Koncert horske muzike

Detalji događaja

  • петак | 26.05.2017.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

ADOLF FREDRIKS FÖRÄLDRAKÖR, Stokholm

Gosti koncerta:

HorUns, Univerzitetski hor, Novi Sad

Hor Saborne crkve Sveti Georgije, Novi Sad

Program: Palestrina, Brahms, Slavenski, Mokranjac…

Ulaz je SLOBODAN!

Osnovan 1968. godine, ADOLF FREDRIKS FÖRÄLDRAKÖR je mešoviti hor od četrdeset članova, koji gaje istu strast i ljubav prema pevanju, kao i njihova deca koja pohađaju vodeću muzičku školu u Švedskoj „Adolf Fredrik”. Pored koncerata širom Švedske, ovaj hor je ostvario i brojne turneje u Nemačkoj, Italiji, Republici Češkoj i Letoniji. U decembru 2014. i 2015. ovaj ansambl je, zajedno s još šest horova, pevao na božićnom koncertu Kraljevskog stokholmskog filharmonijskog orkestra.  Hor će se na koncertu u novosadskoj Sinagogi predstaviti raznovrsnim repertoarom koji će obuhvatiti kompozicije od Palestrine do komada savremenih švedskih autora. Dirigent ansambla je Karin Valgren (Carin Wallgren), dugogodišnja članica (violistkinja) Kraljevske filharmonije iz Stokholma.

HorUns koji okuplja studente svih fakulteta Novosadskog univerziteta oformljen je u proleće 2015. godine s ciljem da u svojoj sredini, ali i u inostranim univerzitetskim krugovima, promoviše srpsku i svetsku horsku tradiciju različitih stilova, vrsta i žanrova. Kroz rad s inostranim ansamblima i dirigentima HorUns želi da putem zajedničkih projekata, kako onih umetničkih tako i društveno-angažovanih, afirmiše nove oblike horske delatnosti. Pored službenih nastupa za potrebe Rektorata Novosadskog univerziteta, kao i drugih značajnih gradskih, pokrajinskih i republičkih institucija (SANU, Matica srpska…), hor neguje i koncertne aktivnosti u tradicionalnim i netradicionalnim prostorima. Dirigent hora je dr Bogdan Đaković, muzikolog i redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Hor Saborne crkve Sv. Georgije iz Novog Sada nastavlja bogatu tradiciju srpskih, bačkih i novosadskih crkveno-pevačkih društava, a posebno Katedralnog hora (1939). U oktobru 1992. godine sadašnji hor dobija današnji naziv i funkciju matičnog hora novosadske Saborne crkve, pokušavajući da nastavi rad i koncept pomenutog predratnog ansambla, pri čemu bi svaka liturgija u Sabornoj crkvi trebalo da bude ujedno i duhovni koncert. Najznačajniji koncerti: u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu, Katedrali sv. Abrozija u Milanu, Crkvi sv. Augusta u Barseloni, katedrali u Noridžu, zatim u Crkvi sv. Petra i Pavla u Kromeru, Crkvi sv. Aleksandra u Bergamu, Crkvi sv. Dominga u Lisabonu, sali Državnog konzervatorijuma u Solunu, u Crkvi sv. Sofije u Stokholmu…Pojao je liturgije u srpskim crkvama u Bernu i u Trstu.