Klavirsko trojstvo

Detalji događaja

  • subota | 16.07.2022.
  • 22:20 - 00:00
  • Kreativni distrikt (Kineska četvrt), Liman, Novi Sad
  • 021/452-344

Vasil HADŽIMANOV – Bojan ZULFIKARPAŠIĆ – Matija DEDIĆ

Trojica izvanrednih muzičara s briljantnim međunarodnim karijerama, brojnim autorskim proslavljenim albumima i saradnjama s najvećim imenima džez i etno scene današnjice.
Muzičari koji su uveli balkanski melos u svetski džez.
Maheri u spajanju različitih muzičkih pravaca i jezika i stvaranju novih, moćnih i modernih zvučnih svetova.

Ove tri poptpuno ostvarene i snažne muzičke individue prvi put sviraju zajedno.
Jedinstveni događaj! Ne propustite ga!

Ulaz je slobodan.

*Koncert se realizuje u okviru programskog luka Tvrđava mira Novi Sad Evropska prestonica kulture.
Nosilac projekta: Muzička omladina Novog Sada.

***
Vasil Hadžimanov pijanista, kompozitor, aranžer i pedagog je muzičar beskrajnog dara i sasvim posebna pojava na srpskoj džez sceni, s kraja dvadesetog veka i početka novog milenijuma. Sva izdanja i sva muzika ovog umetnika su u Srbiji proglašena za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.
Kroz svoju umetnost, Vasil Hadžimanov se predstavlja kao siguran pratilac savremenih stremljenja, progresivnog zvuka i fuzija različitih muzičkih pravaca koje uspešno slaže u ono što bismo danas mogli da nazovemo terminom world music.
Pored brojnih nastupa širom sveta, bavi se i komponovanjem filmske muzike za niz dokumentarnih i igranih filmova i televizijskih serija.
Predaje na Muzičkoj akademiji u Štipu (Makedonija), kao gostujući profesor i vođa odseka za džez klavir i na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu.
Studirao je na čuvenom Koledžu za muziku „Berkli“.
www.vhband.com

Pijanista Bojan Zulfikarpašić je rođen u Beogradu, a s dvadeset godina se seli u Pariz gde i danas živi i ima fantastičnu karijeru.
Sarađuje sa slavnim svetskim muzičarima. Ostvario je deset autorskih albuma. Bojan Z često svira i na ksenofonu – instrumentu sastavljenom od delova različitih elektonskih klavijatura, koje je sam umetnik patentirao.
Poslednjih godina bavi se produkcijom i aranžiranjem albuma drugih kolega muzičara, (Michel Portal i Amira Medunjanin), koji osvajaju najviša priznanja i nagrade.
Bojan Z. maštovito i spretno miksa svoj ogroman muzički prtljag – od klasične, potom brazilske, pa muzike Bitlsa, do balkanskog folklora, bluza i džeza.
Njegova muzika nekako uvek izmiče bilo kakvim kategorizacijama. Bojan Z. se ne plaši da luta dobro utabanim stazama, ali uvek pomera i proširuje granice.

Matija Dedić je osvojio preko 25 nagrada Porin u različitim kategorijama, nagrade „Crni Mačak“, Mega Music Award i još destetak priznanja za najboljeg instrumentalistu godine. Nastupao je u gotovo svim zemljama Europe, kao i u Americi i Africi. Svirao je u dvoranama poput njujorškog Centra „Linkoln“ i pariske „Olimpije“. Sarađuje s velikim muzičkim imenima svetske džez scene, ali i popularnim muzičarima hrvatske pop scene – Masimom i Džibonijem. Često je nastupao s Oliverom Dragojevićem i svojim ocem Aresnom Dedićem, kojem je 2015. posvetio album „Matija svira Arsena“. Ovo izdanje proglašeno je za najbolji ujedno i najprodavaniji album u Hrvatskoj.
Matija Dedić piše muziku za televiziju i pozorišta.
Završio je Džez akademiju u Gracu.
www.matijadedic.com