Kvartet saksofona „SIGNUM“ – Nemačka

Detalji događaja

  • utorak | 19.04.2016.
  • 22:00 - 23:20
  • Svečana sala Gradske kuće, Trg slobode 1, Novi Sad
  • 021 452 344

„Zvezde u usponu 2014/15“ prema Organizaciji evropskih koncertnih dvorana
Blaž KEMPERLE, sopran saksofon – Erik NESTLER, alt saksofon
Alan LUŽAR, tenor saksofon – Guerino BELLAROSA, bariton saksofon

Program:
E. GRIEG:
Iz Holbergovog vremena / From Holberg’s Time, op.40 (1949) (arr. Maarten Jense)

S. BARBER:
Adagio iz Gudačkog kvarteta h–moll, op.11 (arr. Johan van der Linden)

G. LIGETI:
Šest bagatela, ar. Guilaume Bourgogne
Six Bagatelles, Transcription for saxophone quartet by Guilaume Bourgogne

D.ŠOSTAKOVIČ:
Dva komada za gudački kvartet, ar. Kvartet saksofona Signum
Two pieces for String Quartet, Transcription for saxophone quartet by SIGNUM saxophone quartet

G. GERSHWIN:
Svita na teme iz opera Porgi i Bes, ar. Sylvain Dedenon
Suite after themes of Porgy and Bess, Transcription for saxophone quartet by Sylvain Dedenon

*Prodaja ulaznica i informacije: Muzička omladina Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel.021/452 344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa. ON LINE rezervacije i prodaja na : www.muzickaomladina.org

cena ulaznice: 600,00 dinara

KVARTET SAKSOFONA „SIGNUM”, Nemačka
„Bilo da je njihova muzika prodorna, oštra ili bolna, kod slušalaca stvara utisak potpunog utapanja u njene tokove. Svirajući ponekad silno i brzo, katkad plemenito i lagano, ali uvek sigurno, čvrsto i upečatljivo, umetnici na svojim saksofonima suvereno prikazuju uobičajene, „klasične” mogućnosti ovih instrumenata, premda su još impresivniji u uverljivom otkrivanju onih tonova za koje ne biste ni pomislili da ih je moguće proizvesti. Istovremeno, postižu savršenu homogenost kvartetskog zvuka, dajući svom, posebno raspoloženom, muziciranju atribute nezaboravnog događaja i retkog slušalačkog iskustva.”
Ovako izgledaju, u slobodnom prevodu, utisci objavljeni u nemačkim novinama Rhein Main Presse, septembra 2010, povodom jednog koncerta Kvarteta saksofona „Signum”, koji spaja četiri različita zvučna i umetnička karaktera u jedinstveno izvođačko telo. Pored ogromnog dinamičkog raspona i izvanredne muzikalnosti, četvoricu sjajnih interpretatora krasi i uzvudljiva radost kreacije, što ovaj sastav izdvaja među mnogim izvrsnim kamernim formacijama.
Kolege iz studentskih dana – Blaž Kemperle (sopran saksofon), Erik Nestler (alt saksofon), Alan Lužar (tenor saksofon) i Gverino Belarosa – sreli su se u Kelnu, gde su 2006. osnovali svoj redak sastav. Školovanjem vezani i za Beč i Amsterdam, od početka su bili inspirisani kvartetima „Eben”, „Artemis” i „Gabor Takač-Nađ”. Dugo su bili i u redovnom „pedagoškom” kontaktu s renomiranim muzičarima, permanentno radeći kako na individualnom, tako i na zajedničkom usavršavanju, primajući instrukcije od Danijela Gotjea (Keln), Rafaela Merlina („Eben”), Fridemana Vajglea („Artemis”) i Gerharda Šulca („Alban Berg”). Nagrađivan na međunarodnim takmičenjima, između ostalih i u Luganu, Berlinu i Veroni (prva nagrada u kategoriji kamerne muzike na Međunarodnom takmičenju „Torneo”, 2011) ansambl danas svira u mnogim velikim koncertnim salama i na festivalima širom Evrope, da bi 2013. debitovao i u njujorškom Karnegi holu. Posebno mu je značajno priznanje „Zvezde u usponu” 2014/15. koje dodeljuje Organizacija evropskih koncertnih dvorana. Koncertna mapa „Signuma”, koja se širila preko Francuske, Holandije, Austrije, Švajcarske, Italije, Slovenije, Litvanije i Crne Gore, do Tajlanda i Rusije, računajući i pomenute renomirane festivalske manifestacije, obuhvatila je prošle godine i nastupe u Londonu (Centar „Barbican”), Beču (Koncerthaus), Amsterdamu (Koncertgebau), Briselu (Palata lepih umetnosti), Firenci (Teatro della Pergola), Lisabonu (Gulbenkian), Baden-Badenu, Luksemburgu, Hamburgu, Dortmundu, Kelnu, Šlezvig-Holštajnu. U ovoj sezoni se nastavlja novim koncertima u Centru „Barbican”, velikoj sali Sanktpeterburške filharmonije, zatim u Moskvi, Nižnjem Novgorodu, ponovo u Luksemburgu, Salcburgu, Cirihu, Bernu, Bremenu, Drezdenu, Japanu, debitovanjem u Centru umetnosti u Seulu i na Novosadskim muzičkim svečanostima. U stalnom traženju novih kontakata, ambiciozni saksofonisti radili su s Folkerom Udeom na produkciji Bahove Umetnosti fuge, kao i s nekoliko zanimljivih umetnika kojima su proširili svoj sastav. Među njima su bili violončelisti Mario Brunelo, Matijas Bartolomej i Harijet Krijg, mladi litvanski harmonikaš Martinas i pijanisti Mihael Lifits i Džulijan Kventin. Iz saradnje s različitim orkestrima proizašla je i ideja o prvom izvođenju Koncerta za orkestar i kvartet sakofona Filipa Glasa u Đenovi i Viljnusu ove godine.
U najnovije vreme Kvartet „Signum” se bavio muzičkim teatrom za decu i tinejdžere, stvarajući svoj prvi pozorišni šou Stand by me – the Signum sound, experience, u režiji Leticije Rencini, svojevrsni vizuelni koncert za porodice s decom (8+) o zvuku, imaginaciji i prijateljstvu. Uspešna premijera u produkciji Luksemburške i Kelnske filharmonije održana je januara ove godine u Luksemburgu. Prvi kompakt-disk kvarteta pod nazivom DEBUT, s delima Griga, Ravela, Bartoka i Šostakoviča, realizovan je maja 2011. u izdavačkoj kući „Ars Produktion”. Drugi, objavljen decembra 2014, naslovljen je kao Balkanication, a u tekućoj 2016. izaći će i treći.