Kamerni orkestar „Profundis“

Detalji događaja

  • subota | 23.09.2023.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

Dirigent: Đurđica Dašić
Solista: Irina Murešanu (Rumunija)

Program:
B. Britn: Varijacije na temu Franka Bridža
Vivaldi-Pjacola: Četiri godišnja doba. Leto i Zima
Ž. Enesku: Rumunska rapsodija br. 1, za violinu i gudački orkestar

Ulaznice za koncert možete kupiti lično u centralnoj biletarnici Gigs Tix-a (Pariski magazin) kao i online, na linku OVDE.

Irina Murešanu, violina
„Na svim nivoima veoma impresivno izvođenje. – Limelight, australijski časopis za klasičnu muziku i umetnost

Rođena u Rumuniji, podjednako je tražena i kao solistkinja i kao kamerna muzičarka s obe strane Atlantika. Svirala je u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Evropi, Aziji i Južnoj Africi.
Irina Murešanu je laureat i dobitnica najviših priznanja na prestižnim violinskim međunarodnim takmičenjima, kao što su „Montreal International”, „Queen Elisabeth”, „UNISA International String”, „Washington International”, kao i velikog broja stipendija, među kojima su i prestižna Fulbrajtova, kao i stipendija „Enesku“ Rumunskog instituta za kulturu.
Njen poznati multimedijalni projekat Četiri žice širom sveta, koji slavi raznolikost muzičkih kultura širom sveta kroz dela kompozitora s pet kontinenata, ne prestaje da privlači pažnju javnosti. Objavljen kao solo violinski kompakt-disk 2018. godine u izdavačkoj kući „ Sono Luminus” i nominovan za Gremi, pomenuti projekat se i dalje razvija s remek-delima za solo violinu, od baroka do savremenih, za ovaj multimedijalni projekat namenski pisanih, kompozicija.
Strastvena je interpretatorka nove muzike, pa su joj mnogi kompozitori posvetili svoja dela.
Svira na violini Đuzepea Roke (Giuseppe Rocca) iz 1849. i gudalu Etjena Pažua (Étienne Pajeot).

Kamerni orkestar „Profundis“ okuplja neke od najboljih makedonskih instrumentalista, redovnih članova profesionalnih orkestara – Nacionalne opere i baleta i Narodne filharmonije. Repertoar ansambla je izuzetno širok i obuhvata dela od baroka do savremenih ostvarenja. Osim toga, „Profundis“ posebnu pažnju posvećuje razvoju drugačijih načina prezentacije, kao što su digitalni koncerti, korišćenje novih tehnologija, trodimenzionalno (3D) mapiranje i sl. Zbog naglašene programske i izvođačke fleksibilnosti smatra se izrazitim primerom umetničkog ansambla 21. veka.
Kamerni orkestar „Profundis“ ostvario je brojne i uspešne nastupe, kao i saradnje s renomiranim solistima, na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Đurđica Dašić je diplomirala na odseku za orkestarsko dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju, u klasi prof. Saše Nikolovskog Đumare.
Od 2008. godine dirigentkinja je hora u Makedonskoj operi i baletu, gde daje izuzetan doprinos u scenskim, premijernim i redovnim repertoarskim, predstavama.
Bila je asistentkinja brojnim gostujućim dirigentima, među kojima su Emil Tabakov, Đanluka Martinengi, Enriko Doviko, Saša Nikolovski Đumar, Vanja Nikolovski Đumar, Uroš Lajovic i mnogi drugi.
Godine 2018. godine Đurđica Dašić osniva kamerni orkestar „Profundis”, s kojim do danas ostvaruje izuzetno uspešne koncerte, projekte, turneje i saradnje.