Kelemen Quartet & Aleksandar Madžar

Detalji događaja

  • четвртак | 26.04.2018.
  • 20:00 - 21:31
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

Svi članovi Kvarteta Kelemen su visoko nagrađivani umetnici, podjednako cenjeni i omiljeni i kao solisti i kamerni muzičari. Prvi put na Nomusu sviraju s našim vrhunskim pijanistom koji već dugi niz godina živi u inostranstvu – Aleksandrom Madžarom.
U naslovu ovog programa date su koordinate našeg grada kao središta ovakvih premijernih i jedinstvenih susreta.

45°20′0″N 19°51′0″E, mesto ekskluzivnog susreta
KELEMEN QUARTET (Mađarska)
ALEKSANDAR MADŽAR, klavir (Srbija / Belgija)
Program:
J. Haydn: Gudački kvartet u D-duru, op.20, br.4
R. Schumann: Gudački kvartet u A-duru, op.41 br.3
****
A.Dvořak: Kvintet br.2, op.81 u A-duru, za 2 violine, violu, violončelo i klavir

***
Prodaja ulaznica i informacije u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452 344), radnim danima od 8 do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.
On-line kupovina karata i rezervacije na: www.muzickaomladina.org
Cena ulaznice: 800,00 dinara

Kvartet Kelemen je osnovan 2010. u Budimpešti. Veliki uspeh postigao je 2014, pobedivši na prestižnom konkursu „Premio Borciani“ jednom od najznačajnijih međunarodnih takmičenja za taj sastav. Kvartet „Kelemen“ je 2011, osvojio i prvu nagradu na Internacionalnom muzičkom konkursu u Pekingu, a naredne godine je bio pobednik na Međunarodnom takmičenju gudačkih kvarteta „Šandor Veg“ u Budimpešti. Na prvoj američkoj turneji „Dallas News“ piše o „najelektrisanijem koncertu nekog gudačkog kvarteta u poslednje vreme“ i opisuje ga kao „veoma fleksibilan, živ i snažan sastav“. Poslednjih godina Kvartet beleži nastupe u dvoranama Koncertgebau u Amsterdamu, Bozar u Briselu, bečkom Muzikferajnu, u njujorškom Karnegi holu i Koncerthauzu u Berlinu. Na listi umetnika gudača s kojima Kvartet „Kelemen” redovno sarađuje su Nikolas Altštet, Džošua Bel, Jozef Lendvai, Maksim Risanov, Akoš Takač, ali i veliki svetski pijanisti poput Menahema Preslera i Ferenca Radoša, i do nedavno, Zoltana Kočiša.
Prvog violinistu Barnabaša Kelemena novosadska publika upoznala je na prošlogodišnjem Nomusu kao vrsnog solistu s orkestrom. Katalin Kokaš, osnivač je i umetnički direktor festivala kamerne muzike u Kapošvaru, vodećeg u Mađarskoj, a i sama je učesnica sličnih uglednih manifestacija u Austriji, Velikoj Britaniji, Holandiji, Švajcarskoj i Finskoj.
Najmlađi član kvarteta, violista Gabor Homoki paralelno je i koncertmajstor baroknog kamernog orkestra „Concerto Armonico Budapest”. Laslo Fenjo pripada najužoj čelističkoj svetskoj eliti još od pobede na čuvenom Međunarodnom takmičenju „Pablo Kazals“ u nemačkom gradu Kronbergu, 2004. Ovo je umetnik savršene tehnike i duboke emotivne ekspresivnosti.

Aleksandar MADŽAR, klavir, Belgija
Rođen je u Beogradu 1968. godine. Pobednik je takmičenjâ u Ženevi (1986) i u Bolcanu („Feručo Buzoni“, 1989), a u Lidsu (1996) je osvojio treću nagradu. Madžareva karijera krenula je uzlaznom putanjom najpre na britanskoj muzičkoj sceni, gde je kao veoma traženi solista nastupao s Kraljevskom filharmonijom, Bi-Bi-Sijevim orkestrima Velsa, Škotske i Belfasta, Filharmonijom Bi-Bi-Sija, kao i Škotskim kamernim orkestrom. Takođe je koncertirao širom Evrope i Azije pod dirigentskim vođstvom Paava Berglunda, Ivana Fišera, Paava Jarvija, Karlosa Kalmara, Džona Nelsona, Libora Pešeka, Andrea Previna, Andrisa Nelsonsa, a kasnije i Marčela Viotija.
Svirao je i kao solista s Berlinskom filharmonijom, Evropskim kamernim orkestrom, radijskim orkestrima Kelna i Frankfurta, s Češkom filharmonijom, Irskim kamernim orkestrom, Beogradskom filharmonijom, Nacionalnim orkestrom Belgije, Budimpeštanskim festivalskim orkestrom, Štutgartskom filharmonijom, Seulskom filharmonijom pod palicom Munga Vuna Čunga. Veliki odjek doživela je i najnovija Madžarova velika australijska turneja izvedena septembra 2017. sa izvanrednim nemačko francuskim violončelistom mlađe generacije Nikolasom Altštetom, na festivalu ”Muzika Viva”.
Aleksandar Madžar je održao brojne resitale u Evropi , Americi i Aziji među kojima su i koncerti u Berlinu, Parizu, Londonu, Briselu, Firenci, Amsterdamu, Hagu, Milanu, Hamburgu, Minhenu, Edinburgu, Pragu, Bonu, Bostonu, Beogradu. Ostvario je turneje u Japanu, Kini, SAD i Kolumbiji i učestvovao na brojnim uglednim festivalima širom sveta.
Trenutno je profesor na Flamanskom kraljevsom konzervatorijumu u Briselu i na Akademiji za muziku i pozorište u Bernu.