IRENA JOSIFOSKA, violončelo

Detalji događaja

  • петак | 09.09.2016.
  • 20:00 - 21:30
  • Gradska kuća, Trg slobode 1, Novi Sad
  • 021/452 344

Ciklus „Mlade zvezde u usponu“
IRENA JOSIFOSKA
Dobitnica nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najuspešnijeg mladog umetnika do 30 godina, za 2015.

Klavirski saradnik:
Uki OVASKAINEN

Program: Z. Kodaly, C. Franck, R. Schumann

Ulaz na koncert je SLOBODAN !
***

IRENA JOSIFOSKA je rođena je 1996. godine u porodici muzičara. Violončelo je počela da svira s pet godin,a u klasi svoje majke, prof. Judit Niderholcer Josifoski, u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, a zatim je nastavila školovanje na novosadskoj Akademiji umetnosti, u klasi profesora Marka Miletića i na Muzičkom sveučilištu u nemačkom gradu Detmoldu, u klasi prof. Ksenije Janković.
Osvojila je oko 50 najviših nagrada i priznanja na raznim takmičenjima, kao što su međunarodna takmičenja u austrijskom Licenu, pa „Dotzauer” u Nemačkoj, „Herann“ u Češkoj Republici, zatim naša – „Petar Konjović”, „Beogradski podijum mladih talenata“ itd. Četiri puta je bila laureat i dobitnica specijalne nagrade međunarodnog žirija na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije. Na beogradskom Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine 2015. godine, kao najmlađi učesnik, bila je finalista i dobitnik nagrade publike.
Dobitnica je više priznanja, kao sto su: Svetosavska nagrada, Pokrajinska nagrada za mlade talente, „Zlatno zvonce“, nagrada „Stanojlo Rajičić” za najuspešniji koncert u sezoni 2009/2010, održan u Galeriji SANU u Beogradu, nagrada „Art-link Societe Generale“ za najperspektivnijeg mladog muzičkog umetnika u 2013. godini, nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najuspešnijeg mladog umetnika do 30 godina u 2015, a pobednica je i konkursa kluba „SUPERSTE” Erste banke za umetnost 2014. godine.
Ima do sada gotovo 500 javnih nastupa (u Engleskoj, Italiji, Španiji, Češkoj Republici, Nemačkoj, Austriji, Rumuniji, Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Mađarskoj itd.), od kojih su oko 50 resitali, a oko 40 solo nastupi uz pratnju eminentnih orkestara, kao što su: Simfonijski nacionalni orkestar Italije, Virtembergska filharmonija „Reutlingen“, Vojvođanski simfonijski orkestar, Orkestar „Dušan Skovran“, Evropski omladinski orkestar CEI-a, Novosadski kamerni orkestar, Subotička filharmonija, Banjalučka filharmonija, Omladinski orkestar Norfolka, Zrenjaninski kamerni orkestar, Simfonijski orkestar RTS-a.
Učestvovala je na raznim festivalima i u više projekata: na Čelo akademiji u Ruteshajmu (Nemačka), Međunarodnoj letnjoj akademiji „ISA“ u Austriji, Festivalskoj akademiji Moricburga (gde je na završnom koncertu sa svojim kvartetom osvojila prvu nagradu publike), zatim na Muzičkom festivalu u Burgosu u Španiji (prva nagrada na takmičenju festivala, u konkurenciji svih instrumenata), Čelo festu, Prvom balkanskom festivalu muzike u Tivtu, Muzičkom forumu u Trenti, u Sloveniji, koji drže profesori s bečkih univerziteta i članovi Bečke filharmonije, zatim na A-festu, Šopenijadi itd.
U aprilu 2014. švedska muzička kuća „A-records“ izdala je njen prvi kompakt-disk, a u septembru iste godine objavljen je i kompakt-disk koji kao izdavači potpisuju „Art-link“ i banka „Societe Generale“.
Pohađala je majstorske kurseve kod poznatih violončelista i pedagoga: Volfganga Emanuela Šmita (Wolfgang Emanuel Schmidt), Klaudija Bohorkeza (Claudio Bohorquez), Vena Sin-Janga (Wenn Sin Yang), Marka Kopea (Marc Coppey), Minea Hajašija (Mineo Hayashi), Marsija Karneira (Marcio Carneiro), Kristijana Poltere (Christian Poltera), Ištvana Varge, Stefana Popova, Aleksandera Knjazeva, Dejvida Starkvedera (David Starkwether), Marka Kosovera (Kosower), Danijela Milara Šota (Daniel Müller Schott), Lasla Mezeija (Laszlo Mező), Leonida Gorohova, Vendi Vorner (Warner), Dragana Đorđevića, Robert Nađa (Nagy), Jana Voglera, Alekseja Kiseljova, Šmuela (Shmuel) Magena…
Sarađivala je i s eminentnim umetnicima, kao što su Hajnrih Šif (Heinrich Schiff), Ivri (Ivry) Gitlis, Andrea Liberkneht (Lieberknecht), Dag Jensen, Mari-Luize Nojneker (Marie-Luise Neunecker), Johanes Majsl (Johannes Meissl)…
Svoje kompozicije posvetili su joj kompozitori Tibor Hartig, Dejan Despić, Svetozar Saša Kovačević i Aleksandar Vujić.

