Maja Milinković – Fadolinka

Detalji događaja

  • petak | 19.08.2022.
  • 21:00 - 22:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Novosadsko muzičko leto 2022.
Kaftan duše
Maja Milinković – vokal
Adis Hatunić – klasična gitara
Džanin Zeković – klasična gitara
Gordan Kranjčić – perkusije

Poznata i pod imenom Fadolinka, zapravo po nazivu svog vrlo uspešnog albuma iz 2019, Maja Milinković vešto i originalno povezuje sevdah i fado, što je postalo i njen prepoznatljiv brend.
Novosadska publika ju je upoznala 2020. godine, kada nam se predstavila numerama upravo s pomenutog tonskog izdanja. U julu 2021. objavila je svoj poslednji album Kaftan D’Alma, za izdavačku kuću „Croatia Records”, čije ćemo odabrane pesme čuti na najavljenom koncertu. Izvodiće ovom prilikom i one s prethodnih albuma, kao i neke čuvene pesme velike Amalije Rodriges.

Ulaznice su u prodaji od 1. avgusta u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 9 h do 13 h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja.
Cena karte: 1.000,00 dinara
***
Maja Milinković je posebna, svestrana umetnica, koja peva, svira gitaru i klavir, piše tekstove, komponuje i radi muzičke aranžmane.
Rođena je u Sarajevu, gde je završila studije na Muzičkoj akademiji, na odseku za muzičku teoriju i pedagogiju. Od 2013. godine živi u Lisabonu i koncertira širom Evrope.
Zahvaljujući baršunastom glasu retke snage i lepote, energiji i daru, Maja važi za jednog od najboljih vokala iz BiH, o čemu svedoče njena mnogobrojna priznanja za interpretaciju, ali i aranžmane, kao i laskavi naziv „bosanska Amalija Rodriges”, koji je dobila od ugledne novinarke jedne portugalske televizije.
Od klasične muzike, preko pop-rok faze, Maja Milinković 2009. godine ulazi u svet fada i u veoma kratkom periodu postaje najpoznatija interpretatorka, ali i ambasadorka fado muzike na području Balkana. Vremenom uvodi u repertoar i sevdalinku, tradicionalnu muzičku formu iz svoje zemlje.