LAJKO FELIX & VOŁOSI

Detalji događaja

  • petak | 12.04.2019.
  • 20:00 - 21:30
  • Studio "M", Ignjata Pavlasa, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Nomus 2019.
Program: Clasic VS Etno & Jazz

Prodaja ulaznica i informacije u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja. On-line rezervacije i kupovina karata: www.muzickaomladina.org
Cena ulaznice: 1.000,00 dinara

Realizaciju koncerta pomogla je Ambasada Republike Poljske u Beogradu
Pokrovitelj festivala Nomus 2019. Grad Novi Sad

LAJKO FELIKS, violina, Srbija / Mađarska
Rođen 1974. u Bačkoj Topoli, multietničkom i multikulturalnom gradiću u Vojvodini, u detinjstvu je počeo da uči citru da bi u Srednjoj muzičkoj školi u Subotici, na odseku za duvačke instrumente, završio saksofon. U Budimpeštu je otišao s pozajmljenom violinom i postao član Kvarteta „Dresch“. Niko pre njega u porodici, i pored afiniteta i ljubavi prema muzici, nije se njome profesionalno bavio. I danas Lajko Feliks živi između Budimpešte i Subotice, predstavljajući i povezujući kulturu Mađarske i svog rodnog vojvođanskog tla.
„Moja muzika je suštinski zasnovana, odnosno oslonjena na senzibilnosti i raznovrsnosti mog instrumenta. Ja ne sviram takozvani novi muzički stil. Imam i sledim svoj put u improvizaciji i komponovanju. Ne pravim razliku između muzičkih stilova i trendova; sviram folk, klasiku, rok, bluz, džez, jednako i improvizovane melodije.“ U stvari, Lajko stvara muziku više impulsivno, pa stoga i nije neophodno definisati njegov stil ili muzički žanr, jer ona je kreirana upravo iz suprotnosti, odnosno često od retko spojivog.
Lajko Feliks rado i često sarađuje s velikim brojem dobro poznatih grupa i solista. Imao je i nekoliko koncerata s Aleksandrom Balaneskuom i duvačkim bendom čuvenog trubača Bobana Markovića. Njegova violina osvaja muzički senzibilnu publiku širom sveta, u: Tokiju, Amsterdamu, Berlinu, Bratislavi, Pragu, Budimpešti, Brašovu, Beogradu, Sarajevu, Ljubljani, Frankfurtu, Lionu, Bordou, Veneciji, Veroni, Edinburgu, Londonu, Talinu, Beču i Njujorku. Često upoređivan ili nazivan „đavoljim violinistom“, „vojvođanskim Paganinijem“ ili ranije „čudom od deteta“, kada je na podijumu s instrumentom, bila to violina ili citra, Lajko je sposoban i spreman da učini sve da zadivi publiku i uvede je u svet poznat i dostupan samo onima rođenim sa specijalnim talentom.

VOLOSI, Poljska
„Volosi su revolucija – njihova moćna izvođačka energija ruši muzičke i geografske granice kako bi stvorila jednu neodoljivu mešavinu. Pokušajte da ih ne volite.“ Meri En Kenedi, Bi-Bi-Si
Debitantski nastup gudačkog kvinteta „Volosi” na Festivalu „Nova tradicija“ 2010. pobrao je sva moguća priznanja i nagrade da bi već sledeće godine ovakvo oduševljenje i uspesi bili potvrđeni osvajanjem Gran prija „Svetozar Stračina“ za najbolje ostvarenje u kategoriji „muzike sveta“ (world music) međunarodnog bijenalnog takmičenja za snimke narodne muzike u produkciji članica Evropske radiodifuzne unije (EBU – European Broadcasting Union). Prvi snimljeni album benda iz 2012. ušao je na top-listu najboljih 20 evropskih ostvarenja u žanru muzike sveta (World Charts Europe TOP20) i od tada su „Volosi“ na neprekidnoj turneji, svirajući u Londonu, Berlinu, Pragu, Katovicama, Kilu, Opatiji, Beču, Šlezvigu, Varšavi, Tbilisiju, Šćećinu, Brižu. Godine 2016. muzička grupa „Volosi” osvojila je Gran-pri „Czech Music Crossroads” na multižanrovskom Festivalu „Colours of Ostrava“, najvećem međunarodnom muzičkom festivalu u Češkoj Republici, na kojem je tada učestvovalo 130 bendova. Kritičari su jedinstveni u oceni da su „Volosi“ uspeli da ostvare jedinstven i originalan muzički stil koji se opire kategorizaciji. Izvirući i razvijajući se iz karpatskih korena, ali se i obogaćujući i podupirući obeležjima džez improvizacije, ispunjene energijom roka i punim zamahom emotivno snažnog sadržaja, ona ih najčešće iznenađuje retkom svežinom i originalnošću, stvarajući im osećanje neobičnog zadovoljstva. Ovim osobenostima ansambl kao poseban fenomen podjednako oduševljava i posetioce velikih rok festivala i publiku u prestižnim koncertnim dvoranama i ljubitelje muzike sveta (world music).