„Njihove pesme:_____________snovi“

Detalji događaja

  • уторак | 20.02.2018.
  • 20:00 - 21:20
  • Gradska kuće, Trg slobode 1, Novi Sad
  • 021/ 452-344

(misli nemačkih romantičara)
Koncert povodom obeležavanja Dana osnivanja Muzičke omladine Novog Sada
RADOSLAVA VORGIĆ, sopran
VESNA MIŠIĆ – MILIKIĆ, klavir
Gost koncerta: Kristijan Boroš, klarinet

Program: Scubert, Schumann, Strauss, Liszt

Ulaz je SLOBODAN

Radoslava Vorgić Žuržovan je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odsecima za opštu muzičku pedagogiju i solo pevanje (klasi mr Milice Stojadinović). Master i doktorske studije je završila 2015. godine na Univerzitetu „Johanes Gutenberg” u Majncu, u klasi prof. Klaudije Eder.
Tokom studija u Nemačkoj bila je član mladog ansambla Državne opere u Majncu. Godine 2012. peva u Državnoj operi u Rudolštatu.
Sarađuje sa simfonijskim orkestrom „Makris“, ansamblom „New Trinity Baroque“, vokalnim studiom i orkestrom „Orfelin“, Državnom filharmonijom Rajna-Palatinata, omladinskim orkestrom „Odeon“, ansamblom „Neumeyer Consort“ i ansamblom „Sarband“.
Tokom školovanja usavršavala se na majstorskim radionicama kod eminentnih profesora poput Eme Kirkbi, Andreasa Šola, Šeril Studer, bračnog para Donat (Helen i Klaus), Volfganga Kačnera, Tona Kopmana i drugih. Dobitnik je nagrada Kamerne opere Rajnsberga, zatim na konkursima u Nojštatu, Sarbrikenu, kao i na takmičenju solo pevača u Rumi. Bila je stipendistkinja Fondacije „Valter-Kaminski“ u Nemačkoj, Fonda za mlade talente Ministarstva za omladinu i sport, Akademije nauka i književnosti Majnca, Fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih „Melanija Bugarinović i ćerka Mirjana Kalinović Kalin“ i Humanitarnog fonda „Privrednik“.
Srpskoj publici se predstavlja 2015. ulogom Anđelike u operi Orlando (Hendl) u zemunskoj operi „Madlenijanum“.
Član je Nove beogradske opere, kao i gost pevač u Državnoj operi u Vizbadenu (Nemačka). Posebnu ljubav neguje prema baroknoj muzici, nemačkom lidu i pedagoškom radu.

Vesna Mišić Milikić je Srednju muzičku školu „Isidor Bajić” završila u klasi prof. Lidije Gvozdanović. Diplomirala je i magistrirala klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Rite Kinke. Učestvovala je, kao aktivni polaznik, na majstorskim kursevima Arba Valdme, Rite Kinke, Kristofa Bernera (Christoph Berner, a kao asistent bila je angažovana na majstorskim kursevima prof. Rite Kinke i Paula Gulde. Učesnica je i dobitnica nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima (Novi Sad, Beograd, Rim, Bratislava). Sarađivala je i nastupala s Nikolom Srdićem, Laurom Levai Aksin, Jožeom Kotarom, Rakel Kamarinjom (Raquel Camarinha), Kristijanom Borošem, Senkom Nedeljković, ansamblom „Musica viva“, Kvarteto „Tajj“… Zvanični je korepetitor Međunarodnog takmičenja „Anton Eberst“ u Novom Sadu (2008, 2010, 2012, 2014). Solistički je nastupala u zemlji i inostranstvu. Snimala je više puta za radio i televiziju. Autor je više projekata francuske umetnosti: Debussy Fest (2012), Poulenc – Monah i mangup, 1914. nada i beznađe (2014), Ko je ko u Parizu? (2015), koji su realizovani u gradovima Srbije pod pokroviteljstvom Francuskog instituta, a u koprodukciji Muzičke omladine Novog Sada, Kulturnog centra Beograda i „Electe“ iz Subotice. Radi kao vanredni profesor na predmetu korepeticija na klavirskoj katedri Akademije umetnosti u Novom Sadu.