Miroslav Pavlović, violina – Biljana Gorunović, klavir

Detalji događaja

  • среда | 25.04.2018.
  • 22:00 - 23:15
  • Gradska kuća (Trg slobode 1), Novi Sad
  • 021/ 452-344

Jedan na jedan / umetnost slušanja
VEČE KAMERNE MUZIKE
Program:
V. MOKRANJAC:
Sonata za violinu i klavir u g – molu
Odjeci, svita za klavir solo
D. ŠOSTAKOVIČ: Četiri prelida (transkripcija za violinu i klavir) op.34
M. RAVEL: „Ciganka“
***
Prodaja ulaznica i informacije u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452 344), radnim danima od 8 do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.
On-line kupovina karata i rezervacije na: www.muzickaomladina.org
Cena ulaznice: 500,00 dinara
***
Miroslav Pavlović je sarađivao s velikim umetnicima, kao što su Zubin Mehta, Mihail Jurovski, Nikolaj Luganski, Miša Majski, Uroš Lajovic, Muhai Tang i drugi. Godine 1999. promovisan je u koncertmajstora Beogradske filharmonije. Veoma je aktivan i kao solista s orkestrom, naročito s matičnom filharmonijom, kao i Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” i Srpskim kamernim orkestrom. Značajni su i njegovi resitali s Ivanom Pavlović, Biljanom Gorunović, Katarinom Pipović i drugim pijanistima.
Posebno važan i vrlo zastupljen segment rada Miroslava Pavlovića jeste kamerno muziciranje, što podrazumeva koncertiranje na mestu prve violine Gudačkog kvarteta „Mokranjac” i Gudačkog kvarteta „Ars”, umetničko rukovođenje Oktetom Beogradske filharmonije, te saradnju s mnogim kamernim sastavima u Srbiji i šire. Među muzičarima s kojima je više puta svirao jesu Gordan Nikolić, Jane Tomsen, Aleksandar Šandorov, Sandra Belić, Ljiljana Nestorovska, Hagaji Šaham i mnogi drugi.

Biljana Gorunović, danas je jedna je od najuglednijih srpskih pijanistkinja i pedagoga, redovni profesor i šef Katedre za klavir Akademije umetnosti u Novom Sadu. Za vreme studija osvojila je i niz priznanja na evropskim takmičenjima, poput počasne diplome na Međunarodnom konkursu „Maria Canals” u Barseloni (1991), ili titule laureata 2. Međunarodnog konkursa Šopenove muzike u nemačkom gradu Getingenu, 1993. godine. Međunarodnu izvođačku karijeru ostvarila je najviše u Rusiji i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, ali i preko gostovanja u Grčkoj, Češkoj Republici, Nemačkoj, Španiji i Norveškoj.
Njen resital s Milojevićevim delima proglašen je za najbolji koncert u 1999 (po izboru kritičarke NIN – a). Isto priznanje dobila je i od Udruženja muzičkih umetnika Srbije za solistički koncert održan 2006. Biljana Gorunović je dugogodišnja članica ansambla „Orfej“ Muzičke omladine Beograda, a kao solistkinja i kamerni muzičar u sklopu različitih ansambala (s klarinetistom Aleksandrom Tasićem, s Gudačkim kvartetom „Glinka” i drugima), svirala je na mnogim koncertima širom nekadašnje Jugoslavije. Kao solistkinja s orkestrom, nastupala je s Beogradskom filharmonijom, Orkestrom JNA i Gudačima sv. Đorđa, kao i sa Simfonijskim orkestrom RTS – a.