KEMAL GEKIĆ

Detalji događaja

  • уторак | 10.11.2015.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021 452 344

Na programu: Johan Sebastijan Bah i Franc List

Ulaznice po ceni od 1.000,00 dinara se mogu nabaviti u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel.021 452 344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova.
ON-LINE rezervacije i prodaja na: www.muzickaomladina.org

„…Ekstravagancija divljeg vatrometa… čini se da prevazilazi zakone prirode… fascinantno i potčinjavajuće…“
Le Devoar, Kanada

„…Genije beskrajnog talenta….”
Jan Weber, Express wieczorny

kemal web 01

Jedan od najistaknutijih pijanista svoje generacije, čije interpretacije krasi originalnost pristupa, često provokativnog i intrigantnog, ali zato hrabrog i vrlo uverljivog, školovao se na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesorke Jokut Mihailović. U dvadesetoj, 1982, već je asistent u istoj instituciji, a tri godine kasnije završava i poslediplomske studije. Iste, 1985 – na Šopenovom takmičenju – počele su i kontroverze koje će nadalje pratiti ovog nekonvencionalnog, veoma ekspresivnog i tehnički perfektnog umetnika, koga danas mnogi hvale kao jednog od najvećih i najuzbudljivijih savremenih pijanista. Ubrzo posle bure u Varšavi izazvane podeljenim mišljenjima uglednih članova žirija, Kemal Gekić počinje da svira po čitavoj Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, Srednjem i Dalekom Istoku, Kanadi, Sovjetskom Savezu, Japanu, Jugoistočnom Pacifiku, Japanu, Egiptu, Južnoj Americi, a njegove koncerte prenose sve veće televizijske kuće: RAI, TV Portugal, TV stanice bivše Jugoslavije, HNK (Japan), Poltel, Egipatska TV, NDR, RTV USSR, Intervizija, PBS (SAD) i CBS (Kanada). Istorija nerazumevanja dela žirija ponovila se i 1988. na Montrealskom takmičenju, koje je za Gekića bilo gotovo posle polufinala, ali su mu zato njegovi obožavaoci dodelili nagradu publike.
Ono što ga čini toliko posebnim jeste njegov umetnički kredo koji podrazumeva poznavanje svih bitnih činjenica potrebnih za rekonstrukciju originalnih ideja u delima koja svira i moć da ih oživi pred publikom, pružajući, po mnogim mišljenjima, „fascinantne, beskompromisne i uvek nove interpretacije“.
Za svoje snimke na kojima su istančana i pronicljiva viđenja muzike Hendla, Mocarta, Šopena, Skrjabina i Lista, Kemal Gekić je nagrađivan u Evropi, Americi i Japanu. Njegov izvanredni kompakt-disk objavljen za „Naxos“, s transkripcijama Rosinija – Lista, osvojio je „Rosetu“, nagradu muzičkog vodiča Penguin, dok se njegov tonski zapis za „JVC“, s Transcendentalnim etidama Franca Lista smatra najboljim u istoriji pijanizma. Diskografija Kemala Gekića obuhvata 15 kompakt-diskova i jedan de-ve-de. Godine 2009. objavljen je solo ce-de s delima Debisija, Forea i Ravela, zatim ce-de s koncertima Čajkovskog i Rahmanjinova, kao i disk s muzikom za klavir i violončelo Gabrijela Forea. Početkom 2010, u produkciji kuće „Gama Media“, objavljeno je dugoočekivano izdanje s etidama Frederika Šopena, kao i de-ve-de s kompletnim baladama i etidama Šopena i Lista, snimljenim na dva koncerta održana istog dana u Majamiju 2009. godine.
Put od rodnog Splita, preko Zagreba i Novog Sada, doveo je Kemala Gekića do Sjedinjenih Američkih Država, gde živi od 1999, i uz pijanističku karijeru radi kao stalni profesor na Međunarodnom univerzitetu u Majamiju na Floridi i kao profesor na Muzičkoj akademiji „Musashino“ u Tokiju.
Veliko interesovanje na američkom tržištu poslednjih godina odvelo ga je u mnoge zemlje Južne Amerike. Ovacije na koncertima u Venecueli, Gvatemali, Boliviji svedoče o sve većoj popularnosti njegovih samosvojnih izvođenja. Pune sale na koncertima Kemala Gekića u Japanu privukle su pažnju mnogih univerziteta i konzervatorijuma širom zemlje u kojima održava brojne majstorske kurseve.