Lutkarska trupa „Per Poc“

Detalji događaja

  • utorak | 25.10.2022.
  • 20:00 - 21:20
  • Srpsko narodno pozorište, Pozorišni trg 1, Novi Sad
  • 021/ 520-091

Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta
Dirigent: Aleksandar KOJIĆ
Narator: Milovan FILIPOVIĆ

Program: Sergej Prokofjev – Romeo i Julija
Lutkarska trupa „Per Poc“ iz Španije, osnovana je 1989. godine s idejom i željom da popularizuje i razvija marionetski teatar. Od samih početaka sarađuje na brojnim projektima, koji podrazumevaju ukrštanje s drugim umetnostima – likovnim i audiovizuelnim, filmom i muzikom. Do sada je „Per Poc“ u svojoj produkciji uradio zanimljive projekte inspirisane remek-delima umetničke muzike, poput „Peće i Vuka“ Sergeja Prkofjeva, „Sna letnje noći“ Feliksa Mendelsona, „Petruške“ i „Priče o vojniku“ Igora Stravinskog. Na Nomusu će se prvi put predstaviti takođe jednim neprolaznim delom – „Romeo i Julija“ Sergeja Prokofjeva.
Maštovitu lutkarsku predstavu kompanije „Per Poc“ pratiće uživo Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta i maestro Aleksandar Kojić. Ulogu naratora imaće naš ugledni glumac Milovan Filipović.

Ulaznice su u prodaji od 19. septembra na blagajni Srpskog narodnog pozorišta (Pozorišni trg 1, 021/ 520-091) prema radnom vremenu biletarnice i on-line: https://prodaja.snp.org.rs/rs/site/index
Cene karata: 1.000 dinara (parter I), 800,00 dinara (parter II), 600,00 dinara (balkon)

***
Predstave „Per Pok“ trupe su izvođene na čuvenim pozornicama poput Velikog teatra „Liceo“ u Barseloni, Kraljevkog operskog pozorištu u Madridu, bečkog Koncerthausa, Berlinskog radija, Teatra „Verdi“ u Firenci, Nacionalnog muzičkog teatra u Moskvi, Nacionalnog teatra u Pernu, Velikog teatra u Bogoti, Kairske opere, Palate katalonske muzike u Barseloni, Koncertnog holu Tajpeja. Trupa „Per Poc“ je radila s preko 40 orkestara ranga simfonijskih ansambala  Nacionalnog orkestra Lila, simfonijskih orkestara Toskane, Asturije, Tajpeja, Tenerifa, Bilbaoa, Nacionalnog simfonijskog orkestra Paname, te vodećih orkestara Galicije, Malage, Bogote i Karakasa.

Maestro Aleksandar Kojić od 2010. godine, radi kao dirigent u Operi Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
Pored standardnog operskog repertoara, dokazao se i na polju moderne opere. Izvođenje opere Mileva, savremene kompozitorke Aleksandre Vrebalov, nagrađeno je Godišnjom nagradom SNP-a za najbolju opersku predstavu 2012. godine. Francuska televizija ARTE snimila je predstavu i emitovala je šest meseci, nakon čega je Mileva ušla u prvih 15 svetskih produkcija koje je ova televizija snimila tokom 2012. godine.
U proteklih nekoliko godina Kojić je gostovao u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu i HNK „Ivana pl. Zajca” u Rijeci, Segedinskoj operi, kao i u Teatru opere i baleta u Krasnojarsku.
Sarađivao je s orkestrima u Srbiji i inostranstvu, među kojima su češki virtuozi iz Brna, „Camerata academica” iz Novog Sada, Simfonijski orkestar RTS-a i Beogradska filharmonija (koncerti za decu).
U njegov operski repertoar spadaju brojna dela Verdija, Pučinija, Čajkovskog, Mocarta, Donicetija, Rosinija Kalmana, Britna, Gotovca, Bizea, Vrebalov, Bajića, Đ. K. Menotija, Barbera i Hindemita.
Za interpretaciju opere Pikova dama P. Čajkovskog, nagrađen je Godišnjom nagradom SNP-a 2012. godine.
Kojić diriguje i balete Grk Zorba, Pinokio, Katarina Izmailova, Vragolanka.
S ansamblom Opere SNP-a u Novom Sadu zapaženo je bilo njegovo izvođenje kantate Sergeja Prokofjeva Aleksandar Nevski, kao i koncert povodom 150. godišnjice rođenja Riharda Štrausa (2014), a nedavno su veliki odjek imala predstavljanja kantate Karmina burana Karla Orfa u Novom Sadu i Beogradu.

