MINIMALFEST, festival minimalističke muzike

Detalji događaja

  • четвртак | 17.10.2019.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

K O R E N I
„Minimalfest je mali prozor u veliki svet minimalističke muzike, stilskog pravca koji u svetskim razmerama traje već više od pedeset godina. I pored toliko dugog perioda postojanja, i ogromne popularnosti u svetu, ovaj stilski pravac u Srbiji ni izdaleka nije dovoljno poznat. Upravo iz tog razloga smo kolega Vladimir Cvijić i ja došli na ideju da organizujemo festival da bismo široj publici ukazali na rad najvažnijih autora ovog pravca u svetu i kod nas. Ovaj festival savremene muzike je stilski potpuno usmeren i u tom smislu je u našem muzičkom životu sasvim jedinstvena pojava. U pitanju je pilot verzija, a iskreno se nadamo da ćemo uspeti da nastavimo s radom i u narednim godinama.
Slogan pod kojim se odvija ovaj festival je KORENI jer će ovom prilikom biti prikazani sami počeci ovog pravca u SAD i Srbiji tako da će neke od antologijskih kompozicija najvažnijih autora biti izvedene po prvi put u našoj sredini“. Vladimir Tošić, selektor festivala

MINIMALFEST je premijerno održan u Beogradu 10. decembra 2018. u sali Italijanskog instituta za kulturu i to s istim programom koji će čuti i publika u Novom Sadu.
Ulaz je BESPLATAN!

Izvođači – pijanisti:
Lidija Stanković, Ljiljana Vukelja, Dragana Raić, Vladimir Cvijić

Program:
La Monte Young: Composition 1960 #7 (1960)
Philip Glass: Music in Fifths za klavir (1969)
Steve Reich: Piano Phase za dva klavira (1967)
Terry Riley: Study nr.1 za klavir (1965)
***
Miroslav Savić: 10 za klavir (1976)
Milimir Drašković: HPSCHD op2 (2004)
Lazarov Miodrag Pashu: Vreme 2 (1981-86)
Miloš Raičković: Mirror (Permutations IV)
Vladimir Tošić: Retida za klavir (1988)

Lidija Stanković je diplomirala na Akademiji za muziku u Ljubljani, u klasi prof. Dubravke Tomšič-Srebotnjak, a magistarske studije završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Arba Valdme. Dobitnica je značajnih nagrada i priznanja tokom školovanja i studija. Nastupala je s Beogradskom, Zagrebačkom i Slovenačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTV Ljubljana, Dubrovačkim festivalskim orkestrom, orkestrom RTV Brisel, Novosadskim kamernim orkestrom, gudačkim orkestrom „Dušan Skovran”, „Gudačima Svetog Đorđa“ i kamernim orkestrom „Žebeljan”. Održala je solističke koncerte u svim većim gradovima bivše Jugoslavije i gostovala kao solista i kamerni muzičar u Italiji, Belgiji, Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Poljskoj i Velikoj Britaniji.
Lidija Stanković je nastupala i na značajnim festivalima kao što su: Bemus, Nomus, Nimus i Tribina kompozitora. Kao kamerni muzičar sarađivala je s našim renomiranim umetnicima, poput Vesne Stanković, Aleksandra Madžara i Anete Ilić.
Redovni je profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Godine 2017, dobila je Veliku plaketu Univerziteta Umetnosti, u znak priznanja za izuzetne pedagoške rezultate i doprinos razvoju Fakulteta muzičke umetnosti i Univerziteta umetnosti.

Vladimir Cvijić je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Nevene Popović. Učestvovao je na najznačajnijim festivalima u zemlji i regionu. Kao solista je nastupao s Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, Niškim simfonijskim orkestrom, gudačkim orkestrom „Dušan Skovran“ , Srpskim kamernim orkestrom, Gudačima Svetog Đorđa i drugim. Snimao je za RTS, kao i za tri autorska kompakt diska kompozitora Vladimira Tošića u izdanju PGP RTS i FMU u Beogradu. Laureat je domaćih i međunarodnih takmičenja, od kojih se ističe nagrada Grand Prix Claude Kahn na međunarodnom konkursu Klod Kan u Parizu. Dobitnik je nagrade iz fonda „Emil Hajek“, kao i Oktobarske nagrade Grada Beograda za stvaralaštvo mladih. Jedan je od osnivača (2002) i predsednik Udruženja pijanista Srbije. Zaposlen je kao redovni profesor na Katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Ljiljana Vukelja je diplomirala i magistrirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Nevene Popović. Usavršavala se kod poznatog francuskog pijaniste Mišela Berofa u Frajburgu, a potom je radila s pijanistom i dirigentom Žan-Fransoa Antoniolijem u Lozani. Odbranila je doktorski umetnički projekat iz izvođačkih umetnosti pod mentorstvom prof. Dejana Sinadinovića na FMU u Beogradu. Laureat je međunarodnog takmičenja u Nauenu (Nemačka, 2006) i međunarodnog takmičenja u Gajaru (Francuska, 2004), kao i dobitnica brojnih priznanja na takmičenjima u Srbiji, i nagrada na međunarodnim takmičenjima za mlade u Rimu, Tortoni i Ankoni. Nastupala je kao solista i kamerni muzičar širom Evrope i u SAD. Sarađivala je sa Beogradskom i Temišvarskom filharmonijom, Ansamblom ,,Stanislav Binički“ Simfonijskim orkestrom RTS i Kamernim orkestrom „Pro klasika“. Nastupala je na brojnim festivalima u zemlji i u inostranstvu. Snimala je za RTS, kao i za tri autorska kompakt diska kompozitora Vladimira Tošića, u izdanju FMU u Beogradu. Angažovana je kao vanredni profesor na Katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Dragana Raić je diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Srđana Grbića. Postdiplomske studije je završila u klasi prof. Marije Đukić. Završila je specijalističke i doktorske studije za kamernu muziku na FMU. Dobitnica je nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Član je klavirskog trija „Aurora“ od 1997. godine s kojim nastupa u brojnim gradovima u zemlji i u inostranstvu. Pomenuti ansambl je osvojio priznanje/nagradu za najbolji trio na majstorskom kursu u Vajkershaimu. Dragana Raić je angažovana kao viši umetnički saradnik, na Katedri za duvačke instrumente FMU u Beogradu.