zapisuje note i drži koncerte. Lako improvizuje, pravi mala remek dela na zadate melodije. Za života je dosta putovao, obilazeći sva tada veća evropska središta kulture, što ga je bogatilo novim iskustvima i poznanstvima. Njegovi uspesi i slava, vremenom su jenjavali, kao i dani zdravlja i blagostanja. Život napušta fizički, mentalno i duhovno slomljen. Na njegovom ispraćaju nije bilo sveta. Njegova muzika, pak, besmrtno odzvanja.