Hor i Simfonijski orkestar RTS-a – RASPRODATO!

Detalji događaja

  • četvrtak | 28.10.2021.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

Dirigent: Bojan SUĐIĆ
Solisti:
Aneta ILIĆ, sopran – Višnja RADOSAV, mecosopran
Stevan KARANAC, tenor – Nebojša BABIĆ, bas

Program: Mocart
Ave verum korpus u D-duru, K. 618
Rekvijem u d-molu K. 626

Velika godišnjica, 230 godina od smrti Volfganga Amadeusa Mocarta, biće obeležena i posledji dan festival, izvođenjem poslednjeg dela na kojem je muzički genije radio pre nego što je preminuo. Kompozitor je na partituri Rekvijema kao datum završetka upisao 1792. godinu. Umro je 5. decembra 1791.
Iako opsesivan u nastojanju da dovrši porudžbinu ekcentričnog grofa Franca Valsega Štupaka, Mocart, ipak, nije uspeo da je uobliči za života. Radeći na kompoziciji bio je već ozbiljno narušenog zdravlja, s čestim košmarima i groznicama, a pri tome prenatrpan obavezama – nastupima i premijerama. Delo je završio, na osnovu kompozitorovih skica i fragmenata, njegov učenik Sismajer. No, to nije umanjilo njegovu  popularnost. I danas Mocartov Rekvijem važi za najveće remek-delo klasične muzike. Njegova slava, kao i slava samog autora je večna.

KONCERT JE RASPRODAT!
***
Maestro Bojan Suđić je šef-dirigent Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a i izvršni i umetnički direktor Muzičke produkcije Radio-televizije Srbije. Radi i kao redovni profesor i šef-dirigent Simfonijskog orkestra Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.
Sarađivao je od 1989. godine i s Beogradskom filharmonijom i s tim ansamblom je, u svojstvu stalnog gostujućeg dirigenta, bio na turneji u Kini, nastupao na Bemusu i dirigovao brojnim koncertima na kojima su, pored ostalih, svirali i Najdžel Kenedi i Maksim Vengerov.
Operskom dirigovanju posvetio se 1993. godine vodeći ansambl Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a u sezoni 1999/2000. bio je njegov šef-dirigent. Generalni muzički direktor Opere bio je 2004/2005.
Maestro Bojan Suđić postaje gost-dirigent Kraljevske opere u Stokholmu 1998. godine da bi se ta saradnja produbila i dovela ga na mesto gostujućeg dirigenta 2000. godine. S ovim ansamblom ostvario je više od 150 operskih i baletskih predstava.  Plodnu saradnju imao je i s ansamblom Helsinške nacionalne opere. Bio je gost-dirigent preko 40 orkestara u regionu i svetu. Od 2010. godine intenzivno sarađuje s orkestrom „OFUNAM” iz Meksiko Sitija, s kojim 2016. godine diriguje i svečani koncert povodom 80 godina postojanja ovog ansambla, uz učešće violiniste Vadima Rjepina.
U ulozi profesora i šefa-dirigenta vodi Simfonijski orkestar FMU od 2005. godine.

„On je prirodni talenat sa izuzetnim stilom i s jednom od najlepših tehnika koju sam ikada video.”
Mats Liljeros, Huvudstadtsbladet, Helsinki
„Vodeće dirigentsko ime u srpskoj muzici.” Sonja Marinković

Simfonijski orkestar RTS-a jedan je od najreprezentativnijih orkestarskih ansambala u Srbiji. Osnovan 1937. godine u okviru Radio Beograda, od samih početaka imao je profilisane umetničke pravce delovanja, usmerene ka afirmisanju i negovanju nacionalne muzičke baštine, ali i kapitalnih dela svetske literature. Ovakva programska politika, koju je utemeljio prvi dirigent Mihailo Vukdragović, zadržana je i tokom više od sedam decenija duge izvođačke prakse, koju su svojim radom obeležili šefovi-dirigenti Mladen Jagušt, Vančo Čavdarski i Bojan Suđić, koji je od 2005. pa do danas njegov umetnički direktor.
S ovim orkestrom su sarađivali najznačajniji domaći i inostrani umetnici, solisti i dirigenti. Nastupao je na svim značajnim festivalima u Jugoslaviji i Srbiji, a ostvario je i uspešne turneje po Evropi i Africi. U zvučnom arhivu Radio Beograda trajno je arhivirano više stotina snimaka, od kojih su mnogi objavljeni na nekoliko desetina nosača zvuka.
Simfonijski orkestar RTS-a je 2008. godine dobio i priznanje – Izvanredni zlatni beočug. Dobitnik je i godišnje nagrade revije Muzika klasika za najbolji orkestarski ansambl 2013. godine.

Tokom više od sedam decenija postojanja, Hor Radio-televizije Srbije izrastao je u značajan stub delatnosti Muzičke produkcije radija, a potom i televizije. Bogato razvijenom i raznovrsnom koncertnom delatnošću i svojim osmišljenim i angažovanim radom, nastupima u Beogradu, širom Srbije i u inostranstvu, on donosi kvalitet u muzički život Srbije. Ansambl su, uz značajna gostujuća imena, u svojstvu šefa-dirigenta vodili Svetolik Pašćan, Borivoje Simić, Mladen Jagušt i Vladimir Kranjčević. Hor je nastupao na svim značajnim festivalima u Jugoslaviji i Srbiji, ostvarivši i uspešne turneje u Poljskoj, Čehoslovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Turskoj, Engleskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Španiji, Italiji, Grčkoj, Maroku, Crnoj Gori i Hrvatskoj.
Takođe, i izvođenje monumentalnih vokalno-instrumentalnih dela, najčešće u saradnji sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, ali i s drugim renomiranim simfonijskim ansamblima u zemlji i regionu, jedan je od važnih programskih ciljeva ansambla.
Hor RTS-a je dobitnik najznačajnijih domaćih priznanja, kao i nagrada na mnogim svetskim takmičenjima.