Grupa OĐILA

Detalji događaja

  • субота | 05.09.2020.
  • 20:30 - 22:00
  • Sinagoga - Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

Novosadsko muzičko leto 2020.
Poslednji put ovu grupu smo slušali u Novom Sadu pre tačno dve godine. Kultna grupa „Ođila”, prepoznatljiva je po autentičnom ruskom romskom zvuku, odnosno oslanjanju na tradiciju teatra „Romen” iz Moskve. Kako to već i sam naziv njihovog benda sugeriše, on izvodi pesme koje razgaljuju dušu, a to čini iz duše, duboko proživljeno i iskreno.

 Ulaznice po ceni od 500,00 dinara se kupuju od 25. avgusta on-line: www.muzickaomladina.org,  kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa

Za prisustvo koncertu neophodno je nošenje zaštitne maske.

***
Grupa „Ođila“ je osnovana 1983. godine i bila je jedna od najpopularnijih u tadašnjoj Jugoslaviji, nastupajući u svim značajnijim dvoranama i na uglednim manifestacijama u svojoj zemlji. Zapažene koncerte priredila je tako i u Kolarčevoj zadužbini, kao i u Mariborskom pozorištu, i to kao prvi muzički sastav koji je koncertirao u ovom teatru od njegovog osnivanja. Međutim, „Ođila” se slušala ne samo širom Jugoslavije, već i Evrope, sve do Dalekog istoka (J. Koreja, Singapur).
Ansambl je predstavljao Jugoslaviju na Svetskom festivalu romske muzike 1988. u Londonu, gde je dobio više priznanja i pohvala.
Grupa je objavila tri albuma (dva zlatna), osvojila i nagradu „Orfej“ za najbolju ploču po izboru JRT-a, kao i evropsku nagradu za najbolju pesmu (Solniška) na Takmičenju za najbolji radio-snimak u Evropi.
Nakon početka rata na prostorima Jugoslavije došlo je do gašenja benda. Dva člana odlaze u inostranstvo, a troje iz originalne postave ostaju u Beogradu i nastavljaju muzički život kao grupa „Romano 4“. „Ođila” se na muzičku scenu u punom sastavu vratila u maju 2007. godine uspešnim koncertom u Beogradu.