Novosadski duvački kvintet & Sanja Lukovac, klavir

Detalji događaja

  • недеља | 16.09.2018.
  • 20:21 - 21:45
  • Gradska kuća, Trg slobode 1, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Festival kamerne muzike u Novom Sadu
Novosadski duvački kvintet
Ksenija Mijatović Korom, flauta – Veronika Antunović Marić, oboa
Kristijan Boroš, klarinet – Goran Marinković, fagot – Mirko Marić, horna

Program:
Ludwig Thuille: Sekstet op. 6 za duvački kvintet i klavir
***
Francis Poulenc: Sekstet za duvački kvintet i klavir

Ulaz je SLOBODAN
Organizator Festivala kamerne muzike u Novom Sadu: “Udruženje Novosadski duvački kvintet”

Novosadski duvački kvintet osnovan je 2010. godine u Novom Sadu na inicijativu horniste Mirka Marića, kao potreba da grad kao što je Novi Sad ima ovakav ansambl. Čine ga Ksenija Mijatović Korom (flauta), Veronika Antunović (oboa), Kristijan Boroš (klarinet), Goran Marinković (fagot) i Mirko Marić (horna). Svi članovi duvačkog kvinteta su muzičari čije je polje delovanja veoma široko (Ksenija Mijatović Korom – profesor u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, član Vojvođanskog simfonijskog orkestra, orkestra „Camerata Academica“ i orkestra „Orfelin“; Veronika Antunović – član orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, orkestra „Camerata Academica“ i orkestra „Orfelin“; Kristijan Boroš – viši stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, član orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, orkestra „Camerata Academica“ i orkestra „Orfelin“; Goran Marinković – redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i član orkestra „Camerata Serbica“; Mirko Marić – član Beogradske filharmonije, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, orkestra „Camerata Academica“ i orkestra „Orfelin“). Tokom dosadašnjeg delovanja, kvintet je održao zapažene koncerte u Novom Sadu, Senti, Somboru, Zrenjaninu, Banja Luci, Beogradu, kao i na otvaranju Devetog međunarodnog takmičenja drvenih duvača u Požarevcu i na otvaranju Sedmog međunarodnog takmičenja „Anton Eberst“ u Novom Sadu.
Juna 2012. godine Novosadski duvački kvintet je učestvovao na majstorskom kursu kamerne muzike, koji je vodio profesor Norbert Girlinger (Austrija), a u septembru iste godine na majstorskom kursu koji je vodio profesor Boštjan Lipovšek (Slovenija). U julu 2012. godine su bili zvanični kamerni sastav kompozitorske radionice „KompART02“ gde su izvodili dela, koja su mladi kompozitori iz Srbije i regiona napisali posebno za ovaj ansambl. Godine 2014. na poziv kompozitora Milana Aleksića, Novosadski duvački kvintet je postao deo stalnog ansambla Centra za savremenu muziku pri Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Godine 2014. su održali dva koncerta u okviru ciklusa „5+1 gratis“ gde su sarađivali sa sledećim umetnicima: Gordan Tudor – saksofon (Hrvatska), Slobodanka Stević – klavir (Srbija) i Aleksandar Gligić – klavir (Srbija). Projekat je bio podržan od strane Grada Novog Sada. Na tim koncertima je premijerno izveden veliki broj originalnih kompozicija za kvintet, ali i transkripcija.
Oktobra 2015. godine Novosadski duvačaki kvintet je imao zapažen nastup u okviru projekta „Vojvodina recommended“ u Beču (Austrija), gde je premijerno izvedena kompozicija Petra Konjovića „San letnje noći“.
Februara 2016. godine su održali koncert povodom pet godina umetničkog rada, gde su sarađivali sa sledećim umetnicima: Marko Miletić – violončelo (Srbija), Igor Lazić – horna (Srbija), Slobodanka Stević – klavir (Srbija) i Aleksandar Gligić – klavir (Srbija). Na tom koncertu je premijerno izvedena i kompozicija Think of mladog banjalučkog kompozitora Davida Mastikose, koja je pisana za Novosadski duvački kvintet.
U aprilu 2017. godine su imali koncert u okviru manifestacije „Dani Vlade S. Miloševića“ u Banja Luci (Bosna i Hercegovina), gde su sarađivali sa pijanistkinjom Timeom Hotić.
Novosadski duvački kvintet je u oktobru 2017. godine organizovao projekat „5+5=dektet“, gde se prvi put u Srbiji izvela kompozicija Žan Fransea – Dektet i gde je na dva koncerta (Novi Sad i Zrenjanin) objedinjen zvuk duvačkog kvinteta i gudačkog kvinteta.U okviru ovog projekta, kvintet je sarađivao sa sledećim umetnicima: Bojan Glušica – violina (Srbija), Dragana Milošević – violina (Srbija), Aleksandar Stankov – viola (Srbija), Marko Miletić – violončelo (Srbija) i Milan Milanov – kontrabas (Srbija).
Godine 2017. kvintet je izdao svoj prvi CD pod nazivom “Muzika srpskih kompozitora za duvački kvintet”. Na CD-u su se našla dela Petra Konjovića, Dorotee Vejnović, Nataše Đuragić i Ivane Vojnović.
www.nswindquintet.com

