Koncert hora „Sveti Stefan Dečanski“ povodom jubileja 30 godina pojanja i trajanja

Detalji događaja

  • nedelja | 26.11.2017.
  • 19:30 - 21:00
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad

Dirigent: Tamara Adamov Petijević

Solisti: Radoslava Vorgić Žuržovan, sopran i Ljiljana Lišković, sopran

Program: duhovna i svetovna srpska i ruska horska muzika; nove kompozicije mladih autora, pisane na napeve srpskog „karlovačkog“ crkvenog pojanja

Trajanje: 90 minuta u 2 dela

*Ulaznica za koncert je dobrovoljni prilog za Centar „Živeti uspravno“

***

Tamara Adamov Petijević

Dirigent je tri hora i dva simfonijska orkestra, koji broje oko 300, mahom mladih ljudi.  Završila je violinu na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu, a tokom školovanja je bila član nekoliko kamernih i simfonijskih orkestara (Camerata Academica, Vojvođanska filharmonija…).

Horsko dirigovanje je usavršavala u Nemačkoj, Holandiji, Italiji i Izraelu kroz rad sa renomiranim dirigentima (Philip Ledger, Volker Hempfling, Michael Gohl, Timothy Brown, Toon Koopman, Dan Hoegset, Gudrun Schroefel…). Specijalizovala je dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Bojana Suđića, a sada privodi kraju doktorske studije.

Hor „Sveti Stefan Dečanski“iz Novog Sada, kojim diriguje 25 godina, jedan je od najboljih horova u Srbiji; gostovao je u gotovo svim evropskim zemljama, Rusiji i Izraelu, a kao mešoviti i ženski hor, dobitnik je i nekoliko internacionalnih nagrada (Langolen-Velika Britanija, Hajnovka, Bjalistok – Poljska). Dobitnik je Velike nagrade „Grand Prix“ na 12. Međunarodnom festivalu kamernih horova i vokalni ansambala  u Kragujevcu 2017., a na istom Festivalu je ponela i titulu najboljeg dirigenta. Od osnivanja „Dečanski“ redovno i intenzivno deluje prvenstveno kao crkveni hor, prvo u Novom Sadu, a od 2011. godine u Sremskim Karlovcima, negujući izuzetno velik i širok repertoar crkveno-bogoslužbene muzike.

Sa svojim horovima je član velike evropske horske asocijacije Europa Cantat, u čijem radu aktivno učestvuje od 1999. godine. Član je Regionalnog umetničkog komiteta te asocijacije, te brojnih međunarodnih žirija na horskim takmičenjima, kao i žirija za dodelu kompozitorske nagrade European Award for Choral Composition. Sa ženskim i mešovitim horom srednje muzičke škole „Isidor Bajić“ iz Novog Sada osvaja prve nagrade na svim republičkim takmičenjima u proteklih 15 godina i nekoliko priznanja na internacionalnim takmičenjima i festivalima: laskava titula za najboljeg dirigenta:

Best Conductor Performance – Takmičenje Young Prague 2006. i  titula Ambasador dobre volje države Izrael – FestivalZimriya 2007 u Jerusalimu.

Sa ženskim horom srednje muzičke škole je maja 2017. osvojila titulu laureata na Međunarodnom horskom takmičenju u Bijeljini, dok je sa Omladinskim simfonijskim orkestrom „Isidor Bajić“ nagrađena Prvom nagradom SUMMA CUM LAUDE („sa najvećom pohvalom“) na Evropskom takmičenju omladinskih orkestara u Nerpeltu, Belgija, aprila 2017 godine.

Osniva Vokalni studio Orfelin, 2009, koji ubrzo prerasta u vokalno-instrumentalni polu-profesionalni ansambl sa težištem na izvođenju oratorijumske muzike, a repertoar čine dela svih epoha: od starih majstora do savremenih autora. Posebno mesto u repertoaru Orfelin-a predstavlja negovanje sopstvenog muzičkog nasleđa. U saradnji sa Udruženjem kompozitora Vojvodine, izvela je premijerno brojne kompozicije domaćih autora.

