Gypsy Jazz Fever – Asseo Quartet i specijalni gosti

Detalji događaja

  • субота | 11.01.2020.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Daniel ASSEO, gitara
Guillaume JUHEL, grupa ZAZ, gitara
Matteo GALLUS, violina
Fedor RUŠKUC, kontrabas
Ana STAYER, vokal

Virtuozne teme i intenzivne improvizacije dve gitare, violine i kontrabasa doneće autentičan zvuk džez-manuša i parisku atmoferu. Grupu vodi gitarista Danijel Aseo (Daniel Asseo), koji svira ovu vrstu muzike već 20 godina, kako u Francuskoj, tako i širom sveta. Komponovao je dela za svoj bend „Palinka“, s kojim je izdao tri albuma i nastupao u Francuskoj, Španiji, Engleskoj, Belgiji, Češkoj, Mađarskoj, Austriji, Meksiku, Šri Lanki, Maroku, Tunisu…
Ovoga puta, na koncertu će biti izvedene kompozicije Đanga Rajnharta, ali i autorska dela u nešto modernijem stilu, s primesama istočnjačkog zvuka.

Prodaja ulaznica i informacije u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.
On line rezervacije i kupovina ulaznica na: http://online.muzickaomladina.org/karte//#/login 
Cena karte: 500,00 dinara

 ***Gijom Žuel (Guillaume Juhel), strastveni gitarista grupe ZAZ je počeo da svira gitaru s 14 godina. U radu sa profesorom Alenom (Alainom) Modatom pristupa različitim stilovima i tehnikama, što mu omogućava da proširi svoje muzičko umeće. Godine 2002. Gijom otkriva džez-manuš gitaristu Đanga Rajnharta i odlučuje da se u potpunosti posveti proučavanju tog stila. Svira s muzičarima kao što su Anželo Debar (Angelo Debarr), Didije Lokvud (Didier Lockvood), Serž Krif (Serge Krief), Ninine Garsija (Garcia), Toma Ditron (Thomas Dutronc)… Sedam godina kasnije (2009) Gijom upoznaje pevačicu Zaz, s kojom nastupa na turnejama po celom svetu, a 2017. osniva svoju grupu „Gipsi Traffic“ s kojom radi muziku inspirisanu Đangom Rajnhartom. To su francuske sving muzičke priče, sastavljene uglavnom od originalnih dela, na raskršću između tradicionalnog i modernog.

Virtuoz na violini, Mateo Galus (Matteo Gallus) je rođen na Sardiniji, u Italiji. Diplomirao je violinu na Konzervatorijumu u Kaljariju, odsek za klasičnu muziku. U tom periodu sarađuje s Orkestrom „Euromediterana“, zatim učestvuje na različitim majstorskim kursevima, posebno sa Žerarom Puleom (Gerardom Pouletom) i na seminarima „Nuoro Jazz“ s Paolom Fresu. Ovo će obeležiti dalji razvoj njegovog umetničkog života, koji će sve više ići ka džez muzici. Godine 2010. usavršava se  u školi Didijea Lokvuda u Francuskoj. Svira s vrlo aktivnim bendovima u Parizu – „Swing Deluxe“, „Jellyrolls Combo“, „Polveche Trio“ itd. Takođe, komponuje za razne pozorišne kompanije: „Palazzo D’inverno“, „Senio Dattena“, „Botti Du Schoggiu“ i sarađuje s umetnicima, kao što su Jakopo Kulin (Jacopo Cullin) i Masimo Kazu (Massimo Casu).

Fedor Ruškuc se bavi muzikom od detinjstva, svirajući prvo violinu, a zatim i kontrabas. Studirao je muziku na akademijama u Austriji i Nemačkoj. Nastupao je širom Srbije i sveta.
Dobitnik je brojnih nagrada s ansamblom „East Affair“, Kvintetom Magnusa Mela i Kvartetom Ferenca i Magnusa Mela (FUMMQ), s kojima je 2008. godine dobio i priznanje za najboljeg basistu, koje nosi ime Džimija Vuda. Nastupa širom Evrope, kao i u Rusiji i Aziji, a može se čuti na više desetina izdanja s raznim sastavima. S grupom „East Affair“ 2010. godine učestvuje u filmu WDR televizije „Global Lokal“ . Sarađivao je, između ostalih, i sa muzičarima poput: Kita Koplanda, Denisa Rolanda, Antonija Beneta, Eliota Mejsona, Uvea Plata, Stjepka Guta, Adama Klema i dr. Stalni je član Kvarteta Ferenca i Magnusa Mela, kao i Kvinteta Magnusa Mela, zatim ansambla „East Affair“ i Evropskog džez orkestra „Istok zapad“ (TWINS 2010). Godine 2013. nastupio je i na prvom Džez festivalu „Ubud Village“, na indonežanskom ostrvu Bali.

Ana Štajer je odmalena bila okružena muzikom i vrlo je rano počela da peva i svira. Diplomirala je violu na odseku za klasičnu muziku Kraljevske muzičke akademije u Stokholmu. Uporedo pohađa i časove solo pevanja kod profesorke Kerstin Viberg na istoj švedskoj akademiji. Njen topao, ali i snažan glas, koji je nasledila od svoje majke, omogućio joj je da postane član renomiranog hora iz Pariza „Gospel pour 100 voix“. S tim horom je imala na stotine koncerata u Nemačkoj, Belgiji, Švajcarskoj i Francuskoj (između ostalog u Areni „Bercy“ u Parizu, koja prima 20.000 ljudi). Kao vokalna solistkinja često je nastupala s talentovanim džez-manuš muzičarima u Francuskoj, Engleskoj, kao i u Maroku – u Tangeru, na festivalu „TanJazz“. Trenutno priprema novi projekat u kojem tradicionalne pesme s Balkana donosi minimalistički, jednostavno i iskreno, prenoseći svojom interpretacijom najdublja osećanja i stvarajući poseban zvučni ambijent.