Klavirski duo – Lidija Bizjak i Mihajlo Zurković

Detalji događaja

  • sreda | 21.12.2022.
  • 20:00 - 21:00
  • Galerija Matice srpske (Trg galerija 1), Novi Sad
  • 021/ 452-344

Ciklus „Božićno-novogodišnji koncerti“
Simfonijski udvoje!

Program:
L. van Betoven: Uvertira Coriolan op. 62, za klavir četvororučno, transkripcija Huga Urliha (9’)
Aleksandra Vrebalov: Bagatele, sa solo klavir (10’)
L. van Betoven: Simfonija br .7 op. 92, za klavir četvororučno, transkripcija Huga Urliha (42’)

Ulaz je SLOBODAN. Dobrodošli!
***
Pijanistkinja Lidija Bizjak diplomirala je i završila poslediplomske studije na Pariskom konzervatorijumu s prvim nagradama iz klavira (klasa profesora Žaka Ruvijea) i iz kamerne muzike (kod Morisa Burga), kao i na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (klasa profesora Aleksandra Šandorova).
Laureat Međunarodnog konkursa u Dablinu 2000. godine, Lidija Bizjak je ponela laskavu titulu „zvezde u usponu” (rising stars) 2000/01. i u okviru istoimene turneje nastupila na devet koncerata: u Njujorku (Karnegi hol), Londonu (Vigmor hol), Beču (Muzikferajn), Amsterdamu (Koncertgebau), Parizu, Atini, Kelnu, Briselu i Birmingemu.
Posle osvajanja konkursa „Pre scene” („Avant-scène”) na Pariskom konzervatorijumu, tokom 2002. izvela je Ravelov Koncert za levu ruku u sali Cité de la Musique u Parizu i Šopenov Drugi koncert na festivalu u Lionu.
Učestvovala je i na brojnim festivalima u zemlji, širom Evrope, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama.
Nastupala je kao solista sa svim značajnijim orkestrima u Srbiji, ali i međunarodnim ansamblima, među kojima su: „Kapitol” iz Tuluza, Nacionalni orkestar Francuske, orkestar iz Pikardije, Sinfonija „Britten”, Sinfonijeta Hongkonga, Sinfonija Varsovija, Štutgartska filharmonija i Simfonijski orkestar RTV Irske.
Godine 2002. osniva klavirski duo sa sestrom Sanjom, koji ubrzo postiže zapažene uspehe osvojivši dve specijalne nagrade na takmičenju ARD-a u Minhenu 2005. godine i nizom koncerata u Francuskoj i širom Evrope, kao i u Australiji i Japanu. Do sada je duo izdao dva kompakt-diska, za diskografske kuće „Mirare” i „Onyx”, koja su naišla na sjajan prijem kod publike i kritike.
Lidija Bizjak se paralelno bavi i pedagoškim radom kao redovni profesor na Regionalnom konzervatorijumu Normandije u Kanu (Caen) i na konzervatorijumu u 18. arondismanu u Parizu.

S 14 godina pijanista Mihajlo Zurković postaje student „nulte godine“ za izuzetne mlade talente pri Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Diplomirao je i magistrirao u istoj ustanovi s najvišim ocenama, u klasi prof. Jokuthon Mihailović. Dobitnik je mnogih nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima, od kojih su najznačajnije: prva specijalna nagrada na međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ (Beograd, 1995), prva nagrada na međunarodnom takmičenju „Citta di Moncalieri“ (Monkalijeri, Italija, 1995) i prva nagrada na Internacionalnom forumu u Kijevu (Ukrajina, 2009).
Od svog prvog solističkog koncerta, koji je imao sa 12 godina, pa do sada Zurković je odsvirao preko četiristo resitala, kamernih koncerata i nastupao kao solista s različitim orkestrima. Svirao je u svim značajnijim salama u Srbiji i imao zapažene nastupe u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Italiji, Francuskoj, Španiji, Belgiji, Rumuniji, Mađarskoj, Japanu, Kini, Rusiji i SAD-u. Svirao je i na brojnim uglednim festivalima širom Evope i sveta.
Tokom koncertne sezone 2013/14. učestvuje u velikom projektu irske kompanije „Fabulous Beast Dance Theatre“, u okviru koga izvodi Posvećenje proleća i Petrušku Igora Stravinskog na festivalima u Nemačkoj i Irskoj.
Godine 2009. je izdao kompak-disk u produkciji kulturnog centra „Laza Kostić“ iz Sombora i Akademije umetnosti Novi Sad s delima Šuberta, Šopena, Bramsa i Skrjabina.
Mihajlo Zurković je idejni tvorac, jedan od osnivača i prvi umetnički direktor ponovno uspostavljenog muzičkog festivala Somborske muzičke svečanosti – SOMUS.
Angažovan je kao vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.