Mnoga lica Mocarta

Detalji događaja

  • četvrtak | 17.11.2016.
  • 20:00 - 21:30
  • Gradska kuća, Trg slobode 1, Novi Sad
  • 021/452 344

Koncert povodom 260 godina od rođenja Volfganga Amadeusa Mocarta

RADOSLAVA VORGIĆ, sopran – VESNA MILIKIĆ, klavir
Gosti koncerta:
Nemanja Mihailović, fagot
Christoph Jahn, violončelo

ulaz na koncert je SLOBODAN!

Radoslava Vorgić Žuržovan je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odsecima za opštu muzičku pedagogiju i solo pevanje (klasi mr Milice Stojadinović). Master i doktorske studije je završila 2015. godine na Univerzitetu „Johanes Gutenberg” u Majncu, u klasi prof. Klaudije Eder.
Tokom studija u Nemačkoj bila je član mladog ansambla Državne opere u Majncu gde ostvaruje operske uloge: Lucije u Silovanju Lukrecije (Britn), Armide u Rinaldu (Hendl), Abel u Prvom ubistvo Kaina (Skarlati), Tankredi u operi Oslobođenje Jerusalima (Palavačino) i Suzane u Figarovoj ženidbi (Mocart). Godine 2012. kao Koskoleto u istoimenoj opereti Ofenbaha i kao Flaminija u operi Život na Mesecu (Hajdn) peva u Državnoj operi u Rudolštatu.
Sarađuje sa simfonijskim orkestrom „Makris“, ansamblom „New Trinity Baroque“, vokalnim studiom i orkestrom „Orfelin“, Državnom filharmonijom Rajna-Palatinata, omladinskim orkestrom „Odeon“, ansamblom „Neumeyer Consort“ i ansamblom „Sarband“.
Tokom školovanja usavršavala se na majstorskim radionicama kod eminentnih profesora poput Eme Kirkbi, Andreasa Šola, Šeril Studer, bračnog para Donat (Helen i Klaus), Volfganga Kačnera, Tona Kopmana i drugih. Dobitnik je nagrada Kamerne opere Rajnsberga, zatim na konkursima u Nojštatu, Sarbrikenu, kao i na takmičenju solo pevača u Rumi. Bila je stipendistkinja Fondacije „Valter-Kaminski“ u Nemačkoj, Fonda za mlade talente Ministarstva za omladinu i sport, Akademije nauka i književnosti Majnca, Fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih „Melanija Bugarinović i ćerka Mirjana Kalinović Kalin“ i Humanitarnog fonda „Privrednik“.
Srpskoj publici se predstavlja 2015. ulogom Anđelike u operi Orlando (Hendl) u zemunskoj operi „Madlenijanum“. Član je Nove beogradske opere, kao i gost pevač u Državnoj operi u Vizbadenu (Nemačka). Posebnu ljubav neguje prema baroknoj muzici, nemačkom lidu i pedagoškom radu.

Vesna Mišić Milikić je Srednju muzičku školu „Isidor Bajić” završila u klasi prof. Lidije Gvozdanović. Diplomirala je i magistrirala klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Rite Kinke. Učestvovala je, kao aktivni polaznik, na majstorskim kursevima Arba Valdme, Rite Kinke, Kristofa Bernera (Christoph Berner, a kao asistent bila je angažovana na majstorskim kursevima prof. Rite Kinke i Paula Gulde. Učesnica je i dobitnica nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima (Novi Sad, Beograd, Rim, Bratislava). Sarađivala je i nastupala s Nikolom Srdićem, Laurom Levai Aksin, Jožeom Kotarom, Rakel Kamarinjom (Raquel Camarinha), Kristijanom Borošem, Senkom Nedeljković, ansamblom „Musica viva“, Kvarteto „Tajj“… Zvanični je korepetitor Međunarodnog takmičenja „Anton Eberst“ u Novom Sadu (2008, 2010, 2012, 2014). Solistički je nastupala u zemlji i inostranstvu. Snimala je više puta za radio i televiziju. Autor je više projekata francuske umetnosti: Debussy Fest (2012), Poulenc – Monah i mangup, 1914. nada i beznađe (2014), Ko je ko u Parizu? (2015), koji su realizovani u gradovima Srbije pod pokroviteljstvom Francuskog instituta, a u koprodukciji Muzičke omladine Novog Sada, Kulturnog centra Beograda i „Electe“ iz Subotice.
Radi kao vanredni profesor na predmetu korepeticija na klavirskoj katedri Akademije umetnosti u Novom Sadu.
vesna i radoslava manja

