Nika Gorič, sopran & Signum Saxophone Quartet – ODLOŽENO!

Detalji događaja

  • četvrtak | 23.04.2020.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

Kaleidoskop
P r o g r a m:
M. Ravel, C. Debussy, E. Satie, A. Ginastera, A. Piazzolla

Prodaja ulaznica za koncert, od 9. marta, u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak programa na mestu održavanja. On-line rezervacije i kupovina na: http://online.muzickaomladina.org/karte//#/login
Cene karata: 600,00 dinara parter sa strane i 800,00 dinara parter sredina i centralna galerija

NIKA GORIČ, sopran, Slovenija
Studije je završila na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu kod Lilijan Votson i Džonatana Papa, dobivši 2015. nagradu „Regency”, a 2017. i Kraljičinu pohvalu za izuzetnost kao najbolji student godine. U isto vreme zaslužila je i priznanje Društva Kraljevske muzičke akademije, koje se dodeljuje stranim studentima za značajan doprinos muzičkoj profesiji. Među prvim angažmanima ističu se debi uz Berlinsku filharmoniju s delom Puzzles and Games Unsuka Čina i nastupi na letnjim festivalima u Ljubljani, Švajcarskoj i Italiji, Egleskoj i Francuskoj, a potom i u Operi „Rara” u Krakovu, u predstavama Didona i Enej i Ipolit i Aricija, Škotskoj operi (Rigoleto) i Garsingtonskoj operi (Kapričo). Usledili su i koncertni nastupi s Autralijskim kamernim orkestrom i Slovenačkom filharmonijom, zatim učešće u izvođenju Bramsovog Nemačkog rekvijema sa Simfonijskim orkestrom grada Birmingema, kao i koncertiranje u dvorani Filharmonije iz Liverpula, Ašer holu u Edinburgu i londonskom Rojal festival holu. Svoje interesovanje za savremenu muziku i redovnu saradnju sa živim kompozitorima prikazala je interpretacijom dela Book of Bodies vrlo uspešnog slovenačkog autora Vita Žuraja, koju je ostvarila uz Kamerni orkestar Slovenačke filharmonije, a prethodno i njegove kompozicije Ubuquite s londonskim orkestrom „Filharmonija” u Rojal festival holu. Operski repertoar Nike Gorič danas je obogaćen partijama Norine u Donicetijevom Don Paskvaleu, Suzane u Mocartovoj Figarovoj ženidbi, Palade i Fortune u Monteverdijevom Krunisanju Popeje, Elizete u Čimarozinom Tajnom braku i drugim rolama, koje je dodala još za vreme studija savladanim ulogama u Kavaljeru s ružom Riharda Štrausa, Donicetijevom Ljubavnom napitku, Mocartovoj Tako čine sve i Slepom mišu Johana Štrausa Mlađeg. Iskazala se i resitalskim koncertima u Vigmor holu, Oksfordu, na Festivalu lida u Lidsu, zatim u Ruru, Tokiju, Mariboru, Ženevi, a u vokalno-instrumentalnim delima – u Hendlovom Mesiji (Nacionalna opera u Bordou). Novi projekti Nike Gorič vezani su za Slovensko narodno gledališče, Orkestar NDR-a „Elbphilharmonie”, izvođenje Sedam ranih pesama Albana Berga i Malerove Četvrte simfonije sa Slovenačkom filharmonijom, ali i za povratak u Glazgov i saradnju sa Škotskim simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Sija. S pijanistom Orelom Martanom i klarinetistom Frankom Rusoom radi na snimanju kompakt-diska sa Šubertovim i Šumanovim kompozicijama, čija se finalizacija upravo očekuje. Nedavno započeta saradnja s Kvartetom saksofona „SIGNUM” vodi je na različite koncerte širom Evrope, pa i u Novi Sad.

KVARTET SAKSOFONA „SIGNUM”, Nemačka
Pored ogromnog dinamičkog raspona i izvanredne muzikalnosti, četvoricu sjajnih interpretatora krasi i uzbudljiva radost kreacije, što ovaj sastav izdvaja među mnogim izvrsnim kamernim formacijama.
Kolege iz studentskih dana – Blaž Kemperle (sopran-saksofon), Erik Nestler (alt-saksofon), a u novoj postavi Hajrapet Arakeljan, Alan Lužar (tenor-saksofon) i Gverino Belarosa – sreli su se u Kelnu, gde su 2006. osnovali svoj redak sastav. Školovanjem vezani za Beč i Amsterdam, od početka su bili inspirisani kvartetima „Ébène”, „Artemis” i „Gabor Takács-Nagy”. Dugo su bili i u redovnom „pedagoškom” kontaktu s renomiranim muzičarima, bez prestanka radeći na individualnom i zajedničkom usavršavanju, primajući instrukcije od Danijela Gotjea (Keln), Rafaela Merlina („Ébène”), Fridemana Vajglea („Artemis”) i Gerharda Šulca („Alban Berg”). Nagrađivan na međunarodnim takmičenjima, između ostalih i u Luganu, Berlinu i Veroni (prva nagrada u kategoriji kamerne muzike na Međunarodnom takmičenju „Torneo” 2011), ansambl danas svira u mnogim velikim koncertnim salama i na festivalima širom Evrope, da bi 2013. debitovao i u njujorškom Karnegi holu. Posebno mu je značajno priznanje „Zvezde u usponu” 2014/15, koje dodeljuje Organizacija evropskih koncertnih dvorana. Ono mu je donelo nastupe u prestižnim salama, pa se koncertna mapa „Signuma” širila preko Francuske, Holandije, Austrije, Švajcarske, Italije, Slovenije, Litvanije i Crne Gore do Tajlanda i Rusije, obuhvatajući i nastupe u Londonu (Centar „Barbican”), Beču (Koncerthauz), Amsterdamu (Koncertgebau), Briselu (Palata lepih umetnosti), Firenci (Teatro della Pergola), Lisabonu (Gulbenkian), Baden-Badenu, Luksemburgu, Hamburgu, Dortmundu, Kelnu.
U međuvremenu, Kvartet „Signum” je osvojio i nagradu „Najbolji ansambl” na renomiranom festivalu u Šlezvig-Holštajnu u Nemačkoj. U stalnom traženju novih kontakata, ambiciozni saksofonisti radili su s Folkerom Udeom na produkciji Bahove Umetnosti fuge, kao i s nekoliko zanimljivih umetnika, kojima su proširili svoj sastav. Među njima su bili violončelisti Mario Brunelo, Matijas Bartolomej i Harijet Krijg, mladi litvanski harmonikaš Martinas i pijanisti Mihael Lifits i Džulijan Kventin. Iz saradnje s različitim orkestrima proizašla je i ideja o prvom izvođenju Koncerta za orkestar i kvartet sakofona Filipa Glasa u Đenovi i Viljnusu 2016. godine. Naredne sezone donele su projekte kamerne muzike s nekolicinom najuzbudljivijih interpretatora, među kojima su perkusionista Aleksej Gerasimez, harmonikaš Simone Cankini, pijanista Lukas Genijušas i sopranistknja Nika Gorič, a repertoar je proširen, pored Glasovog koncerta, i kompozicijom Ritam Amerike Boba Mincera.
U poslednje vreme Kvartet „Signum” se bavio muzičkim teatrom za decu i tinejdžere, stvarajući svoj prvi pozorišni šou Stand by Methe Signum Sound, Experience, u režiji Leticije Rencini, svojevrsni vizuelni koncert za porodice s decom (8+) o zvuku, imaginaciji i prijateljstvu.