MATIJA SVIRA ARSENA

Detalji događaja

  • petak | 05.08.2016.
  • 21:00 - 22:30
  • Vrt Srednjoškolskog doma, Nikolajevska 1, Novi Sad
  • 021/452 344

Matija DEDIĆ, klavir

Na, do sada, poslednjem albumu Matija svira Arsena, koji će biti predstavljen publici u Novom Sadu, tonski je zabeleženo 12 legendarnih pesama jednog od najuticajnijih hrvatskih kompozitora, kantautora, književnika i slikara – Arsena Dedića. Sve što znaš o meni, Dida moj, Kuća pored mora, Moderato cantabile, naslovne teme iz filma (TV serije) Glembajevi i serije U registraturi samo su neke od čuvenih melodija velikog hrvatskog umetnika koje se nalaze na ovom izdanju. Matija je na albumu „ugostio” i Massima – u pesmi Razgovor s konobarom, kao i gitarističkog virtuoza Miroslava Tadića u kompoziciji Ne plači.
Matija svira Arsena osvojio je čak četiri nagrade „Porin“: za najbolje izvođenje džez muzike, najbolji aranžman, najbolji instrumentalni album, kao i za najbolje instrumentalno izvođenje izvan klasične i džez muzike, nagradu koju je za kompoziciju Ne plači Matija podelio s Miroslavom Tadićem.

***
Prodaja ulaznica i informacije o koncertu u Muzičkoj omladini Novog Sada – Katolička porta 2/2, radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja.
ON-LINE rezervacije na: na www.muzickaomladina.org
cena karte: 800,00 dinara

*u slučaju lošeg vremena koncert će se održati u Sinagogi, sa početkom u 21,00 časova!
***

Dodeli „Porina“ prethodio je koncert u Zagrebačkom kazalištu mladih.
„Od koncerta koji je rasprodan dva tjedna uoči najavljenog termina očekivalo se mnogo. I Matija Dedić sinoć je u prepunom Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) ispunio sva očekivanja. Poveo je publiku na ono rijetko putovanje, koje svi priželjkujemo, ispunjeno savršenom jednostavnošću, strašću, emocijom i, naposlijetku, dozom dječje zaigranosti koja nam je katkada svima potrebna. Od uvodnog prizora – Glembajeva do završnog Razgovora s konobarom Matija je na najljepši i najčišći način odao počast umjetnosti svog oca. Briljantno je svirao Arsena i Sve bilo je muzika! Dedića mlađeg publika je snažnim pljeskom na pozornicu vraćala pet puta. Rijetko viđeni bis(ovi).“
Zoran Tučkar/Muzika.hr

„Ovaj album se dogodio u trenutku jednog mog emotivnog stanja, na vrhuncu pijanističke vještine i u predivnom ambijentu sale Vatroslava Lisinskog”, objašnjava Matija. „Žao mi je što otac neće čuti ovaj album jer mislim da bi on sad bio zbilja zadovoljan i to iz puno razloga”. Dalje, pričajući o svom albumu, Matija ne skriva zadovoljstvo zbog uspeha postignute željene zlatne sredine – da slušaoci prepoznaju pesme njegovog oca, ali isto tako da u njima iznese svoje pijanističke, konceptualne i harmonske zamisli, na kraju još dodajući da je ovo za njega bilo jedno „osjetljivo muzičko putovanje”.
A upravo ta porodična povezanost, uz naravno Matijin pijanistički stil i pristup, dala je svakoj kompoziciju s albuma snažan emotivan naboj.

Osvrt na album Matija svira Arsena dao je i poznati hrvatski muzički kritičar i publicista Hrvoje Horvat:
„Od početka albuma s naslovnom temom iz Glembajevih, preko Ni ti ni ja i U registraturi, svečana atmosfera, u kojoj tonovi tipaka klavira kao ledene suze padaju u vaše uši, vode vas terenom klasika domaće glazbe, ali na drugi način od kolektivno zapamćenog. Matija je svjestan da brzopotezna svirka nije ono što se traži, umjesto toga odmjerenost i fascinantna lakoća u proširivanju osnovnih tema vode vas na putovanje u raznim smjerovima… Iako se radi o intelektualnom pristupu glazbi, album Matija svira Arsena ne gubi ništa od duhovnosti. Dapače, radi se o glazbi koja je pomirila vrhunski pijanizam i izniman ljudski faktor. U ovom slučaju dva vrlo bliska ljudska faktora”.