UKI OVASKAINEN
rođen je u Espou (Finska). Klavir svira od pete godine, a prvi nastup s orkestrom imao je u jedanaestoj godini. Studirao je na Muzičkoj akademiji “Sibelijus” u Helsinkiju u klasi profesora Hui-Jing Tavašerna, a potom na Kraljevskoj danskoj muzičkoj akademiji kod profesora Hozea Ribere, gde je diplomirao i magistrirao s najvišom ocenom.
Od 2006. godine usavršava se na Konzervatorijuma za muziku i teatar u Hanoveru u klasi prof. Matija Raekalija. Učestvovao je na majstorskim kursevima kod pedagoga kao što su Pnine Salcman, Čarls Rouzen, Andras Šif, Jalij Vagman i Emanuel Krasovski. Aktivan je kao solista i kamerni muzičar kod kuće, u Finskoj, zatim u zemljama Skandinavije, u Nemačkoj, Austriji, Izraelu, Rusiji, Srbiji, Hrvatskoj i Španiji. Održao je veći broj solističkih koncerata, a imao je i zapažene nastupe na festivalima kao što su Espo međunarodni pijanistički festival, Zlatni dani Kopenhagena, Majski muzički memorijal “Josip Slavenski”, Dani Milka Kelemena, Festivo – Chiemgau. Svirao je kao solista sa orkestrima, od kojih treba pomenuti simfonijske orkestre Sjelanda i Olborga (Danska).
Od 1987. do 1996. godine sarađivao je s horom Tapiola učestvujući na brojnim turnejama i svirajući preko 200 koncerata na četiri kontinenta.
U aprilu 2007. godine postao je laureata na Međunarodnom takmičenju ”Haen” u Španiji, osvojio je nagradu publike, kao i specijalnu nagradu ”contemporanea” za najbolje izvođenje obavezne kompozicije.
Umetnički je organizator turneje kamerne muzike u Danskoj Uki Ovaskainen Chamber Tour, koja je prvi put održana u februaru 2007. godine.
U martu 2004. godine, osvojio je II nagradu i specijalnu nagradu u kategoriji najboljeg klavirskog kvinteta na Međunarodnom takmičenju ”Isidor Bajić“ u Novom Sadu, a u septembru iste godine izveo je koncertni serijal sa osam različitih solo programa na Muzičkoj akademiji u Kopenhagenu. To je bio najveći individualni projekat na pomenutoj instituciji.
Radi kao umetnički saradnik katedre za gudače na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.