Glumac Milovan Filipović je u stalnom angažmanu u Srpskom narodnom pozorištu, a od 2017. postaje vršilac dužnosti direktora Drame, a od naredne godine. i direktor.
U oktobru 2017. obeležio je 20 godina umetničkog rada ulogom u predstavi Autobiografija Branislava Nušića (reditelja Predraga Štrbca). Za te dve decenije iza sebe ima mnogobrojne uloge, a među njima su: Miško (Revizor), Trajko (Oslobođenje Skoplja), Troil (Troil i Kresida, koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta i ženevskog Teatra Karuža), Alan (Ljubavni jadi Vudija Alena), Lucije (Timon Atinjanin), Agent (Ujež), Handazalin (Zojkin stan), Šerbulić (Rodoljupci), Piščević (Seobe), Bole (Ostavite poruku ili Begunci Vide Ognjenović, prema motivima romana Borislava Čičovačkog, u režiji autorke), Petar Kirić (Večiti mladoženja), Trinkulo (Bura) i mnoge druge.
Mnoge role igrao je i u serijama (TV Pink, „Cobra film”, „NS Production”, RTS, RTV, „Zum media” i „Hammer Creative”). Među nagradama koje su obeležile značajnu karijeru Milovana Filipovića su godišnja nagrada SNP-a 2005. godine, za tumačenje lika kuma Mitra u Džandrljivom mužu i Aleksandra u predstavi Kome verujete? Još dve godišnje nagrade SNP-a (2013. i 2015) umetnik je dobio za ulogu Trufaldina (Sluga dvaju gospodara), odnosno glumačka ostvarenja u predstavama Autobiografija i Ostavite poruku ili Begunci.

Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta
Na dan osnivanja Opere 16. novembra 1947. Srpsko narodno pozorište je već imalo, od 1. septembra 1945. i tokom narednih meseci iste i sledeće godine, postupno formiran instrumentalni ansambl, koji je do sezone 1948/49. bio u honorarnom statusu. Ansambl Opere SNP-a je od početka imao ugledne soliste, pevače i instrumentaliste koji su negovali najznačajnija ostvarenja svetskog i nacionalnog operskog nasleđa, operete, mjuzikle, vokalno-instrumentalna dela stranih i domaćih kompozitora, horsku muziku i bogatu orkestarsku produkciju.
Danas ovaj ansambl broji 75 članova. Od novijih značajnijih međunarodnih nastupa Orkestra Opere SNP-a izdvaja se njegovo učešće na Festivalu „Al bustan” u Bejrutu (februara 2017. i marta 2019). Tekući repertoar u sezoni 2018/19. sadržao je Boeme, Kavaleriju rustikanu, Karminu buranu, Kneginju čardaša, Ljubavni napitak, Madam Baterflaj, Nabuka, Pepeljugu, Pop Ćiru i pop Spiru, Rigoleta, Seviljskog berberina, Tosku, Travijatu, Trubadura, Čarobnu frulu, kao i gala koncerte upriličene određenim povodima. Usledile su i spektakularne premijerne postavke Fausta i Aide (na Petrovaradinskoj tvrđavi, septembra 2021), a septembra ove godine i dve velike predstave Rigoleta (na matičnoj sceni i Beogradu na vodi), sa slavnim baritonom Željkom Lučićem u naslovnoj ulozi.