Najveći hitovi klasike i Holivuda

Detalji događaja

  • subota | 04.09.2021.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

Simfonijski orkestar „Makris”
Dirigent: Predrag Gosta
Tamara Rađenović, sopran i solisti Simfonijskog orkestra „Makris”  – Amalia Miler, gitara, Anja Petković i Lena Lončar, violine

Program:
hitovi operske muzike
Ch. Gounod: arije iz opera „Romeo i Julija” i “Faust”
G. Puccini: Arija iz opere „Boemi”
Guastavino: „La rosa y el sauce”

hitovi klasike
J. Rodrigo: „Concierto de Aranjuez”
P. I. Čajkovski: Labudovo jezero
J. Massenet: Meditacija iz opere „Thais”
E. Elgar: „Nimrod” iz „Enigma Varijacija”

hitovi Holivuda
B. Conti: „Sever i jug”
E. Bernstein: „Deset zapovesti”
H. Zimmer: „Da Vinčijev kod” i „Gladijator”
A. Silvestri: „Povratak u budućnost”

Prodaja ulaznica i informacije: www.tickets.rs
Cena karte: 1.200,00 dinara

Simfonijski orkestar „Makris“ svoj prvi koncert priredio je u Beogradu 31. januara 2015. godine i od tada redovno nastupa nekoliko puta godišnje i u Beogradu i u Novom Sadu. Okuplja prvenstveno mlađe talentovane muzičare, a nosi ime američkog kompozitora grčkog porekla Andreasa Makrisa (1930–2005), te deluje pod pokroviteljstvom Fondacije Makris iz SAD-a. Ova fondacija, čije je sedište u Vašingtonu, radi na očuvanju muzičke zaostavštine Andreasa Makrisa i pomaže razvoj mladih talenata. Umetnički direktor i dirigent orkestra je Predrag Gosta. S orkestrom „Makris” do sada su nastupale međunarodne zvezde kao što su Nataša Veljković, Mark Kope (Coppey), Evelin (Evelyn) Berezovski, Srđan Vukašinović i mnoge druge. Pored svoje redovne sezone, 2019. godine orkestar organizuje i međunarodno takmičenje za dirigente. Dobitnik je nagrade „Orkestar godine” od časopisa „Muzika Klasika”. Nastupao je u Srbiji, ali i u Italiji na prestižnom festivalu „Musica Riva” u Riva del Gardi. Orkestar je do sada objavio i tri kompakt diska.
Više o orkestru: www.makrisorchestra.com

Tamara Rađenović, sopran, svojim glasom zadivila je opersku legendu madam Monserat Kabalje (Montserrat Caballe) kad je imala samo 19 godina. Čuvena diva joj je predvidela  veliku karijeru lirskog soprana i dala joj priliku da peva na njenim Gala koncertima u Španiji.  Radila je s mladom umetnicom do kraja svog života i prenela joj mnogo emocija i ljubavi za ovu divnu profesiju. Tamara Rađenović diplomirala je solo pevanje na prestižnom muzičkom konzerbatorijumu  – Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu, gde je nagrađena i stipendijom za master studije. Mlada umetnica se nedavno predstavila solo koncertom beogradskoj publici zajedno s renomiranim umetnicima Davidom Bižićem i Đorđem Nešićem gde je dobila impresivne kritike od uglednih beogradskih kritičara: „Uz sve pohvale za njen fino oblikovan lirski glas, autentičnu lepotu stasa i lica, respektabilnu vokalnu školu, preciznost u pevanju … nesumnjivo se radi o umetnici kojoj se smeši obećavajuća karijera.’’ (Dnevnik RS). Do sada je nastupila u 13 zemalja sveta, između ostalih u Španiji, Italiji, SAD-u, Austriji , Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Godine 2018. imala je debi u njujorškom Karnegi holu, koji je potom ponovila i 2019. godine. Svoj operski debi imala je u Italiji u okviru Mediteranskog operskog festivala, kao Mimi u operi „Boemi“, pod dirigentskom palicom Leonarda Katalanota. Nastupala je u Teatru „Britten“ u  Londonu.
Više informacija na: www.tamararadjenovic.com

Predrag Gosta, dirigent, rođen je u Beogradu, gde je završio nižu i srednju muzičku školu. Studije je završio na Triniti koledžu za muziku u Londonu, a master studije solo pevanja, horskog i orkestarskog dirigovanja na Državnom univerzitetu Džordžije u Atlanti, SAD. Usavršavao se u Velikoj Britaniji, Rusiji i Evropi, a trenutno radi i doktorat na operskoj muzici s kraja 18. veka na Koledžu „Christ Church“ Univerziteta u Oksfordu. Dirigovao je orkestrima kao što su Londonski simfonijski orkestar, Orkestar državne kapele „Glinka” u Petrogradu, Ruski državni orkestar u Moskvi, Nacionalna filharmonija u Vašingtonu, Beogradska filharmonija, orkestar „Gwinnett Ballet Theatre“ u Atlanti, u operskim kućama u Švajcarskoj, Nemačkoj, Bugarskoj, kao i kod nas u Narodnom pozorištu i Operi-Teatru „Madlenianum”. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i Godišnja nagrada UMUS-a (Udruženja muzičkih umetnika Srbije) za najbolji koncert u 2017. godini. Nastupao je u SAD-u, Rusiji, Evropi i u Meksiku. Umetnički je direktor i osnivač Nove Beogradske Opere, Beogradske Barokne Akademije, Festivala rane muzike, kao i poznatog ansambla za ranu muziku „New Trinity Baroque“ (Nju triniti barok). Objavio je petnaest kompakt diskova s ansamblima „New Trinity Baroque, Londonskim simfonijskim orkestrom i Simfonijskim orkestrom „Makris”.
Više informacija na: www.predraggosta.com