Laura LEVAI AKSIN, flauta & Iris KOBAL, klavir

Detalji događaja

  • sreda | 02.03.2016.
  • 20:00 - 21:20
  • Gradska kuća - Svečana sala, Novi Sad, Trg slobode 1
  • 021 452 344

Program:
Ludwig van Beethoven, Miroslav Štatkić, Ian Clark, Francis Poulenc, Lowell Liebermann

*Ulaz je SLOBODAN

LAURA LEVAI AKSIN, flauta
Rođena je u Subotici, a diplomirala je i magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Marijana Egića. Studije je nastavila u Parizu u klasama prof. Kloda Lefevra (Claude Lefebvre) i prof. Patrika Galoaa (Patrick Gallois). Usavršavala se na brojnim majstrorskim kursevima kod renomiranih solista i pedagoga.
Dobitnica je prvih i specijalnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima, kao i na takmičenju Muzičkih umetnika Jugoslavije u Zagrebu. Na šestoj Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu dodeljena joj je prva nagrada za interpretaciju savremenih dela.
Nastupala je kao solista s mnogim simfonijskim i kamernim orkestrima u zemlji i inostranstvu. Održala je veliki broj resitala i kamernih koncerata u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Holandiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rusiji, Holandiji, Portugalu, Grčkoj, Izraelu.
Nastupala je na brojnim uglednim festivalima, između ostalih, na Nomusu, Muzičkom bijenalu u Zagrebu, Glazbenoj tribini u Opatiji, Subotičkim i Somborskim muzičkim svečanostima, Letnjem festivalu u Herceg Novom, Grad-teatru u Budvi, Flauta festu u Beogradu, Belefu, Europhoniji u Zagrebu, festivalima „Sabato Serra“ u Torinu, „KotorArt“, „Pariska jesen“, zatim berlinskom Festivalu modernih umetnosti, lajpciškom Festivalu evropske avangarde, Festivalu flauta u Bekešu (Mađarska) i mnogim drugim.
Laura Levai Aksin je solo flautiskinja Vojvođanskog simfonijskog orkestra. Bavila se orkestarskim muziciranjem kao solo flautistkinja raznih orkestara i ansambala: Opere Srpskog narodnog pozorišta, „Camerata Academica“ (Novi Sad) i „Musica viva“. Za vreme boravka u Francuskoj bila je član ansambla „Tickmayer Formatio“, „Theatre Jel“ i orleanskog Orkestra flauta.
Član je kamernog trija s Ritom Kinkom (klavir) i Markom Josifoskim (violina), trija flauta „Density“ i duvačkog kvinteta „Synergia 5“. Već tri decenije sarađuje s pijanistkinjom Iris Kobal.
Snimala je za mnoge radio i TV centre u regionu – za Mađarsku TV, Češku RTV, RTV Dortmund i RAI. Izdala je kompakt diskove za „Recommended Records“ i „SLAM Production“ iz Velike Britanije, „EOS“ iz Austrije, „Visio Mundi“, SKC iz Novog Sada itd.
Bavi se pedagoškim radom kao redovni profesor flaute na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Akademiji umetnosti u Banjaluci. Održala je veliki broj majstorskih kurseva, a kao član žirija prisutna je na međunarodnim i domaćim takmičenjima i festivalima.

IRIS KOBAL, klavir
Rođena je u Novom Sadu. Studije je započela na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Igora Laska, a diplomirala i magistrirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Arba Valdme. Usavršavala se na Visokoj muzičkoj školi u Beču, u klasi prof. Rolanda Kelera. Usavršavala se kod poznatih pedagoga i pijanista kao što su Jevgenije Timakin, Kemal Gekić, Jokut Mihailović, Noel Flores i dr.
Radi kao redovni profesor za glavni predmet klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Više godina je bila šef Katedre za klavir, a od 2010. godine je šef  Departmana muzičke umetnosti Akademije umetnosti u Novom Sadu.
Dobitnica je nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Aktivno koncertira kao solista i kamerni muzičar. Gostovala je u skoro svim značajnijim dvoranama u Srbiji, kao i na podijumima u inostranstvu (Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Crna Gora, Francuska, Mađarska, Italija, Nemačka, Austija, Kanada). Nastupala je kao solista sa Simfonijskim orkestrom RTB, Orkestrom JNA, Zagrebačkom filharmonijom, Kameratom akademika, Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti u Novom Sadu i festivalskim orkestrom KotorArta.
Svirala je na značajnim festivalima, kao što su memorijali „Emil Hajek“ u Beogradu i „Darko Lukić“ u Osijeku, Letnji festival u Herceg Novom, Grad teatar u Budvi, Festival savremene muzike u Opatiji, Novosadske muzičke svečanosti, muzičke svečanosti u Subotici i Somboru, KotorArtu.
Bila je član ansambla za savremenu muziku „Musica viva“ i ansambla „Ad libitum“. Sarađivala je s poznatim domaćim i stranim umetnicima, kao što su Laura Levai Aksin, Dejan Bogdanović, Branislav Jatić, Nikola Srdić, Ištvan Varga, Vera Kovač Vitkai, Ami Flamer, Mišel Arinjon, Megumi Tešima.
Snimala je za jugoslovenske RTV u Novom Sadu, Beogradu, Sarajevu i Skoplju, kao i za italijanski RAI. U pripremi je de-ve-de izdanje pod nazivom Minijature s delima Petra Čajkovskog.