Klavirski duo „Jelena i Julija“

Detalji događaja

  • четвртак | 26.10.2017.
  • 20:00 - 21:30
  • Gradska kuća, Trg slobode 1, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Program: Chopin, Čajkovski, Rahmanjinov

Ulaz je SLOBODAN!

***

Jelena Bajić i Julija Bal su započele saradnju za vreme studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Jokut Mihailović (gde su obe i diplomirale). Na inicijativu profesora sa AUNS-a osnovale su klavirski duo (tada pod mentorstvom prof. Marine Milić Apostolović). Pažnju publike privukle su kada su u saradnji s profesorom glume Ivanom Klemencom prvi put nastupile u nesvakidašnjem izdanju, u novosadskoj Sinagogi, kao deo multimedijalnog projekta Muzika i scenski pokret. Neobičnost ovog nastupa sastojala se u tome što se, pored izvođenja, od umetnica zahtevalo i zalaženje u područje mimike i scenskog pokreta.

Duo Jelena i Julija je imao značajne nastupe, među kojima su oni na manifestacijama: Dani AUNS-a, Noć muzeja, Međunarodna konferencija EPTA u Novom Sadu, potom na otvaranju takmičenja Slavenski, a održale su i dva koncerta u velikoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Pored kamerne muzike, Jelena i Julija uspešno razvijaju i samostalne karijere. Izvođenjem svojih transkripcija za klavir, Julija Bal je kao pijanista i kompozitor privukla pažnju javnosti kada je kao laureat konkursa IBLA 2008 (Italija) i dobitnik nagrade Villa-Lobos nastupila u njujorškom Karnegi holu 2009, u okviru turneje po SAD-u (Virdžinija, Njujork, Arkanzas i S. Dakota). Bila je i finalistkinja Međunarodnog takmičenja za muzičku ličnost Tansman 2008 (Poljska) i dobitnica druge nagrade na međunarodnim pijanističkim takmičenjima Bradshaw & Buono 2010. i Victorija Caffa Rigetti 2012. Nastupala je kao solista širom Srbije, Poljske, Nemačke, Mađarske, Francuske, Italije, Hrvatske, Slovenije, Grčke i SAD-a. Od 2009. godine stalni je član međunarodnog žirija na konkursima Bartok–Kabalevski–Prokofijev i IBLA u Italiji. Snimci njenih transkripcija nalaze se u arhivi Muzeja H. Vilje-Lobosa u Rio de Žaneiru. Osnovne studije je stekla u klasi prof. Jokut Mihailović i Kemala Gekića, a magistrirala u klasi prof. Biljane Gorunović na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Trenutno se nalazi na doktorskim studijama klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof. Dubravke Jovičić.

Jelena Bajić sa šesnaest godina na poziv prof. Jokut Mihailović upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu i kod iste profesorke završava diplomske i magistarske studije. U toku školovanja usavršavala se kod uglednih umetnika i pedagoga, među kojima su: K. Gekić, N. Popović, M. L. Petrović, A. Frejzer, D. Vestfal. Učestvovala je i osvajala nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima u Kortemiliji, Vernigerodeu, Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Nastupala je u Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Srbiji (na koncertima beogradskoj Kolarčevoj zadužbini izvodila je i svoje autorske komade Kataklizma i Zvona). U Novom Sadu je nastupala na A festu, KONTEHU, u novosadskoj Sinagogi i u Galeriji Matice srpske. Imala je niz resitala širom Vojvodine u cilju približavanja klasične muzike širem auditorijumu. Sarađivala je s violinistom Mihalom Budinskim. Snimala je za RTS i RTV. Trenutno se nalazi na doktorskim studijama klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof. Ninoslava Živkovića.

U novembru 2012. Jelena i Julija su se vratile s Međunarodnog konkursa Victorija Caffa Rigetti (Italija) s osvojenim nagradama kako u kategoriji solista, gde je Jelena osvojila prvu, a Julija drugu nagradu, tako i u kategoriji kamernih ansambala, gde su kao klavirski duo dobile drugu nagradu i poziv za dalje nastupe.

http://www.youtube.com/user/julijabal