Christoph Michael Wilhelm Jahn je rođen u Erfurtu (Nemačka) 1977. godine. Diplomirao je i magistrirao na Visokoj školi za muziku „Franc List“ u Vajmaru (Nemačka) u klasi profesora Brunharda Bemea (Brunhard Böhme). Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja, među kojima se ističe druga nagrada na Državnom takmičenju Nemačke „Jugend musiziert“ (1996). Usavršavao se u klasi profesora Bogomila Karakonova u Sofiji (Bugarska), kao i kod profesora Gerharda Mantela, Petera Lajzeganga (Leisegang), Kristofa Rihtera (Christoph Richter), Tobijasa Knea (Tobias Khne), Jerga Volfganga Jana (Jörg-Wolfgang Jahn), Jirgena Volfa (Jürgen Wolf), Stefana Forka (Stephan Forck – Kvartet „Vogler“) i Ulriha Beca (Ulrich Beetz – Trio „ABEGG“) u okviru letnjih kurseva.
Profesionalnu muzičku karijeru započeo je 2000. godine kao član orkestra Državne kapele u Vajmaru. Potom su usledili i drugi angažmani – u Simfonijskom orkestru Erfurta, Kamernoj filharmoniji Kelna i orkestru Zonderhauzena gde je delovao kao vođa grupe violončela.
Od 2009. godine živi u Novom Sadu, gde je stalno zaposlen u orkestru Opere Srpskog narodnog pozorišta (u sezoni 2011/2012. i 2016/2017. svira na poziciji vođe grupe violončela). Angažovan je u Vojvođanskom simfonijskom orkestru i kamernom orkestru „Camerata Academica“, a nastavlja da sarađuje s orkestrom Kamerne filharmonije Kelna kao gostujući član orkestra i solista tokom turneja. Član je i jedan od osnivača Gudačkog kvarteta „Novi Sad”.
Koncertira širom Nemačke, Velike Britanije i Irske, Francuske, Španije, Australije, kako solistički, tako i kao član kamernih ansambala.

Nemanja MIHAILOVIĆ je rođen u Kovinu 1985. godine. Srednju muzičku školu „Mokranjac” je završio u klasi prof. mr Mirka Isaeskog. Kod istog profesora je i studirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Tokom školovanja osvojio je niz nagrada na republičkim takmičenjima i festivalima muzičkih škola Srbije (1999, 2001 i 2003. godine).
Osnivač je kamernog ansambla „DAMS+“, duvačkog trija na Fakultetu muzičke umetnosti i duvačkog kvinteta „Majstori duvači“. Bio je stalni saradnik Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“ na mestu solo fagotiste, s kojim je nastupao i kao solista. Kao honorarni član je sarađivao sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, a takođe i s Vojvođanskim kamernim orkestrom, Beogradskom filharmonijom i Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, s kojima i danas sarađuje. Kao član festivalskih orkestara učestvovao je na Bemusu (2005) i KotorArtu (2006). Održao je nekoliko resitala u zemlji.
Bio je polaznik majstorskih kurseva za fagot kod Mauricio Paeza, Knuta Sanstevolda, kao i kamernu muziku kod Viole Mokroš, Norberta Girlingera, Boštjana Lipovšeka i francuskog duvačkog kvinteta „Le concert impromptu“. Od 2010. do 2013. je učestvovao u projektima Nemačko-skandinavske omladinske filharmonije, na koncertima u velikoj sali Berlinske filharmonije i u Hamburgu. Član je Vojvođanskog simfonijskog orkestra, orkestra „Orfelin“ i Novosadskog duvačkog kvinteta. Od 2008. godine zaposlen je kao solo fagotista operskog orkestra Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Svira na instrumentu graditelja Živana Šarčevića.
JAN I NEMANJA, final