Sanja Lukovac je rođena 1988. godine u Kragujevcu, gde stiče osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasi prof. Natalije Tomić. Od dvanaeste godine polaznik je pripremne godine za mlade talente pri Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Rite Kinke. Sa šesnaest godina završava Srednju muzičku školu i postaje jedan od najmlađih studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Rite Kinke. Nakon završenih osnovnih i master studija, usavršavanje nastavlja na specijalističkim studijama na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, paralelno na odsecima za solo klavir i kamernu muziku. Doktorirala je na FMU u Beogradu na odseku za kamernu muziku, a trenutno je i na završnoj godini doktorskih studija, odseku za klavir, u klasi prof. Dejana Sinadinovića. Pohađala je brojne majstorske kurseve na kojima je imala priliku da sarađuje sa eminentnim klavirskim pedagozima. Neki od njih su: Arbo Valdma, Dajan Andersen, Aleksandar Madžar, Jurij Kot, Emanuel Krasovski, Wei Ji Jang, Sara Čang, Rustem Hajrudinov i drugi. Dobitnik je velikog broja nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Kao najznačajnije, izdvajaju se prve nagrade na međunarodnim takmičenjima ,,Ella Philipp” u Rumuniji 2008. godine – troetapno takmičenje klavirskih koncerata, Memorijal ,,Isidor Bajić” u Novom Sadu 2004. godine i treća nagrada na istom takmičenju 2006. godine. Takođe, u više navrata bila je pobednik brojnih domaćih takmičenja, međunarodnog i nacionalnog karaktera, kao što su Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije u Beogradu, Međunarodno takmičenje pijanista u Šapcu, Međunarodno takmičenje “Gradus ad parnasum” u Kragujevcu, Takmičenje mladih pijanista u Nišu. Dobitnik je nagrada i na takmičenjima u Češkoj – peto mesto na takmičenju ,,Carl Czerny” u Pragu, Makedoniji – drugo mesto na takmičenju ,,Muzičari novog milenijuma” u Skoplju (prva nagrada nije dodeljena), Italiji – prva nagrada na takmičenju ,,Citta di Stresa”. Nastupala je u svim značajnijim salama Srbije ( Zadužbina I.Kolarca – Beograd; Sinagoga, Gradska kuća – Novi Sad; Gradska kuća – Subotica) predstavljajući se publici kao solista, sa orkestrom i kao član kamernih ansambala. Kao solista nastupala je sa orkestrima Vojvođanski simfoničari, Camerata academica, Temišvarska filharmonija, Schlezinger, orkestar Akademije umetnosti u Novom Sadu. Do sada, ostvarila je saradnju sa dirigentima: Frančesco la Vekia, Gheorg Kostin, Saša Nikolovski Đumar, Željka Milanović, Vladimir Milić, Nemanja Mitrašević. Takođe, duži niz godina aktivna je i kao član klavirskog dua ,,Floreus”, u sastavu Andrea Der – Sanja Lukovac. Trenutno je zaposlena kao docent na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.