Intenzivno se bavi istraživanjem duhovne i horske muzike u saradnji sa Muzikološkim institutom SANU; snima za brojne domaće i strane medije, objavljuje 10 diskova horske muzike i nekoliko zapaženih notnih izdanja („Osmoglasnik“ Kornelija Stankovića, „Osmoglasnik“ Branka Čenejca, kompilacija“Srpski Božić“, objavljena već u dva izdanja). Sarađuje sa svim kulturnim institucijama od nacionalnog značaja, gde je više puta i nastupala (Matica srpska, Galerija matice srpske, Narodni muzej, Srpska akademija nauka i umetnosti itd.)

Od 2011. do 2013. godine vodila je muški hor učenika Bogoslovije u Sremskim Karlovcima, kao prva žena – profesor i dirigent u istoriji te institucije od XVIII veka. Vodila je Horske radionice pravoslavne duhovne muzike u Čikagu (SAD), Torontu (Kanada) i Torinu (Italija).

U februaru 2016. godine je izvela celovečernji koncert sa Horom Radio Televizije Srbije, sa kojim, kao dirigent, i dalje nastavlja saradnju na snimanju i arhiviranju dela srpske horske muzike. Od 2016. godine član je Programske komisije festivala „Mokranjčevi dani“ u Negotinu.

Maja 2017. inicira i osniva Srpski horski savez (Srpsku horsku asocijaciju) u Somboru, koja je do sada okupila preko 120 horova iz Srbije, kao i srpskih horova van nje.

Hor „Sveti Stefan Dečanski“ je osnovan  1987. godine u Novom Sadu kao crkveni hor, da bi tokom godina prerastao u jedan od najboljih i najcenjenijih horova u Srbiji, čiji repertoar obuhvata i duhovnu i svetovnu muziku na raznim jezicima. Čine ga uglavnom mladi ljudi, profesionalni muzičari i amateri sa horskim iskustvom. Iako ostaju dosledni svome najdubljem uverenju da crkvenu muziku treba uvek iznova vraćati u kontekst bogosluženja, kome od iskona jedino i pripada, članovi ovog ansambla često priređuju i koncerte duhovne horske muzike u zemlji i inostranstvu.

Hor je član velike asocijacije Europa Cantat, čije festivale i radionice redovno pohađa. Neguje intenzivnu saradnju i kontakte sa brojnim horovima i dirigentima širom Evrope, Amerike i Rusije, kao i sa najznačajnijim srpskim institucijama od nacionalnog značaja (Matica srpska, Galerija Matice srpske, Narodni muzej u Beogradu, SANU itd.)

Repertoar čine dela duhovne muzike od 13. veka do savremenih autora, obrade srpskih narodnih pesama, kao i svetovna horska muzika na raznim jezicima.  Snimljeno je i objavljeno 15 zvučnih i 3 notna izdanja, a Muzikološki institut SANU je diskove hora „Srpski Božić“ i „Velika Sedmica i Vaskrs“ uvrstio u najznačajnija ostvarenja savremenog srpskog horskog muzičkog izdavaštva. Notno-naučni zbornik „Hilandarski ktitori u pravoslavnom pojanju“ dr Danice Petrović, za koju je hor izveo i snimio CD, dobitnik je Nagrade Vukove zadužbine za nauku 1999.

Hor je prvi izveo i objavio „Osmoglasnik“ Kornelija Stankovića, sa harmonizacijama nastarijih zapisa srpskog crkvenog pojanja. Hor je izdao još dva notna zbornika: „Osmoglasnik“ Branka Čenejca i „Srpski Božić“-veliku zbirku crkvenih i narodnih napeva.

Dobitnik je 2. nagrade na Internacionalnom takmičenju u Langolenu, Vels. 2017. osvaja Veliku nagradu (Grand Prix) na 12. Međunarodnom festivalu kamernih hroova i vokalnih ansambala u Kragujevcu.

Među brojnim koncertima u inostranstvu ističemo nastupe u okviru Božićnih festivala duhovne muzike u Moskvi (2003. i 2011.), Sankt Peterburgu (2014), Pečuju (Festival Evropa Kantat 2015.), zatim koncert u Jerusalimu 2007. i nastupe u gotovo svim evropskim prestonicama (London, Brisel, Ženeva, Berlin, Lisabon, Pariz, Minhen, Beč, Budimpešta, Varšava …). Prvi je hor koji je posle rata 1990-tih gostovao u Zagrebu, Dubrovniku i Sarajevu, kao i u manastirima i srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji, koje često pohodi.