Nedelja, 27. jul

Detalji događaja

  • nedelja | 27.07.2014.
  • 21:00
  • Vrt Srednjoškolskog doma (Nikolajevska 1)

Novosadsko muzičko leto
Vrt Srednjoškolskog doma (Nikolajevska 1), 21,00
Lajko FELIX, violina
Janos BALAZS, klavir

*Ulaznice po ceni od 500,00 dinara se prodaju u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel.021 452 344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.

ON LINE rezervacije i kupovina ulaznica na: www.muzickaomladina.org

**U slučaju lošeg vremena, koncert će se održati u Sinagogi, sa početkom u 21,00 časova!

Feliks Lajko je rođen u Bačkoj Topoli 17. decembra 1974, istog dana, ali nešto više od 200 godina kasnije, kada i Betoven. Uprkos tome što su očajnički zaljubljeni u muziku, članovi Feliksove porodice nisu izabrali da se profesionalno njome i bave. Počevši da svira citru, Feliks Lajko upisuje srednju muzičku školu u Subotici, koju napušta u drugom razredu te odlazi s pozajmljenom violinom u Budimpeštu i postaje član kvarteta “Dresch”. Od tada pa do danas ovaj umetnik muzički povezuje Mađarsku i Vojvodinu.
„Moja muzika se zasniva na bogatstvu zvuka mog instrumenta. Ja ne sviram takozvanu `new-style` muziku. Ja samo imam svoj način na koji komponujem i impovizujem. Ne pravim razliku između muzičkih stilova i trendova. Sviram klasiku, etno, džez, rok i bluz i slične improvizovane melodije.“
Feliks Lajko je svirao s velikim brojem različitih muzičara i ansambala. Njegovo sviranje na violini je oduševljavalo (i još to čini) publiku u Tokiju, Berlinu, Bratislavi, Pragu, Budimpešti, Veneciji, Edinburgu, Londonu, Frankfurtu, Njujorku…
Često nazivan „đavoljim violinistom” ili „Paganinijem iz Vojvodine”, kada izađe na scenu i zasvira, pa bilo da je reč o violini ili citri, Feliks je sposoban da učini nemoguće i da odvede publiku u svet koji mogu da otvore i ponude samo najveći talenti. Nema potrebe za definisanjem stila njegove muzike jer je njegova muzika upravo nešto suprotno: ona izmiče svakom kalupu i granici, prihvatajući neobjašnjivo.

Janoš Balaž, izuzetno talentovan mađarski pijanista, pobednik je na međunarodnim takmičenjima „Concerto Competition“ u Aspenu (SAD) 2011. i “Nishinihon” (Japan). Sa samo 26 godina ostvario je turneje po Japanu, Kini, zatim u svim najvećim evropskim središtima, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama. S briljantnošću kakvu je imao pijanista Đerđ Cifra i mađarskim poreklom, Janoš Balaž svira Lista na način na koji to niko u svetu ne čini jer njegovu muziku oseća duboko, iz središta svog bića. Od jeseni 2013. učesnik je u programu “Zvezde u usponu” u organizaciji ECHO-a, za koji ga je imenovala ugledna budimpeštanska institucija Palata umetnosti. Tokom godinu dana, kao učesnik ovog programa, Janoš Balaž predstavlja svoju zemlju među najuspešnijim mladim talentima širom Evrope. Iste godine osvaja jedno od najviših priznanja za umetnike u svojoj zemlji – nagradu “Junior prima”. Godine 2012. proglašen je za najboljeg u programu “KLASSZ talent”, a ova nacionalna nagrada se dodeljuje mladim umetnicima sa izraženim potencijalom. Koncertom koji je održan 24. februara ove godine na Muzičkoj akademiji “Franc List” u Budimpešti, Janoš Balaž je obezbedio svoje mesto među najvećim pijanistima u istoriji, svirajući sa samo 26 godina najzahtevnije kompozicije iz pijanističke literature. Zbog toga ga stručna kritika poredi s Arturom Rubinštajnom, Glenom Guldom i Vladimirom Horovicem.