Guitar art NS fest: VISHWA MOHAN BHATT TRIO

Detalji događaja

  • уторак | 08.03.2016.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021 452 344

Jedan od pet najvećih i najistaknutijih međunarodnih festivala klasične gitare u svetu – „Guitar Art“ odvijaće se od 8. do 13. marta 2016. u Beogradu. Ovo je drugi od ukupno tri, potpuno muzički i žanrovski različita, koncerta sa 17. izdanja ove značajne manifestacije koji će biti predstavljen i u našem gradu, zahvaljujući dragocenoj saradnji između „Guitar Arta“ i Muzičke omladine Novog Sada.

VISHWA MOHAN BHATT TRIO (Indija)

Pandit Višva Mohan Bat (Vishwa Mohan Bhatt) je privukao međunarodnu pažnju kao graditelj – inovator. Inspirisan havajskom gitarom, napravio je 14-žičani instrument savršenom asimilacijom sitara, saroda i vine (tradicionalni žičani indijski instrumenti), dajući mu revolucionarni dizajn i oblik. Njegovi napori doveli su do kreacije instrumenta „mohan vina“ (mohan veena), koji je mogao da dosegne neverovatne visine. Sa začuđujućom brzinom i besprekornim legatom, Bat je nesumnjivo jedan od najekspresivnijih, najsvestranijih i najvećih izvođača na žičanim instrumentima u svetu. Nastupao je u Americi, Rusiji, Kanadi, Indiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj i Italiji. Njegovo promovisanje muzike svoje zemlje načinilo ga je ambasadorom indijske kulture, a briljantna virtuoznost donela mu je najveću muzičku nagradu – Gremi – 1994. godine, koju je dobio zajedno sa Raj Kuderom, za njihov svetski poznat album Susret kod reke. Na pomenutom tonskom izdanju došli su do izražaja i Batova izuzetna veština improvizacije i komponovanja.

Informacije i prodaja ulaznica: Muzička omladina Novog Sada (Katolička porta 2/III, tel.021/452-344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.
ON-LINE rezervacije i prodaja na: www.muzickaomladina.org
cena karte: 600,00 dinara

Šri Salil Bat (Shri Salil Bhatt) je kreator muzičkog instrumenta „satvik vina“ (satvik veena). Ovaj instrument se pravi od jednog komada stogodišnjeg hrasta, a gornja njegova ploča je od borovog drveta, kao svojevrsni filter i rezonator. U izvođačkom stilu ovog umetnika stapaju se vokalni i instrumentalni manir, što mu omogućava sviranje uz bezbrojne varijacije i čini njegovu muziku jedinstvenom. Salil Bat je osvojio prestižnu nagradu Fondacije „Maharana Mevar“ za izuzetna postignuća i zasluge u oblasti indijske klasične muzike. Učio je kod svog oca – Višve Mohana Bata. Imao je koncerte u Nemačkoj, na Islandu, u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama. Njegov poslednji album Žicom do slobode 2 – Za bolji svet, nominovan je za kanadsku nagradu „Juno“.

Himanšu (Himanshu) Mahant je počeo da uči muziku kod svog oca i gurua – pandita (reč pandit označava učenog i mudrog čoveka) Balkrišne Mahanta, a nastavio kod pandita Kišana Maharadže. Himanšuov instrument tabla kombinacija je tradicionalne table „banaras garana“ (banaras gharana) i modernog načina sviranja. Ovaj umetnik poseduje fascinantni spoj brzine, stvaranja zvuka i izvođenja teških kompozicija. Himanšu ne nastupa samo solo, već svira i koncerte s istaknutim umetnicima Indije. Od brojnih nezaboravnih nastupa, izdvajaju se oni u Pakistanu, Australiji, Sjedinjenim Američkim Državama, na Tajlandu u Francuskoj i Belgiji, ali i drugim zemljama širom sveta. Njegovi koncerti vode publiku u sferu beskrajnog mira.
web: www.vishwamohanbhatt.in