Gudački kvartet “Makris” & Boja Kragulj, klarinet (SAD)

Detalji događaja

  • четвртак | 23.02.2017.
  • 20:00 - 21:30
  • Svečana sala Gradske kuće (Trg slobode 1)
  • 021/452 344

*Inauguracioni koncert

PROGRAM:
Brahms: Klarinetski kvintet, op. 115
Munn: “A Fraction of Your Grace”
Glazunov: “Oriental Reverie”
Makris: “Caprice”
Simić: “Heruvimska pesma”

Koncert u Novom Sadu je prvi koncert ovog kvarteta u zemlji!

Dobro došli!
***
Boja Kragulj, kao izvođač traga za inteligentnom i osećajnom interpretacijom, kako u klasičnom, tako i u savremenom repertoaru. Redovno priređuje resitale i drži majstorske radionice širom SAD-a i Evrope. Pored doktorat iz klarineta, njeno formalno muzičko obrazovanje donelo joj je i master diplomu iz muzičke edukacije, sertifikat završene specijalizacije iz pedagogije muzičke teorije, kao i master diplomu iz muzičke tehnologije i produkcije.
Boja kombinuje svoj pedagoški rad i izvođaštvo. Kao jedan od osnivača i člana ansambla „Bold City Contemporary” u svom radu posebno ističe upotrebu improvizacije i elektronike u premijerama novih muzičkih dela.
Dobitnica je stipendije Fondacije “Fulbright”. Boja Kragulj povezuje klasičnu zapadnjačku tradiciju i istočnjačku folklornu tehniku. Prva je žena koja je odlučila da istraži istočnjačku praksu sviranja na klarinetu, te je boravila i u Turskoj gde je nastupala i na televiziji, uz svoje muške kolege (što je retkost). U Americi vodi studio sa četrdesetak studenata, od kojih su mnogi nastavili školovanje na nekim od najprestižnijih američkih univerziteta, ali ono što je najvažnije jeste da je svaki od njih prošao kroz obuku gde je naučio da razmišlja kritički, živi s pasijom, te ugradi svoj talenat i svoju umetnost u život koji je izabrao da vodi.
Učeći kod najpriznatijih pedagoga današnjice, Boja je razvila retku sposobnost da predstavi teoriju klasične tradicije na zanimljiv i originalan način u motivišućoj atmosferi. Naslednik je ne jednog, već zbira učenja umetnosti sviranja na klarinetu.